RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ялинка, годівнички: як дарничани спільними зусиллями працюють над новим парком на Осокорках

Біля озера Тягле провели прибирання території та облаштували годівниці для птахів

Біля озера Тягле провели прибирання території та облаштували годівниці для птахів Фото: Апостроф / Ярослава Тюпка

Мешканці Дарницького району посадили ялинку й розвісили годівнички біля озера Тягле – у такий спосіб вони підтримали ініціативу представників ГО "Національний парк збереження та збагачення флори і фауни "Осокорки" щодо створення на місці заповідника парку національного значення. Кількома днями раніше тут відбувся суботник, тож від сміття й останків життєдіяльності людей без домівок не залишилось і сліду. Натомість дарничани озброїлись намірами й далі приводити до ладу територію навколо озера, продовжуючи шлях до мрії - парку "Осокорки".

Усі на озеро

Люди приходять сім’ями, приводять малолітніх дітей. Збираються неподалік озера, далі машинами, долаючи грязюку, вирушають до його самого берегу. "Апостроф" був тут місяцем раніше й жахався від сміття навколо – тепер його немає. Виявляється, 14 грудня дарничани влаштували толоку і прибрали територію. А нині зібрались знову – встановити ялинку та нагодувати пташок.

"Місцеві мешканці Дарницького району зібрались тут підтримати ініціативу громадської організації зі створення національного парку "Осокорки", - розповідає "Апострофу" Сергій, один із мешканців району.

Про ініціативу дарничани дізнавались один від одного. Хтось прочитав у соцмережі, а комусь розповіли сусіди. Чимало людей, попри не найбільш приємну погоду, вирушили до озера, щоб підтримати ініціативу.

"Ініціатори створення парку – це наші сусіди, від них ми про це й дізнались, - говорить Надія. – І я від такої ініціативи у захваті. Зараз ось робимо красу, щоб нашим дітям було де гуляти, щоб територія була приємною й доглянутою. У мене двоє діток, і я хочу, щоб вони більше часу проводили на природі, на свіжому повітрі, активно відпочивали й займались спортом".

"Я доволі активний мешканець Дарницького району, і тому більш менш крупні проекти по забудові нашого району повз мене не проходять, - говорить Сергій. – Дана ініціатива – чудова. Сподіваюсь, через 5 років я не впізнаю цього місця".

Фото: Апостроф / Ярослава Тюпка

Надмірний бруд - відштовхував

Більшість із мешканців району сюди навіть не ходили – саме через те, що територія була занедбаною й небезпечною. Але навіть зараз вона виглядає на порядок краще. Учасники ініціативи прагнуть створити тут парк національного значення, який стане перлиною не лише Дарницького району, а й усього Києва. Можливо, навіть вабитиме мешканців інших міст.

"Ми сюди не ходили, бо тут було дуже занедбано, - говорить мешканець Дарницького району Олександр. – Про це озеро взагалі від знайомих дізнався – вони розповіли мені, що тут хочуть облаштувати парк. Я цю ініціативу підтримав, і в майбутньому теж планую докладати максимум зусиль, щоб тут був парк для дітей, а не забудови".

Фото: Апостроф / Ярослава Тюпка

Представники громадської організації "Національний парк збереження та збагачення флори і фауни "Осокорки" – це ті ж самі мешканці Дарницького району. В декого вже є досвід створення парку відпочинку з занедбаної території, інші долучились до ініціативи через те, що хочуть докласти максимум зусиль для формування досконалої відпочинкової локації.

"Раніше я біля озера фактично не був – відштовхувала дика природа й надмірний бруд. Але потім ми створили ініціативну групу, і відповідно, я став з’являтись тут частіше. Ми почали прибирати тут - і це лише початок", - говорить представник ГО Євген Ельман.

Фото: Апостроф / Ярослава Тюпка

Порятунок від бетону

Мешканці Дарницького району вже уявляють, яким хочуть бачити цей парк – просторим, сучасним та оснащеним майданчиками для ігор та активної діяльності. Мріють, щоб тут можна було й відпочити, й займатися спортом, і поспілкуватись, і сховатись від міської метушні. Щоб тут було цікаво представникам усіх вікових категорій та інтересів.

"Хочу, щоб тут були дитячі майданчики, можливо, в майбутньому – спортмайданчик. Щоб діти могли проводити час зі своїми батьками. Я – за здоровий спосіб життя", - говорить Надія.

Фото: Апостроф / Ярослава Тюпка

"Щоб тут з’явилось місце для дозвілля – для мешканців і гостей столиці. Бо хочеться дихати свіжим повітрям, а не асфальтом. У Києві не так багато місць, де можна трохи відірватись від бетонних джунглів і опинитись на природі", - коментує Сергій.

Символ нових звершень

Біля озера посадили невелику ялинку – як символ нових починань та звершень. Діти, яких було чимало на заході, прикрасили ялинку екологічними прикрасами – за що отримали солодкі подарунки від організаторів. Після цього за справу взялись уже дорослі – почали вішати на дерева заздалегідь приготовані організаторами годівнички для птахів. Їжа для них теж знайшлась. Самі ж дарничани теж не лишились голодними – грілись чаєм і смаколиками, гуляли, спілкувались, робили фото.

Фото: Апостроф / Ярослава Тюпка

"Посадили ялинку, розвісили годівнички, добре провели час, - говорить Євген Ельман. – Я дуже люблю активний відпочинок і сподіваюсь, що все відбудеться, що сюди будуть приходити мешканці не лише Дарницького району, а й усього Києва – аби подивитись, що в підсумку тут буде".

Організатори вручили всім учасникам акції подарунки від громадської організації та подякували дарничанам за активну участь у ініціативі.

"Хочу побажати, щоб у цей Новий рік ми досягли своєї мети – створити на цій локації навколо озера Тягле справжній європейський парк сучасного рівня. Щоб ми всі дарничани могли тут гуляти, відпочивати та сюди повертатись", - висловився Сергій Машовець, голова ГО "Національний парк збереження та збагачення флори і фауни "Осокорки".

Допомога дарничан знадобиться й у наступному році, адже акцій із благоустрою території заплановано чимало. Мешканці району радо обіцяють, що залюбки долучаться до будь-яких ініціатив, які допоможуть прикрасити цю територію та зробити її придатною для відпочинку.