RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У гонитві за "ПриватБанком": хто такий Іван Світек, і чим він займається на фінансовому ринку України

"ПриватБанк" готують до продажу

"ПриватБанк" готують до продажу Фото: УНІАН

Державний "ПриватБанк" готують до приватизації. Якщо фінустанову очистять від боргів і судових тяжб, вона може стати дуже привабливим активом для потенційних інвесторів. Хто стане новим власником "ПриватБанку", зараз сказати складно, при тому, що джерела "Апострофа" повідомили, що інтерес до нього проявляє його колишній співвласник Ігор Коломойський. Однак головним "тараном" в приватизації банку має стати чех Іван Світек, який вже кілька років працює в Україні, освоївши головні принципи ведення вітчизняного бізнесу. "Апостроф" з'ясовував, до чого готують "ПриватБанк", і яка в цьому роль банкіра з неоднозначною репутацією.

Державний "ПриватБанк" збираються виставити на продаж. Такі плани обговорюються вже кілька років, проте останнім часом розмови на цю тему активізувалися.

Зокрема, в квітні про це заявив глава Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко. За його словами, "ПриватБанку" належить 20% всього банківського ринку країни, і його приватизація "зацікавить найпрестижніших міжнародних інвесторів".

Втім, термінів продажу найбільшої в країні фінустанови глава НБУ не назвав.

Але з "ПриватБанком" є проблема, пов'язана з судовими позовами з боку його колишнього власника Ігоря Коломойського. За словами Кирила Шевченка, в даний час у справі "ПриватБанку" ведеться близько 100 судових процесів.

Саме з цієї причини влада розглядає можливість розділення "ПриватБанку", заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Ідея поділу "ПриватБанку" на умовно "хороший" банк і умовно "поганий" не нова. Останній повинен акумулювати все "погані" кредити, що утворилися до його націоналізації в грудні 2016 року, а також судові тяжби. Перший же, очищений від усього негативу, стане дійсно привабливим активом для потенційних інвесторів.

Інвестор для "ПриватБанку"

Поки говорити про те, хто може стати новим покупцем банку, занадто рано. Ймовірно, це буде інвестор з хорошою або, принаймні, нейтральної репутацією. Але чиї інтереси він представлятиме, - це набагато більш цікаве питання.

Джерела "Апострофа" розповідають, що не виключено, що через таку схему "ПриватБанк" спробує повернути собі його колишній співвласник Ігор Коломойський. Як раніше писало видання з посиланням на свої джерела, олігарх раніше хотів отримати контроль над фінустановою - при формальному збереженні його в держвласності - шляхом впровадження лояльного до нього менеджменту. Нібито на цю роль розглядався колишній глава "Ощадбанку" Андрій Пишний.

У січні 2021 року закінчився термін дії трирічного контракту на той час керівника "ПриватБанку" Петра Крумханзла, і наглядова рада фінустанови вирішила його не продовжувати. Замість цього було вирішено провести конкурс на заміщення посади керівника.

За результатами конкурсу новим главою "ПриватБанку" став колишній топ-менеджер "Райффайзен Банку Аваль" Герхард Бьош. Про це стало відомо в кінці травня. Зараз його кандидатура знаходиться на узгодженні в НБУ.

Оскільки конкурс був закритим, невідомо, хто ще крім Бьоша в ньому брав участь, зокрема, чи був серед претендентів на посаду Андрій Пишний.

Однак за даними джерел "Апострофа", на пост CEO "ПриватБанку" претендував чеський банкір Іван Світек, який вже кілька років працює в Україні. У 2017-2018 роках він обіймав посади генерального менеджера і члена правління "Альфа-Банку Україна", а в 2018-2019 роках - голови правління "Укрсоцбанку".

Чеський дует

На початку 2020 року з'явилася інформація про те, що польська компанія Getin Holding вирішила продати 100% акцій "Ідея Банку", які їй належали. Покупцем фінустанови мала стати інвестиційна компанія Dragon Capital іншого чеського бізнесмена - Томаша Фіали. При цьому 12% акцій "Ідея Банку" збирався купити Іван Світек.

Крім того, повідомлялося, що саме Світек розглядався в якості нового глави "Ідея Банку".

Втім, до літа 2020 року стало зрозуміло, що угода не відбудеться - сторони не змогли домовитися про ціну.

Однак уже в 2021 році Фіала і Світек купили інший банківський актив - "Юнекс Банк" (частка першого склала 75,01% акцій, другого - 24,99%).

Неважко здогадатися, що новим главою "Юнекс Банку" став Іван Світек.

Однак у пари залишається більш амбітна мета - взяти під контроль "ПриватБанк". Необхідного обсягу фінансових ресурсів у них немає, але є європейські паспорти, які так потрібні деяким українським олігархам для більш спокійного управління активами - старими і новими.

Фіала відомий багатьма проектами. Останнє його придбання - видання "Українська правда" - викликало багато чуток про те, чиї інтереси в цій угоді міг "фронтирувати" чеський бізнесмен. Але в порівнянні з придбанням "ПриватБанку" навіть покупка УП - це просто дитячі пустощі.

Іван Світек хотів стати на чолі найбільшої фінустанови країни ще в 2017 році, після того, як у відставку подав Олександр Шлапак, що очолив його після націоналізації. Незважаючи на хороші шанси на успіх, Світек тоді, нібито, "відмовився" від посади. З чим було пов'язано це рішення, - можна тільки гадати.

Однак зараз, як повідомляють джерела видання, Іван Світек чітко націлився на "ПриватБанк". У те, що у нього є ресурс викупити банк, ніхто не повірить, але тут якраз на допомогу прийде його співвітчизник і бізнес-партнер Томаш Фіала. А іншим доведеться лише перешіптуватися про те, хто ж насправді "позичить" грошей на таку покупку. Інсайдери натякають, що "ПриватБанк" може бути цікавий і Коломойському, і деяким іншим українським олігархам, які диверсифікують свій бізнес, і навіть деяким представникам російського великого бізнесу.

Поки ж, як розповідають джерела, "Світек ходить по ринку і збирає бази даних клієнтів "ПриватБанку". Ймовірно, вникає в суть справи, так би мовити.

Термінів приватизації "ПриватБанку" поки немає, але ніхто не сумнівається, що державі під тиском МВФ доведеться його продати. І головне питання навіть не в тому, хто його купить - чеські бізнесмени або безпосередньо українські олігархи. Головне питання - чи будуть відшкодовані українським платникам податків 155 мільярдів гривень, які держава вклала в цей банк. Або ж повториться звичайна історія - з бюджету все заплатять, ніхто ні за що не відповість, багаті стануть ще багатшими, а основна маса українських громадян, з податків яких оплатять цей "Приват-Банкет", - ще біднішими.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки