RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Уряд провалює переговори з МВФ: чи отримає Україна транш

Країна гостро потребує коштів для покриття дефіциту бюджету

Країна гостро потребує коштів для покриття дефіциту бюджету Будівля Уряду Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Україна гостро потребує коштів, щоб закрити величезну дірку в державному бюджеті, розраховуючи, в тому числі, на транш Міжнародного валютного фонду (МВФ). Фонд готовий дати гроші, але чекає від уряду країни виконання низки умов. При цьому МВФ зовсім не в захваті від українських переговірників, які дезінформують уряд та президента про реальну ситуацію. Джерело "Апострофа" розповіло, чого домагається фонд від вітчизняних чиновників, і коли можна очікувати отримання траншу.

Значний прогрес, нібито досягнутий урядом України в переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ), м'яко кажучи, сильно перебільшений. Про це "Апострофу" розповіло джерело, наближене до МВФ.

"Марченко (міністр фінансів України Сергій Марченко, - "Апостроф") зіпсував відносини з МВФ остаточно. Те, що він говорить, - дезінформація", - сказав співрозмовник видання.

Нагадаємо, минулого тижня глава Мінфіну заявив про "значний прогрес" у переговорах з фондом.

При цьому, як відомо, Сергій Марченко робив особливий акцент на тому, що в переговорах з МВФ врегульовані питання, пов'язані з проектом держбюджету на 2021 рік. Компромісом стало скорочення величини бюджетного дефіциту з 6% ВВП, який був закладений в схвалену Верховною Радою редакцію документа в першому читанні, до 5,5% в редакції, яку Кабінет міністрів підготував до розгляду у другому читанні.

Однак, як каже джерело видання, про необхідність скоротити дефіцит міністру говорилося ще в серпні-вересні, але в Раду все одно пішла редакція проекту бюджету з дефіцитом у 6%.

"Він сам створив цю проблему", - обурюється співрозмовник "Апострофа".

Найсумніше - це те, що глава Мінфіну не доносить до інших членів уряду, а також до президента, інформацію про справжній стан речей щодо переговорів з фондом.

Майже без вимог

Таким чином, поки немає ніяких гарантій того, що Україна найближчим часом отримає транш.

За словами співрозмовника видання, МВФ як міг скоротив кількість вимог до України, розуміючи, що зараз країні було б складно виконати багато з них.

"Головна вимога - аби не погіршити те, що було раніше", - сказав він.

Однак є й цілком конкретно сформульовані вимоги. Їх лише три: "Перше - бюджет, друге - антикорупційні органи і продовження реформи, третє - НБУ" (мається на увазі збереження незалежності Національного банку України - "Апостроф").

Що стосується бюджету, то тут cитуацію начебто владнали, а ось з приводу антикорупційного законодавства фонд поки що не розуміє, що відбувається. Українська влада, правда, обіцяє вжити заходів, тому, можливо, тут також вдасться домовитися.

Щодо Нацбанку, то до його керівництва, зокрема, до глави регулятора Кирила Шевченка, ставлення з боку МВФ більш лояльне, ніж до міністра фінансів, проте того взаєморозуміння, яке було в той час, коли НБУ очолював Яків Смолій (Рада звільнила його з посади 3 липня 2020 року), геть немає.

Таким чином, заявило джерело, ані в грудні, ані навіть в січні шансів отримати транш у України немає. Однак, якщо уряду вдасться виконати згадані вище вимоги, а також надати зрозумілі пояснення з приводу витрачання коштів, які спочатку виділялися на боротьбу з епідемією коронавірусу, то за оптимістичним сценарієм, в першій половині грудня МВФ "направить" віртуальну місію в Україну, а також, можливо , буде підписано Staff Level Agreement (угода про транш до його затвердження радою директорів МВФ).

"У фонді розуміють, що Україні зараз це вкрай важливо", - сказав співрозмовник "Апострофа".

Через паузи у співпраці з МВФ, уряд не може розмістити євробонди навіть під 9% річних. Підписання Staff Level Agreement дозволить Україні вийти на зовнішні ринки і зайняти кошти під зазначені відсотки або навіть під менші.

Без одіозних міністрів та олігархів

Щодо самого траншу, то його, в кращому випадку, можна очікувати в лютому наступного року. Його сума складе, як і планувалося раніше, 700 мільйонів доларів.

При цьому співрозмовник видання прямо говорить, що у фонду немає довіри до міністра фінансів Сергія Марченка, міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігоря Петрашка та міністра охорони здоров'я Максима Степанова. У МВФ дуже сподіваються, що найближчим часом їм знайдуть заміну.

У фонді не в захваті й від прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, однак там розуміють, що відставка всього Кабміну зараз лише погіршить ситуацію, а виділення траншу буде відкладено на невизначений час.

Крім того, є побоювання з приводу того, хто може змінити нинішнього прем'єра. "Якщо буде Палиця (народний депутат Ігор Палиця, який вважається близьким до олігарха Ігоря Коломойського -" Апостроф ") або хтось на кшталт нього, то можна ставити хрест на співпраці (з МВФ)", - говорить співрозмовник видання.

До речі, в фонді, в принципі, проти посилення олігархів - не тільки Ігоря Коломойського: "Якщо МВФ побачить збільшення їхнього впливу, це може стати проблемою для подальших відносин".

Окремо джерело "Апострофа" відзначило небезпеку грошової емісії, яка зараз здійснюється шляхом надання банкам рефінансування, на яке фінустанови купують облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

"Це - емісія в чистому вигляді. Якщо така практика продовжиться, то це вб'є економіку", - резюмував співрозмовник видання.

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту