На різдвяному столі має бути 12 пісних страв, на честь дванадцяти апостолів (учнів Ісуса Христа). Головним атрибутом свята є кутя. Ця страва являє собою кашу, змішану з сухофруктами, маком, медом та горіхами. Її готують з різних круп, але найчастіше - перловки, рису та пшениці.

Різдвяна кутя з перлової крупи

Для приготування цієї страви знадобляться такі інгредієнти: крупа перлова (1 склянка), мак (100 г) горіхи волоські (100 г), родзинки (100 г), мед або цукор (за смаком), сіль (1 ч. ложка без гірки).

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

picture Фото: pinterest.com

Крок 1: Перлову крупу добре промити й замочити у воді на 6 годин, а краще на ніч. Вранці крупу промити і залити водою (у співвідношенні 1 частина перловки на 2 частини води). Варити на повільному вогні протягом 20-25 хвилин.

Крок 2: Мак залити склянкою води і варити на помірному вогні 20 хвилин. Потім перебити його блендером або розтовкти в ступці.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Крок 3: Ізюм залити гарячою водою і дати постояти кілька хвилин. Потім злити воду, і добре просушити.

Крок 4: Волоські горіхи обсмажити на сковороді і нарізати великими шматочками. За бажанням можна очистити від лушпиння.

Крок 5. Всі ці складові додати в перлову крупу і добре перемішати. В кінці додати мед або цукор за смаком.

Кутя з рису з горіхами та сухофруктами

Для приготування рисової куті знадобляться такі інгредієнти: рис (1 склянка), курага (1 жменя), родзинки (1 жменя), кизил сушений (1 жменя), горіхи волоські (6-7 шт), цукор або мед (за смаком), сіль (за смаком).

Крок 1: Сухофрукти залити окропом і дати постояти кілька хвилин. Потім добре просушити паперовим рушником. Горіхи підсушити на гарячій сковороді і крупно порубати.

Крок 2: Рис промити, залити холодною водою і довести до кипіння. Потім відкинути на сито і знову промити. Промитий рис помістити в каструлю, залити великою кількістю води, посолити і варити до готовності (приблизно 20 хвилин).

Крок 3: Готовий рис знову промити і змішати його з горіхами і сухофруктами. Додати мед або цукор і добре перемішати. За бажанням можна додати макову начинку.

picture Фото: pinterest.com

Різдвяна кутя з пшениці

Для приготування вам знадобляться: пшениця (1 склянка), вода (2 склянки), сіль (1 щіпка), олія (1 ст.л.), мак (100 г), родзинки (100 г), волоські горіхи (4 ст. л.).

Крок 1: Пшеницю промити і замочити на ніч. Вранці злити воду, знову промити і залити двома склянками води. Додати дрібку солі, олію та варити до готовності.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Крок 2: Ізюм перебрати і замочити на 10 хвилин у гарячій воді. Далі добре обсушити паперовим рушником.

Крок 3. У готову пшеничну кашу додати родзинки, волоські горіхи та мак (можна готувати самим, а можна купити готову начинку в магазині). Перед подачею на стіл прикрасити часточками горіхів.

picture Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.