RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Брат біля воріт: як подорожчає долар на страхах вторгнення військ Путіна

Об'єктивних причин для суттєвого ослаблення гривні немає, якби не загроза війни

Об'єктивних причин для суттєвого ослаблення гривні немає, якби не загроза війни Курс валют в Києві, 27 січня 2022 року Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Погроза російського вторгнення, що зберігається не один місяць, боляче б'є по українській економіці. Зокрема, це знаходить своє вираження у девальвації національної валюти. Якщо на початку листопада минулого року за 1 долар давали трохи більше ніж 26 гривень, то наприкінці січня нинішнього – 29 гривень. "Апостроф" з'ясовував, до яких значень зросте долар, якщо геополітична напруга навколо України не ослабне.

Курс долара, який стабільно зростає з кінця 2021 року, наприкінці січня досягнув максимуму за останні чотири роки. 27 грудня американська валюта на міжбанку подолала психологічну позначку 29 гривень, хоча ближче до кінця дня скоригувалась трохи нижче за неї.

На сьогодні жодних об’єктивних економічних причин для девальвації гривні немає. Єдине, що провокує зростання валютного курсу – геополітика. Через страх вторгнення російських військ на нашу територію іноземні інвестори позбавляються українських активів, насамперед, облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Продавши ці цінні папери, номіновані у гривні, нерезиденти купують валюту, яку потім виводять з країни. А це, очевидно, збільшує попит на неї у самій Україні, що штовхає курс нагору.

Не найкращим чином на ситуацію на валютному ринку впливає загальна нервозність, що ризикує розвинутися в паніку, на чому успішно грають спекулянти.

У зв'язку з цим постає питання: що буде з курсом гривні далі?

Напруженість обмеженої дії

Безглуздо робити прогнози на курс у сценарії реального вторгнення та повномасштабних бойових дій – у цьому випадку валюту, причому практично будь-яку, буде, в принципі, дуже складно купити, через що долар може подорожчати і до 50 і 100 гривень.

Проте можна змоделювати ситуацію при сценарії збереження нинішнього рівня напруженості протягом часу від кількох тижнів до кількох місяців.

"Одразу підкреслю, що сценарій багатомісячного збереження та нагнітання напруженості не виглядає реалістичним, - сказав у коментарі "Апострофу" старший аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Іосуб. - Найімовірніше, ситуація так чи інакше кудись "вирулить" - або реальні бойові дії, або суттєва деескалація".

З цим погоджуються й інші експерти, опитані виданням.

За словами керівника відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрія Шевчишина, після кількох місяців перебування у стані напруженості люди перестають звертати на неї увагу, тобто адаптуються до неї.

"Поки зберігається напруженість, курс залишатиметься під тиском. Але не можна довго бути в напрузі, а тому рано чи пізно ринки звикають до поточної ситуації, - додає інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса. - І якщо не піднімати градус, то паніка сама по собі йде, і разом із нею йде тиск (на курс)".

Крім того, треба розуміти, що нинішня напруженість не є якоюсь константою, і ескалація цілком може час від часу перериватися періодами розрядки, як це сталося влітку-восени 2021 року. Нагадаємо, навесні минулого року, коли Росія також сконцентрувала біля наших кордонів значні військові сили, курс піднімався до 28 гривень. Натомість після того, як ситуація дещо розрядилася, гривня знову почала зміцнюватися, і до початку листопада курс відкотився майже до 26 гривень/долар.

Таким чином, можна з упевненістю говорити про те, що при ескалації долар та інші валюти дорожчатимуть, а під час "детанту" гривня спробує відіграти втрати.

Але до яких рівнів може зрости курс?

"До входження в стан звички курс має можливість стабілізуватися в діапазоні 28,5-29,5 гривні/долар. Але, поки ми дійдемо до точки нечутливості до новинного фону, курс може досягти 30 гривень/долар і навіть зрости ще більше", – каже Андрій Шевчишин.

При цьому якоїсь "стелі" валютний курс не має.

"Якщо в умовах зростання ризиків купувати долар за гривню кинуться всі нерезиденти, всі підприємства та населення, а експортери валюту максимально притримуватимуть (продавати лише на найнеобхідніше: сплату податків, виплату зарплат), без спеціальних обмежень курс може "вистрілити" і до 35, і до 40, і вище, - попереджає Вадим Іосуб.

Інша справа, що, швидше за все, держава в цьому випадку все ж таки почне вводити деякі обмеження, як це було, наприклад, у 2014 році.

"Інструментарій тут може бути великим - податок на купівлю валюти, обов'язковий продаж частини валютної виручки експортерами, обмеження на виведення капіталу тощо. Такі заходи, теоретично, можуть стримати падіння гривні, - каже Іосуб. - Проте залишається невідомим, на якій позначці курсу НБУ піде на такі дії".

Сергій Фурса, у свою чергу, зазначив, що в сценарії напруженості, що зберігається, валютний курс продовжить зростати, "але, швидше, він буде ближче до 30 гривень, ніж до 40 гривень за долар".

Все повернеться... чи ні

Як уже було сказано вище, після ескалації навесні 2021 року настав період відносного спокою, і гривня впевнено зміцнювалася аж до початку листопада, коли курс був трохи вищим за 26 гривень/долар. За логікою, якщо виходом із нинішньої ситуації все ж таки стане мир, нехай і "холодний", а не "гаряча" війна, гривня має знову зміцнитись до вказаного рівня.

Проте, як вважають експерти, на це не варто чекати.

За словами Сергія Фурси, у 2022 році, в принципі, очікувалося деяке ослаблення гривні – навіть без військових загроз з боку Росії.

Насправді, є низка факторів, які сприятимуть помірній девальвації національної валюти. Зокрема, вже найближчим часом Україна може почати закуповувати газ на європейському ринку через нестачу палива для успішного проходження опалювального сезону. Йдеться про обсяги в діапазоні від 600 мільйонів до 3 мільярдів кубометрів газу. Якщо для зручності рахувати за ціною 1000 доларів за тисячу кубометрів (а вона може виявитися й вищою), то для закупівлі знадобиться від 600 мільйонів до 3 мільярдів доларів, і це стане суттєвим додатковим джерелом тиску на нацвалюту.

"Курс 26 гривень/долар ми точно не побачимо, так само як і 27 гривень/долар, - каже Андрій Шевчишин. - У літні місяці можливий курс 28, але нижче за цей рівень, думаю, навряд чи буде".

Якщо курс відкотиться, то до рівня 28-28,5 гривні/долар, погоджується Сергій Фурса, але при цьому додає, що робити будь-які категоричні твердження сьогодні просто неможливо.

Новини партнерів

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів