RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Держбюджет втратив 1,3 млрд через правки нардепа Железняка до Податкового кодексу - ЗМІ

Українські компанії не сплатили до бюджету 1,3 млрд грн ПДВ, використавши пільгу на поширення україномовного контенту.

Про це повідомляють у Бюро економічної безпеки, пише УНН.

За підрахунками аналітиків, у 2023 користуючись пільгою на поширення україномовного контенту, компанії не сплатили 1,3 млрд грн ПДВ. З них 176 млн грн податку не сплачено підприємствами, для яких не властива реалізація паперових, електронних книг чи іншого контенту. Тільки 21% компаній, що скористались пільгою, мають відповідний основний КВЕД, тобто займаються діяльністю, пов'язаною з розповсюдженням подібної продукції. Як зазначається в матеріалі, пільгу використовували ритейлери побутової техніки та продуктові супермаркети: вони додавали у чек до основного товару електронні книжки українською, які клієнт в реальності не купував.

На момент запровадження пільги проголошеною її метою була популяризація україномовного контенту. Автором законопроєкту у 2021 виступив нардеп Железняк, його підтримав голова комітету ВР з питань фінансів та податкової та митної політики Данило Гетманцев.

У 2022 законопроєкт було ухвалено попри критику та позицію податкової, яка у своїх пропозиціях наголошувала на тому, що бюджетні втрати від неправомірного застосування пільги можуть бути значно вищими, ніж позитивний ефект, і пропонувала народним обранцям спочатку провести фінансово-економічні обрахунки та обґрунтувати доцільність такої пільги. Аналогічний висновок зробили й в Головному науково-експертному управлінні ВРУ, зазначивши, що законопроєкт потребує доопрацювання і суперечить положенням Директиви Ради ЄС.

Однак ці позиції були проігноровані, як і численні податкові декларації, у яких впродовж року пільгу зазначали компанії, що взагалі не мають стосунку до поширення будь-якого контенту. У той час, коли бюджет втрачав мільйони, по жодній з них не було призначено додаткових перевірок з боку Державної податкової служби.