RU  UA

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Енергетика

Словаччина погрожує перекрити поставки дизеля в Україну: чи буде дефіцит палива

Чим обернеться дизель-шоу Роберта Фіцо?

Чим обернеться дизель-шоу Роберта Фіцо? Фото: pixabay.com

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його країна може зупинити постачання дизельного палива в Україну, якщо українська сторона не перегляне рішення про заборону на транзит нафти російській компанії "Лукойл" у напрямку Європейського Союзу. "Апостроф" з'ясовував, до яких наслідків призведе реалізація цієї загрози.

Словаччина пригрозила зупинити постачання дизельного палива в Україну, якщо Київ не зніме заборону на транзит через свою територію нафти російської компанії "Лукойл". Про це заявив словацький прем'єр Роберт Фіцо.

За його словами, йдеться про призупинення постачання дизеля словацькою компанією Slovnaft, на яку припадає приблизно 10% від усього обсягу споживання цього виду палива в Україні.

"Якщо транзит російської нафти через Україну не буде відновлено найближчим часом, Slovnaft не продовжуватиме постачання в Україну дизельного палива", - сказав Фіцо.

Нафта в обмін на дизель

Для початку розберемося в суті конфлікту. Після російського вторгнення в Україну Європейський Союз відмовився від закупівлі нафти в РФ, проте зробив тимчасовий виняток для Словаччини та Угорщини. Нафта з Росії постачається у ці дві країни транзитом через українську територію нафтопроводом "Дружба". У червні 2024 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про припинення транзиту нафти компанії "Лукойл", що знаходиться під санкціями.

Важливо відзначити, що Україна зупинила транспортування не всієї російської нафти, а лише тієї, що належить "Лукойлу". Українська влада стверджує, що на сьогодні загальний обсяг російської нафти, яка транзитом надходить до Словаччини та Угорщини, не скоротився – очевидно, за рахунок нарощування поставок з боку інших компаній.

Більше того, останнім часом нафтовий транзит навіть виріс.

"У нас у липні буде рекордний транзит нафти за останні п'ять-шість місяців, і те, що десь щось припиняється, перекривається, не відповідає дійсності. Тому все це політика" , - сказав у коментарі "Апострофу" експерт "Нафторинку" Олександр Сіренко.

Справді дивує те, наскільки болісно Братислава і Будапешт відреагували на зупинку поставок нафти "Лукойлу". Зокрема, Угорщина закликала втрутитися в ситуацію Європейську комісію, а угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто обмовився, що його країна у відповідь на блокування постачання нафти перекриє нам експорт електроенергії (після цього, щоправда, ця тема не піднімалася).

Єврокомісія, до речі, не підтримала претензії Будапешта щодо нафтового транзиту і, по суті, стала в цьому питанні на бік Києва.

Проте загроза Словаччини зупинити постачання в Україну дизельного палива на сьогодні виглядають найбільш загрозливо: адже дизель потрібен аграріям для сільськогосподарських робіт, які зараз у розпалі, а також нашій армії для заправки військової техніки.

Щоправда, за поставки палива для армії не потрібно переживати, запевнив співрозмовник видання, що представляє паливний сектор країни.

"Там усе гаразд, все працює надійно", - сказав він.

Що ж, це не може не радувати, і сподіватимемося, що там все саме так.

Не дуже й треба

Але щодо решти споживачів - якими будуть наслідки, якщо Словаччина все ж таки зважиться реалізувати свою загрозу?

"Сказати, що ми помремо без словацького дизеля, буде неправдою", - каже Олександр Сіренко.

Справа в тому, що зі Словаччини ми отримуємо досить невеликі обсяги дизельного палива – значно менші, ніж озвучив Роберт Фіцо.

"Можливо, він рахує пікові (обсяги) щодо імпорту, - припускає Сіренко. - Вони були, але несистемно".

Але навіть у цьому випадку інформація Роберта Фіцо, м'яко кажучи, неточна, оскільки 10% українського ринку дизпалива – це частка не Словаччини, а її разом із Угорщиною, та й то в окремі періоди пікового споживання.

"На Угорщину зі Словаччиною сумарно може припадати 10% (загального споживання дизпалива в Україні) в пікові періоди, - сказав "Апострофу" директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. - Але у нас такі резерви з поставок, така розгалужена мережа імпорту, що ми можемо на 50% збільшити поставки - було б кому це купувати".

За його словами, єдиний негатив від рішення Словаччини про зупинення постачання дизельного палива (якщо воно, звичайно, буде реалізовано) полягає в тому, що оскільки нинішня система імпорту створювалася за рахунок налагодження безлічі напрямків, втрата одного з них якщо і не зруйнує її , то явно не зміцнить.

"І поки йде війна, нам небажано щось втрачати, нам потрібно зберігати якнайбільше" , - резюмував Куюн.

До того ж йдеться про один із найбільш зручних напрямків постачання з точки зору логістики.

"І в Угорщині, і в Словаччині заводи буквально біля кордону, навіть польські набагато далі - вони біля західного кордону, - пояснює Олександр Сіренко. - Логістика тут ідеальна, і я вже не кажу про те, що є можливість отримувати дизпаливо трубопроводом" .

Але навіть ця незручність не призведе до зростання цін на дизель, переконані експерти. А тому можна видихнути. Поки що. Адже напевно "двоє зі скриньки" – Роберт Фіцо та його угорський колега Віктор Орбан - незабаром придумають чергову "страшилку" про Україну.

Новини партнерів

Читайте також

Українська енергетика йде під землю: як захистити критичну інфраструктуру від ворожих атак

На переміщення енергооб'єктів під землю для захисту від ворожих атак підуть мільярди доларів та роки роботи

П’ять обленерго перебувають під загрозою блокування роботи

Обленерго не можуть працювати за тарифами НКРЕКУ

Українським водіям на замітку: як і коли зростуть ціни на бензин, дизель та газ

Ціни на пальне в Україні почнуть зростати у вересні після підвищення акцизів, найбільше подорожчає автогаз – на 5-7 гривень