RU  UA  EN

среда, 3 июля
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.40
Бизнес

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

"Булава": какие преимущества имеет украинский аналог российского дрона-камикадзе "Ланцет"

Фото:

Про український аналог російського дрона-камікадзе «Ланцет», подробиці співпраці компаній Rheinmetall AG та Northrop Grumman з Україною, новини з міжнародної виставки Eurosatory-2024, яка проходить у Парижі розповів в ефірі Апостроф TV 20 червня головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков.

«Булава» - українська відповідь «Ланцету»

Ведучий: Пане Олеже, я почав говорити про «Булаву» - новий український дрон-камікадзе. Ваше видання Defense Express назвало його аналогом російського «Ланцету». В чому його переваги? Тому що йдеться і про штучний інтелект, який за версією Bild, знаходить слабкі місця російської техніки і саме туди завдає удару. Як це працює на практиці? В чому переваги цього дрона і чи слід його найближчим часом очікувати, на ваш погляд, на озброєнні нашої армії?

Олег Катков: Його називають аналогом «Ланцета» давно і не ми. Дійсно давно говорилось про те, що Україна має налагодити виробництво аналогів «Ланцетів», має його виробляти. І він демонструвався в Україні. Але тоді про нього нічого не було відомо, навіть назви. Він фіксувався на деяких фотографіях, але ніхто нічого не коментував. Зараз на виставці Eurosatory 2024 у Парижі - це найбільша європейська виставка і одна з найбільших взагалі у світі виставок озброєнь – цей дрон демонструють, його назва стає публічною і навіть тактико-технічні характеристики та його особливості.

Чому його називають аналогом «Ланцета». Тому що він виконує ту саму функцію, тобто це баражуючий боєприпас. По-друге, він зроблений з аналогічним аеродинамічним рішенням у вигляді такого характерних Х-подібних крил. Він називається «Булава» (експортна версія має назву «Mace» - Ред.) Щодо безпосередньо виробника, то це компанія UAC, яка є спільною з Чехією.

З огляду на заявлені характеристики, дрон виглядає дуже довершеним виробом. Мова йде не тільки про те, що він наприклад може перебувати у повітрі майже годину. Технології, які в нього закладені дозволяють його ефективно використовувати. Тому що, по-перше, він має нічну камеру, тобто може використовуватися у будь-який час доби. По-друге, він підтримує технологію ретрансляції сигналу, завдяки чому його дальність складає до 60 км. Це дуже високий показник. І ще вкрай важливо, що для нього заявлено цілий ряд технологій, пов'язаних з машинним зором. Це і автовиявлення цілей – він може підказати оператору, де яка знаходиться ціль, підсвітити її. Далі він може її автосупроводжувати. Це означає, що оператор може просто клацнути на ту ціль, яку необхідно знищити, і далі вже дрон виконує свої завдання. Це ліквідує доволі значну залежність від радіоелектронної боротьби ворога, тому що навіть у випадку втрати зв'язку з пультом оператора, дрон все одно буде продовжувати летіти на визначену ціль, яку він автоматично супроводжує. Фактично це головка самонаведеня, але на сучасних цифрових технологіях за рахунок оптичної чи тепловізійної камери. Важливо, що звісно цей канал – цифровий, дрон має захист від спуфінгу GPS. Тобто всі сучасні рішення в ньому присутні. І ще доволі приємно, що там вага бойової частини 3,6 кг. Причому вона комбінована. Тобто вона має як кумулятивний пробивний так і термобаричний ефект а також поєднання. Саме такі ефектори дуже позитивно впливають на зменшення поголів’ї російської техніки.

Цілями для дрона мають бути артилерійські установки САУ. Мова може йти про реактивні системи залпового вогню, про цілу категорію цілей. Об'єктивно він не буде полювати за танками, але буде полювати за артилерією, зенітно-ракетними комплексами, за станціями зв'язку. Тобто за такими об'єктами, які ворогу необхідно виносити вглиб території противника. Якщо дійсно до 60 км він може працювати.

«Франкенштейн»

Ведуча: Німецький оборонний концерн Rheinmetall AG заявив, що поставить Україні новий танк протиповітряної оборони «франкенштейн» для збиття ракет та дронів. Для створення цього «франкенштейну» компанія встановила свою найсучаснішу зенітну систему Skyranger на корпуси танків Leopard-1. Розкажіть, будь ласка, пане Олеже, про цю технологію. Що відомо?

Олег Катков: Щодо Skyranger – його просто назвали «франкенштейн» як продовження тієї історії, коли американські ракети встановлювались на радянські зенітно-ракетні комплекси. Є офіційні фотографії зокрема з зенітно-ракетним комплексом «Бук», який розповсюджували командування Повітряних сил… За аналогію такої гібридизації створено те, що створили Rheinmetall, поставивши башту Skyranger, тобто системи ППО, на шасі Leopard-1.

Я не можу сказати, що це якесь таке рішення на кшталт «Франкенштейна», тому що воно максимально логічне, прагматичне і правильне. Skyranger у випадку встановлення на шасі вантажівки називається Skynex. Це те що Rheinmetall постачає до України. І Skynex, і Skyranger – це одне і те саме, воно передбачає зенітну систему у калібрі 35 мм, яка має снаряди з програмованим підривом, який максимально ефективний для знищення цілого ряду повітряних цілей на кшталт тих самих дронів і можливо збиття крилатих ракет. Це чудова система, яка вже довела свою реальну бойову ефективність не на полігоні, а саме в Україні у відбитті далекобійних атак ворога. І оцей Skynex, і Skyranger – саме башту від них, яка об'єднує саму гармату системою наведення, цифровою системою вогню, засобом виявлення цілей в вигляді радіолокаційної станції – цю башту поставили на шасі Leopard-1.

Це те саме шасі, що використовується у Gepard, відомій зенітній самохідній системі, яка також має абсолютну ефективність. І на мій погляд, використання саме таким чином шасі від Leopard-1 доцільний, тому що всім відомі об'єктивні недоліки Leopard-1 як танка, який розроблявся у 50-60-х роках, він вже був знятий майже всюди з експлуатації, але його передають до України, і він має доволі значні обмеження щодо бойового використання у теперішніх умовах. Але от зробити на його шасі зенітну систему, яка буде мати прохідність танка, буде мати відповідний осколковий захист – це, на мій погляд, дуже позитивно.

Ще один момент. Ця сама система Skyranger максимально універсальна, вона може бути встановлена на будь-яке шасі, тобто вантажівка – окей, Leopard-1 – окей… Наприклад і на БМП Lynx оця башта також встановлена. У планах Rheinmetall виробництво саме Lynx в Україні. Плюс у Rheinmetall анонсували виробництво і засобів ППО в Україні. Стає зрозумілим, яке озброєння у далекій перспективі звісно, але можуть отримати Збройні Сили України.

Виробництво боєприпасів спільно з Northrop Grumman

Ведучий: Пане Олеже, питання виробництва на території нашої держави – надзвичайно актуальне. Тому що велика кількість військово-оборонних підприємств оголосили про якісь спільні виробництва. Вчора став відомо, що Northrop Grumman заходить в Україну з виробництвом боєприпасів. Наскільки це хороші для нас новини? Чи все-таки це виробництво на перспективу?

Олег Катков: Northrop Grumman – це безпосередньо третя у світі оборонна компанія, вище неї лише RTX (Raytheon Technologies) та Lockheed Martin… Дійсно абсолютний світовий гігант, який заходить в Україну з метою виробництва боєприпасів. Про це було також повідомлено офіційно на виставці Eurosatory, яка зараз проходить у Парижі. Коли мова йде про виробництво боєприпасів, треба розуміти, що це доволі висока номенклатура, яка починається від патронів для пістолета, завершуються вже великокаліберними боєприпасами. Зараз говориться про те, що у планах компанії і у планах українського уряду… Тому що у заяві було підкреслено, що такий проект фінансується українськими коштами, в ньому зацікавлений і просуває український уряд у межах двохмільярдної ініціативи, коли залучаються всі відомі міжнародні компанії, щоб вони виробляли зброю в Україні. І це чудова новина, що діє ціла урядова програма із залучення оборонних гігантів світу, які будуть виробляти зброю в Україні. Це єдиний шанс, щоб Україна виробляла сучасне озброєння.

На першому етапі – боєприпаси середнього калібру

І Northrop Grumman заходить безпосередньо з виробництвом на першому етапі боєприпасів середнього калібру. Це калібр, починаючи від скажімо 30 мм і до 75 мм приблизно, тобто ця категорія фактично відноситься до боєприпасів до автоматичних гармат, які використовуються у бойових машинах піхоти, у зенітних системах. Тобто умовно той самий Skyranger спочатку використовує боєприпаси середнього калібру. БМП Lynx використовує боєприпаси середнього калібру, і їх потрібно багато. Тому що там швидкострільність шалена, і тому об'єктивно Україна краще буде мати власне виробництво цих боєприпасів. Треба розуміти що мова йде і про бронебійні, і про осколково-фугасні, і про програмований підрив, який необхідний для сучасних зенітних систем.

Далі представник Northrop Grumman повідомив про те, що в них також є плани на виробництво танкових боєприпасів і 155 міліметрових боєприпасів. Танкові боєприпаси – це якраз 120 мм для танків Leopard-2, для танків Abrams.

Взагалі треба розуміти, що для Northrop Grumman виробництво боєприпасів – це такий нижній спектр того, чим він займається. В принципі це компанія, яка відповідає за напрямки протиракетної оборони, це бойовий космос у прямому сенсі. Вона є і автором, і розробником, і виробником найсучаснішого у світі зараз літака B-21 Raider – це стратегічний бомбардувальник, який приходить на заміну B-2 Spirit. Це все Northrop Grumman. І вся компанія є генеральним підрядником у всіх відомих вам проектах, про які можливо лише говорити… Це третя оборона компанія у світі.

Новини партнерів