RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тримайтеся там: МВФ призупиняє співпрацю з Україною

Україна могла вже в лютому отримати новий транш, але тепер не все так однозначно

Україна могла вже в лютому отримати новий транш, але тепер не все так однозначно Фото: Getty images

Місія міжнародного валютного фонду завершила роботу з перегляду програми фінансування для України, проте МВФ не прийняв поки рішення про виділення нашій країні довгоочікуваного траншу. Більш того, джерела "Апострофа" стверджують, що йдеться про тимчасове припинення співпраці.

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка починала роботу в Україні ще в грудні минулого року, завершилася безрезультатно.

Поки що наша країна грошей від фонду не отримає - це випливає з заяви глави представництва МВФ в Україні Йоста Люнгмана: "Обговорення було продуктивним, проте потрібен більший прогрес на користь завершення першого перегляду програми stand-by. Дискусії триватимуть".

Місія працювала в віртуальному режимі 21-23 грудня, а потім, після різдвяних та новорічних свят, з 11 січня по 12 лютого цього року.

За словами Люнгмана, представники МВФ звертали увагу українських чиновників на необхідність боротьби з корупцією, поліпшення законодавчих та регулятивних принципів банківського нагляду, прийняття заходів щодо скорочення фіскального дефіциту.

Нагадаємо, фонд в червні 2020 року затвердив для України 18-місячну програму stand-by на 5 мільярдів доларів і тоді ж виділив перший транш в розмірі 2,1 мільярда доларів. Однак з наданням наступних траншів виникли затримки. Фонд був незадоволений тим, що гроші, по суті, виділені на боротьбу з епідемією коронавірусу, пішли на будівництво доріг. Невдоволення головного кредитора країни посилило рішення Конституційного суду України про визнання незаконним електронного декларування доходів та майна держчиновників.

Разом з тим, в грудні з'явилася слабка надія, що з МВФ вдасться домовитися. Зокрема, були врегульовані питання, пов'язані з держбюджетом на 2021 рік, з боку Києва були зроблені сигнали про збереження незалежності антикорупційних органів та Національного банку України (НБУ).

Більш того, інші кредитори України, такі як Світовий банк та Європейський Союз, розблокували виділення своїх кредитів нашій країні, що зазвичай відбувається після того, як МВФ приймає рішення про продовження фінансування - тобто у них була чітка впевненість, що принципове рішення про це вже було прийнято.

Фото: Getty images

Дійсно, тоді можна було сподіватися, принаймні, при реалізації оптимістичного сценарію, що наступний транш МВФ в сумі 700 мільйонів доларів ми отримаємо в лютому (всього в поточному році Україна збиралася отримати від фонду понад 2 мільярди доларів).

Фінансування не буде

Однак зараз на дворі лютий, ніякого траншу немає і в помині, а МВФ привселюдно заявляє, що гроші Україні виділяти не збирається.

Як повідомляють поінформовані джерела "Апострофа", мова йде про тимчасове припинення співпраці з нашою країною.

За словами співрозмовника видання, зустріч представників місії фонду з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та міністром фінансів Сергієм Марченком відбулася 12 лютого, на якій були озвучені питання, які викликають тривогу в МВФ.

"З українського боку як завжди рішень немає, а є пояснення. Наші намагаються трактувати вимоги (МВФ) як нові, але це не так. Ті просять виконувати лише те, що є в програмі, - відзначило джерело. - А деякі новації в енергетиці фонд трактує як відхід від узгоджених домовленостей".

При цьому співрозмовник "Апострофа" зазначає, що українські переговорники бояться взяти на себе відповідальність сказати президенту Володимиру Зеленському неприємну правду і змусити його діяти.

"Вони виляють хвостом, сподіваються пропетляти як раніше. Все, догралися", - резюмував він.

Денис ШмигальФото: kmu.gov.ua

Таким чином, виділення Україні траншу МВФ відкладається на невизначений термін. Але справа не тільки в грошах фонду. Це означає, що нашій країні буде складніше залучати кошти на зовнішніх ринках під прийнятні відсотки, так як кредитори дуже чутливі до сигналів МВФ.

А позикові кошти нам потрібні для покриття дефіциту бюджету поточного року, який становить 5,5% ВВП або майже 247 мільярдів гривень. І це значить, що в нинішньому році може знову повторитися ситуація, як в кінці 2020 року, коли уряд був не в змозі фінансувати багато статей бюджету, в тому числі захищені, до яких відносяться соцвиплати, пенсії і зарплати.

До речі, наслідки призупинення співпраці з МВФ вже проявилися на курсі долара, який в понеділок, 15 лютого, почав рости на міжбанку після стабільного падіння на початку лютого.

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту