RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дивовижний "зелений": яким буде курс гривні в епоху "дикого оптимізму"

У гривні багато причин для форс-мажорів

У гривні багато причин для форс-мажорів Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Іноземні інвестори продовжують купувати українські облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), проте обсяги таких вкладень знижуються. Приплив коштів нерезидентів в ОВДП дозволяє гривні триматися на плаву. Відповідно, скорочення таких надходжень на тлі традиційної осінньо-зимової девальвації може підірвати стабільність нацвалюти. "Апостроф" з'ясовував, що буде з курсом гривні найближчим часом і до кінця року.

Останнім часом нерезиденти скоротили свої вкладення в українські облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Це випливає з повідомлення, розміщеного на сайті Національного банку України (НБУ). "В останні тижні приплив коштів нерезидентів в державні облігації призупинився. Нерезиденти не нарощувати свій портфель, хоча і не виводили інвестиції з України", - наголошується в інформації регулятора.

Як відомо, масове інвестування в ОВДП, в першу чергу, зі сторони нерезидентів, стало одним з головних чинників безпрецедентного зміцнення гривні, яке спостерігається в поточному році. Якщо в середині літа великим "успіхом" нацвалюти був курс трохи нижче 26 гривень/долар, то сьогодні вже нікого не дивує, що "зелений" можна купити дешевше ніж за 25 гривень.

І це при тому, що традиційно з серпня в Україні починається сезонна девальвація гривні, що досягає свого піку під час зимових свят.

Однак в нинішньому році істотним чинником стабільності гривні стали облігації внутрішньої держпозики, точніше, їх скупка іноземними інвесторами, які з цією метою заводять в нашу країну валюту, таким чином, ліквідуючи підвищений попит на неї. Відповідно, скорочення припливу коштів в ОВДП зі сторони нерезидентів, яке фіксує НБУ, має відбитися на курсі гривні і призвести до її девальвації.

Інтерес нерезидентів

Але чи так це насправді?

Експерти, опитані "Апострофом", вважають, що говорити про припинення припливу валюти в країну від нерезидентів, які купують облігації, невірно. За словами джерела видання, близького до фінансової сфери, за останні кілька днів "на ринок зайшло 75 мільйонів доларів саме від іноземців", що дозволило НБУ збільшити обсяги купівлі інвалюти (яка поповнює золотовалютні резерви країни, - "Апостроф").

Як розповів виданню аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко, попит на українські ОВДП залишається досить високим, що підтверджується цифрами. За його словами, минулого тижня сукупні інвестиції в гривневі ОВДП збільшилися на 2,72 мільярда гривень, зокрема нерезиденти наростили свої портфелі на 1,86 мільярда гривень. "Основний попит нерезидентів йде в гривневий борг, що і штовхає гривню вгору", - сказав Пархоменко.

Але як довго збережеться цей тренд?

Керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин в розмові з "Апострофом" зазначив, що приплив коштів від нерезидентів в облігації скорочується, в першу чергу, через те, що зменшуються обсяги пропозиції ОВДП, що, в свою чергу, пов'язано з наближенням до граничного розміру держборгу на цей рік. Водночас, за його словами, нерезиденти можуть продовжити купувати облігації на ринку, відповідно, приплив валюти в нашу країну, нехай і в менших обсягах продовжиться. Крім того, у зв'язку з тим, що у вересні пройшли виплати за зобов'язаннями України, держборг дещо знизився, а тому у Мінфіну є можливість активізувати розміщення ОВДП.

Приплив валюти в нашу країну продовжиться Фото: flickr.com

З оптимізмом і без "чорних лебедів"

Так що ж буде з валютним курсом з огляду на все сказане вище?

Тут потрібно зробити невеличкий відступ. Справа в тому, що купівля іноземними інвесторами українських ОВДП є нехай і вагомим, але не єдиним фактором зміцнення гривні. "Є дикий оптимізм, споживчі очікування - на найвищому рівні за всю історію України", - заявив в коментарі "Апострофу" спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса, додавши, що такі настрої призводять до продажу долара і купівлі гривні (що, в свою чергу, створює попит на українську валюту і зміцнює її, - "Апостроф").

Цей оптимізм, за словами Фурса, зумовлений великими очікуваннями від реформ зі сторони нової владної команди і особисто президента Володимира Зеленського. "Але скільки він триватиме - спрогнозувати дуже складно", - говорить експерт, додаючи, що у зв'язку з цим важко прогнозувати і курс долара до гривні.

Втім, ризикнути можна: як то кажуть, знайшов - не знайшов, а помацати можна.

"На жовтень є всі шанси побачити курс на позначці в 24,5-24,7 гривні/долар", - заявив Максим Пархоменко.

Андрій Шевчишин дещо менш оптимістичний. На його думку, в наступному місяці курс буде перебувати в коридорі 25,5-26,5 гривні/долар. "Сподіваюся, що за цей період не відбудеться ніяких форс-мажорів", - додає фахівець.

А щось подібне статися може. Власне, вже відбувається - єменські повстанці-хусити атакували нафтопереробні заводи Саудівської Аравії, на яких через ці атаки сталися пожежі. У результаті зросли ціни на нафту, так як Саудівська Аравія істотно скоротила виробництво. США підозрюють, що за єменською опозицією стоїть Іран, і погрожують цій країні "адекватною" відповіддю. Загострення ситуації може погіршити становище в усьому світі, а кризи вкрай негативно позначаються на гривні. Також зберігається ймовірність глобальної фінансової кризи, а "економічні війни" між США і Китаєм тільки підвищують шанси на реалізацію такого сценарію.

Якщо говорити про більш віддалену перспективу, то якщо не буде якихось форс-мажорів, або, як зараз модно говорити, "чорних лебедів", особливих змін курсу чекати не варто.

Для Сергія Фурси базовий сценарій на кінець 2019 року - 27,5 гривні/долар. Однак, за його словами, якщо "дикий оптимізм", який спостерігається сьогодні, продовжиться, курс може виявитися більш сприятливим для гривні.

За словами Андрія Шевчишина, згідно з базовим сценарієм цілком реальний курс - 26-27 гривень/долар. "Є також оптимістичний прогноз, за яким курс може бути (в коридорі) 24-25,5 гривні/долар", - дав надію експерт.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів