RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Це буде не спринт, але скоро ЗСУ вийдуть на кордони 24 лютого – голова Луганської ОВА

Найближчим часом українські військові можуть звільнити два важливі населені пункти

Найближчим часом українські військові можуть звільнити два важливі населені пункти Фото: "Українська правда"

На території окупованої Луганщини російські війська будують оборонні укріплення в очікуванні наступу українських військ. Рашисти звозять велику кількість військ та техніки на найгарячіші напрямки, кидають на забій мобілізованих, щоб виснажити сили українських захисників. Але все це не заважає ЗСУ потроху просуватися вперед та звільняти окуповані міста та села. Хоча очікувати блискавичного наступу наших сил, як це було на Харківщині, все ж не варто.

Коли будуть звільнені Сватове та Кремінна? Як скоро українські військові вийдуть на кордони 24 лютого 2022 року і що буде далі? Чи допоможуть окупантам оборонні споруди і яку тактику росіяни використовують у боях проти ЗСУ? Загалом про ситуацію на Луганщині - в ефірі Апостроф TV розповів голова Луганської ОВА СЕРГІЙ ГАЙДАЙ.

– Нещодавно ви казали, що окупантам доведеться попрощатися зі Сватовим та Кремінною, яка там нині ситуація?

– Ситуація на Луганщині кардинально відрізняється на двох напрямках. Якщо брати Донецький напрямок, славнозвісний населений пункт Білогорівка, то там ЗСУ тримають оборону. Щоденно вони відбивають величезну кількість атак з боку російських військ, їх постійно обстрілюють з усієї ствольної артилерії, також працює ворожа авіація. Але населений пункт тримають.

Читайте: Росіяни воюють на своєму максимумі, у них снарядний голод – капітан ЗСУ

Що стосується напрямку з боку Харківської області, як раз Сватове-Кремінна, то там у наших захисників позиції набагато кращі, ми потроху просуваємося вперед. Єдине, що росіяни встигли туди підтягнути велику кількість техніки та особового складу. Там свіжомобілізовані, зеки, кадирівці, регулярні війська та бойові частини тих десантників, які перекинуті з Херсонського напрямку.

Тому просування дуже важке, не треба чекати якоїсь стрімкої операції як у Харкові, тому що ефекту несподіванки вже немає. Але я впевнений, що найближчим часом Генштаб нас порадує хорошими новинами.

– Тобто ця зима буде ключовою у вирішенні питання звільнення територій на Луганському напрямку?

– Я думаю, що так. Сподіваюся, що наприкінці зими наші війська зможуть вийти як мінімум на кордони 24 лютого 2022 року. А далі ми не плануємо зупинятися, бо треба звільняти усі території, які зараз тимчасово окуповані.

– Росіяни зараз активно будують оборонні споруди в районі Старобільська і там зосередили найбільш боєздатні підрозділи рф. Ми знаємо, що зараз у бій кидають мобілізованих, також є більш навчені зеки та кадировці. А що це за боєздатні підрозділи?

– Ці підрозділи як раз з когорти тих десантників, яких перекинули з Херсонщини. Це дійсно добре підготовлені кадрові війська. На мою думку, це вже останні боєздатні підрозділи, які були в Україні з 24 лютого. Решта вже розбита Збройними силами України.

Так, друга лінія оборони навколо Старобільська будується. І тому окупанти зараз кидають величезні сили новомобілізованих та зеків на лінію фронту між Сватовим та Кремінною, щоб просто виснажити наші війська та зустрічати нас свіжими бойовими підрозділами вже у Старобільську.

– Як і в Старобільську, росіяни розставляють так звані "зуби дракона" і в Бєлгородській, і в Курській областях. Але вже бачимо, що ці укріплення просто розвалюються. То вони просто показують, що готуються до оборони, чи ці укріплення справді допоможуть?

– Можу сказати, що росія загине внаслідок власної корупції. Ми будемо ще довго дякувати тому самому шойгу, який витрачав кошти з бюджету на свої власні будинки та яхти, а не на модернізацію армії. Це нам стало на руку і посприяло тому, що боєздатність російської армії набагато гірша, аніж вони розповідали усьому світу.

Щодо "зубів дракона", то вони не становлять жодної серйозної проблеми. Але там не тільки ті куби стоять, там ще є протитанкові окопи, є цілі підземні сполучення в лісосмугах для солдат і вони дуже небезпечні. Тому що будь-яка лісосмуга – це невеликий укріпрайон, де можуть знаходитися декілька десятків солдат. Якщо вони добре підготовлені, то становлять смертельну небезпеку. Плюс вони мінують все: траси, мости, будівлі, під'їзди, ліси, з'їзди з доріг. Ворог добре підготувався.

Тут не треба очікувати, що це буде якась спринтерська дистанція для наших захисників. Кожен метр Луганщини звільняється дуже важко і великою ціною. Якщо порівнювати зі спортивними змаганнями, то тут буде не спринт, не марафон, тут треба готуватися до ironman – це топ по важкості проходження певних оборонних споруд. І не треба забувати, що зараз ми говоримо про Сватове, потім Старобільськ, а далі нас ще з 2014 року чекає лінія розмежування, яка так само дуже добре укріплена.

– Речник Східного угруповання військ Сергій Череватий каже, що зараз багато гине окупантів, бо їх кидають як гарматне м'ясо, тим самим бережучи техніку.

– Так, вони намагаються мобілізованими просто виснажити наші війська. З ними не рахуються, їх кидають десятками, навіть сотнями щоденно. Яка тактика у росіян? Спочатку йде кількагодинний артилерійський обстріл наших позицій, потім туди відправляється підрозділ з 20-30 мобілізованих, який вбивають наші захисники. Таким чином окупанти з'ясовують, що наші хлопці не постраждали і не покинули позиції, і знову йде артилерійський обстріл, а потім знову шлють мобілізованих. І так по колу щоденно відбувається.

– А техніку вони бережуть для наступу?

– Техніку вони іноді використовують, тому що деякі атаки супроводжуються, наприклад, танком та двома БТРами або двома танками. Якогось величезного контрнаступу поки не було, основні бойові дії ведуться на Бахмутському напрямку, але ми спостерігали величезне скупчення техніки, там сотні одиниць, та особового складу – до двох тисяч людей, якраз на Сватовському напрямку.

– На окупованих територіях Луганщини зараз примусово виписують з лікарень людей, а їхні місця займають поранені окупанти. Що вам відомо?

– У них величезна проблема з пораненими, тому що їх просто ніде розміщувати, немає можливості надати фахову медичну допомогу. Але вони самі винні, тому що вони з цих лікарень вкрали сучасне обладнання та вивезли його в Луганськ. А поки вони довезуть важкопоранених в Луганськ, половина з них помре по дорозі.

І вони зараз не тільки виганяють хворих з лікарень, вони ще забирають лікарів та стягують їх на лінію фронту в місцеві лікарні або військові мобільні шпиталі.

– Генштаб повідомляв, що на окупованих територіях Луганщини триває процес примусового переселення місцевих жителів до Луганська. Вам щось відомо про це?

– Це відбувається вже давно і абсолютно неорганізовано. Людей просто виганяють з їхніх осель. Зараз майже всі будинки на лінії фронту – зі Сватового до Кремінної – зайняті бойовиками. Там є і мобілізовані, і зеки та всі інші. Однак кадировці ніколи не воюють на лінії фронту, тому вони більш в тилу обирають собі найкращі готелі та санаторії, вони ж не можуть жити в якийсь закинутій хаті.

Місцевих відправляють в Луганськ, і таким чином вони ще намагаються робити живий щит. Тобто якщо буде обстріл Луганська, а можливі і провокації, то вони будуть на весь світ показувати, що українські військові обстріляли цивільних у місті.

– Ми знаємо, що окупанти мародерять, і це відбувається з самого початку війни. Їм ще залишилося, що красти?

– В принципі, за той час, поки була окупована частина Луганщини з 24 лютого, то вони там все покрали. Зерно, хорошу сільськогосподарську техніку вивезли в росію, ми навіть по GPS знаходили цю техніку в Грозному.

Основне все було вже вкрадено, якісь процеси ще йдуть, наприклад, продовжують вивозити обладнання з шахт. І тут вони якби хочуть заробити, а з іншого боку, якщо шахта стоїть, шахтарям ніде працювати і їх відправляють воювати.

– Є інформація, що окупанти намагаються заважати працювати нашим партизанам, вимикають інтернет. Що ще вони роблять?

– На лінії розмежування в принципі погана ситуація зі зв'язком та інтернетом. Вглибині окупованої території зв'язок трохи є, люди навіть пишуть, дзвонять, повідомляють про переміщення ворожої техніки. Ще ставлять величезну кількість блокпостів, але це більше не для місцевого населення, а щоб шукати та ловити дезертирів, які тікають з фронту.

Плюс вони повністю закривають деякі міста на в'їзд та виїзд.

– Фільтрація там проводиться?

– У нас фільтрації здебільшого немає, вона більше проводиться на кордоні з рф і там вже проблеми можуть бути. У нас є приклади, коли чоловіки сиділи у підвалах по декілька місяців. Це люди, які не мають ніякого відношення до ЗСУ та будь-якої військової організації чи структури, просто місцевих жителів тримали у підвалах, бо окупантам щось не сподобалося, наприклад, побачене у телефоні.

Чоловіків не дуже випускають, але за немаленькі гроші готові випустити. До речі, це так само хороший показник, бо якщо почали випускати за гроші, то окупанти чітко розуміють, що краще трохи заробити зараз, ніж потім залишитися ні з чим.

– Були повідомлення, що СБУ затримала священника УПЦ МП за те, що передавав окупантам інформацію про позиції наших Збройних сил, також з'являлася інформація і про інших місцевих жителів, які працювали на ворога. Чи багато колаборантів на окупованих територіях?

– На жаль, серед священників МП це не поодинокі випадки. Вони йдуть на співпрацю з окупантами одразу, і навіть поки ще не були окуповані території Луганщини, знаходили у священнослужителів в телефонах карти з розташуванням наших позицій, блокпостів, кількістю військовослужбовців, які там знаходяться.

Але сказати, що Луганщина там повністю проросійська – не можна. Тому що після 24 лютого декілька наших громад виходили на абсолютно мирні мітинги, тисячі людей виходили, протестуючи проти окупації. Вони виходили б і надалі, просто в Білокуракиному по людях почали стріляти, декілька людей поранили і вони вже просто боялися виходити.

– А яка ситуація на деокупованих територіях Луганщини з колаборантами?

– Так само проходять необхідні стабілізаційні дії, знаходили зрадників, їх не так вже і багато, але є. Та основна частина людей виїхала. От, наприклад, в Сєвєродонецьку до 24 лютого проживало 120 тисяч людей, а зараз не більше 10 тисяч. От 110 тисяч людей – це ті, хто не захотів жити в окупації.

– Луганськ стає по суті логістичною базою для окупантів після звільнення нашими Збройними силами Куп'янська. Місто зараз дуже вразливе до обстрілів?

– За останні декілька місяців українські артилеристи чітко показали свою фаховість та роботу з західною зброєю. Якщо ми кудись і влучаємо, то це військові об'єкти, або будинки, де знаходяться ворожі казарми. Немає такого, як в окупантів, які просто килимовими обстрілами накривають населені пункти.

От взяти наші деокуповані села Невське чи Макіївка, туди не те, що касетами прилітають "Гради" або "Смерчі", туди навіть С-300 прилітають, і через це дуже багато місцевих гине. Наші ж артилеристи дуже філігранно працюють і це навіть місцеві підтверджують.

– От мобілізовані, які займають будинки місцевих, вони намагають перевдягатися у цивільне, щоб сховатися та залишитися в живих?

– Якщо там ще є цей одяг. А насправді вони готові здаватися у полон одразу. Російська пропаганда, звісно, працює дуже добре. Вона їм розповідає про якісь звірства з боку ЗСУ, тобто про речі, яких немає. Навіть фсбшники робили провокації, коли під виглядом військових йшли нібито здаватися у полон, а насправді йшли закидувати наших військових гранатами. Таким чином вони створювали певний негатив серед наших військових, що потім незрозуміло, а ці люди йдуть здаватися в полон, чи розстріляти нас. Оце величезна проблема на сьогоднішній день. Але тим не менш, все одно вони із задоволенням здаються в полон, бо це їх єдиний шанс вижити.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою

Новини партнерів