RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Недооцінена гривня: яких сюрпризів чекати від долара в 2020 році

Уряд переглянув прогноз курсу гривні на наступний рік

Уряд переглянув прогноз курсу гривні на наступний рік Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Уряд переглянув прогноз курсу гривні до долара, який буде закладений в проект держбюджету на 2020 рік. Кабмін передбачив, як базовий сценарій, в якому долар в наступному році буде коштувати 27 гривень, так і більш оптимістичний, за яким курс складе 24,8 гривні за долар. "Апостроф" розбирався, чи є реалістичними розрахунки уряду та скільки насправді коштуватиме американська валюта в Україні.

Кабінет міністрів поновив макроекономічні показники на 2020 рік. В тому числі, уряд переглянув прогноз курсу гривні до долара. Нагадаємо, в проекті держбюджету на наступний рік, який Верховна Рада затвердила в першому читанні, був закладений курс на рівні 28,2 гривні / долар. Тепер же, за базовим сценарієм Кабміну, в 2020 році слід очікувати курс 27 гривень за долар. При цьому, за більш оптимістичним сценарієм, курс становитиме 24,8 гривні / долар.

Очевидно, що уряд вирішив переглянути валютний курс на наступний рік через те, що останнім часом гривня демонструє хороші результати. Незважаючи на те, що осінь в розпалі, а це - традиційний час сезонної девальвації нацвалюти - курс балансує біля позначки 25 гривень/долар. Хоча ще кілька місяців тому прогнозувалися зовсім інші цифри - 27 або навіть 28 гривень / долар.

Без прив'язки до реальності

Разом з тим, як зазначив в розмові з "Апострофом" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян, прогнози, які закладаються урядом в бюджет, - це, скоріше, розрахунково-технічні показники, які ні на що особливо не впливають, а тому "зовсім необов'язково, що курс досягне рівня закладених показників".

Однак такі розрахункові показники впливають на доходи бюджету. Оскільки валютна виручка експортерів перераховується в гривню саме за цим курсом, "можна недоотримати" очікувані доходи, якщо реальний курс долара виявився нижче розрахункового. Разом з тим, завищений курс долара допомагає "зменшити" розмір зовнішнього боргу, зрозуміло, в гривневому еквіваленті. "У нинішньому році вийшло так, що наш зовнішній борг став менше на 140 мільярдів гривень за рахунок того, що гривня виявилася набагато сильнішою, ніж закладалося (в бюджеті-2019 було закладено середній курс у 28,2 гривні/долар, - "Апостроф")", - розповів Єгор Киян.

Разом з тим, за словами експерта, хотілося б, щоб макроекономічні прогнози були більш точними, оскільки це дозволило б потенційним інвесторам краще планувати свою діяльність в нашій країні.

Є привід для оптимізму

Але наскільки реалістичним є новий валютний курс, оприлюднений урядом? Або, вірніше, який з двох сценаріїв Кабміну більше відповідає реальним очікуванням?

На думку керівника відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрія Шевчишина, більш реалістичним на сьогодні виглядає курс 27 гривень/долар. Разом з тим, існують умови, за якими гривня може зміцнитися вище цього рівня: "Це і відкриття ринку землі, і прозора приватизація, і нормальний запуск концесійного законодавства, і, звичайно ж, судова та податкова реформи - тобто, все те, що було заплановано". За його словами, в цьому випадку, можливий інвестиційний бум, який перекриє дефіцит зовнішньоторговельного балансу (а це - як раз один з факторів тиску на гривню, що сприяють її послабленню, - "Апостроф") навіть при рецесійних тенденціях в світовій економіці. "А, якщо ми в цю систему координат оптимістично та гіпотетично додамо відновлення Донбасу, на яке потрібні мільярдні інвестиції, в тому числі, від західних партнерів, то, звичайно, це також стане дуже потужним імпульсом для стабілізації гривні", - сказав фахівець.

Аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко також не виключає більш оптимістичного сценарію для гривні. У коментарі "Апострофу" він сказав, що багато в чому це буде залежати від розміру облікової ставки Національного банку України (з 25 жовтня регулятор в черговий раз знизив ставку - з 16,5% до 15,5% річних - "Апостроф"), а також від співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ): "в разі, якщо ми підпишемо договір з МВФ (за новою програмою), можна очікувати припливу коштів до наших бондів та зростання обсягів економіки і це дозволить гривні зміцнитися до позначки в 24 гривні/долар ".

Визначена невизначеність

Однак на сьогодні більш-менш точні прогнози робити вкрай складно. За словами Єгора Кіяна, нинішні українські реалії нагадують туман, що огорнув минулого тижня українську столицю: "Зараз все знаходиться в підвішеному стані - в певній невизначеності. Восени зменшується валютний виторг експортерів, виплачується ПДВ, закуповуються енергоресурси. Плюс, зараз також вирішується питання транзиту газу , співпраці з МВФ, окрім того, є фактор зовнішньоторговельної політики США, яка впливає на світову економіку. Також (невизначеність) в політичній обстановці всередині країни - спекуляції з приводу "формули Штайнмайєра", а також навколо ситуації з "ПриватБанком" .

Але, якщо Україна домовиться з МВФ про нову програму, якщо буде підписаний новий контракт на транзит газу з Росією, якщо світова економіка буде розвиватися без шоків, якщо енергоресурси для країни будуть доволі дешевими, курс в наступному році може цілком бути на рівні 25 гривень/долар. Якщо ж спекулянти почнуть виходити з українських облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), якщо буде розхитуватися політична ситуація, курс підніметься до 27 гривень/долар, прогнозує Єгор Киян.

При цьому, відзначає експерт, гривня є однією з найбільш недооцінених валют світу, і по так званому паритету купівельної спроможності розрахунковий курс дорівнює приблизно 11-12 гривень/долар. "Але основним стейкхолдерам не вигідна сильна гривня - експортерам буде складно конкурувати за ціною, є інші нюанси, наприклад, пов'язані з бюджетом, тому зараз головне, щоб гривня просто була стабільною, це - найоптимальніший варіант", - додає він. У той же час, цілком імовірний сценарій - бурхливе економічне зростання не менше 4% - при якому курс долара впаде до 23 гривень, вважає Киян.

Привид кризи

Таким чином, цілком можливо, що Україна входить в нову валютну реальність, коли гривня стабільна, а громадянам не потрібно постійно перевіряти котирування іноземних валют в обмінних пунктах (щоб купити заповітні "бакси", поки вони зовсім не подорожчали). Але, насправді, в нашій країні таке вже було, причому не раз. Але, як мінімум, в 2008 та 2014 роках це закінчувалося обвалом гривні на тлі приспаної пильності громадян.

Ризик такого розвитку подій зберігається і сьогодні. "Однак при нормальному сценарії будь-які зміни будуть відбуватися поступово і, якщо не буде сильного спекулятивного втручання, коливання не повинні бути різкими", - заспокоює Єгор Киян.

"Це (обвал гривні) може статися, якщо економіка не буде диверсифікована, а буде націлена на одну групу товарів або регіон. Але зараз такі ризики невеликі", - погоджується Максим Пархоменко.

За словами Андрія Шевчишина, нинішній оптимізм може похитнути світова фінансова криза: "У цьому випадку утримати курс навіть на рівні 27 гривень / долар буде складно". Проте, він вважає, що навряд чи варто чекати курсу більше 28 гривень / долар. За його оцінками, це - "помірно оптимістичний курс в такому сценарії, тобто за умови, що" не буде різких політичних змін в країні, не буде соціальних хвилювань ".

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів