RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Зелений Київ: мешканці ініціюють новий парк біля озера Тягле на Осокорках

Сміття, поселення безхатьків, розкидані шприци, ґрунтові дороги та очеретяні хащі. Так виглядає сьогодні берег Тяглого, що є найбільшим із столичних озер на Осокорках. Його площа разом із 50-метровою прибережною зоною складає майже 140 гектарів. Стан озера явно не відповідає статусу заповідника.

"Дуже красиво, Дуже мальовничо. Але від наших людей завжди очікуєш шкоду. Собака грамотніша за людину. Вибачаюсь, та наші люди не люблять прибирати за собою. Вони хочуть, щоб за ними прибирали. Так звикли", - твердить працююча пенсіонерка з Осокорків Тетяна, з якою поспілкувалася знімальна група Апостроф TV.

Інший місцевий мешканець пан Петро знає, де і яка риба водиться на місцевих озерах. В Тяглому, наприклад, він в цьому році ловив карасів та судаків. Він вважає, що треба почистити береги Тяглого, бо такі кучугури сміття — непорядок: "Небріж вже облагородили, але хіба з нашими людьми можна щось зробити. Смітять і далі. А озера нормальні. Риби повно".

"Хочу, щоб чисто було. Може, хоч би смітники поставили і тоді люди будуть викидати непотріб туди, а не під ноги. Там дуже багато пацюків. Справжній розсадник. У мене двоє діток і хотілося б з ними прогулюватися. Ми живемо недалеко від озера", - каже пані Тетяна, що якраз гуляла з немовлям у колясці.

стіття, озеро Фото: Апостроф
1 / 1
стіття, озеро Фото: Апостроф
1 / 1
стіття, озеро Фото: Апостроф
1 / 1
стіття, озеро Фото: Апостроф
1 / 1
стіття, озеро Фото: Апостроф
1 / 1
стіття, озеро Фото: Апостроф
1 / 1
стіття, озеро Фото: Апостроф
1 / 1
стіття, озеро Фото: Апостроф
1 / 1
стіття, озеро Фото: Апостроф
1 / 1

Якщо просто оголосити територію Тяглого заповідною, але нічого не робити, то вона поступово перетворюється на смітник. Тож активісти ГО "Національний парк збереження та збагачення флори і фауни "Осокорки" планують змінити ситуацію на краще.

Голова організації Сергій Машовець дає інтерв’ю прямо серед імпровізованого сміттєзвалища поряд із халабудою безхатченків. Він вважає, що такого не має бути.

"На цій території навколо озера Тягле і прилеглих до неї територій ніяких забудов немає. На цій території у 300 гектарів ми зможемо реалізувати наймасштабніший у Києві проєкт щодо створення парку", - впевнений Машовець.

До ініціативи створення парку навколо озера долучилися люди, що вже досягали успіху на цьому поприщі. Артем Савичев один із фундаторів вже діючого фітнес-парку Лебедине озеро. Він увійшов до команди зі створення парку біля озера Тягле. Він є членом громадської ради при Дарницькій райадміністрації.

"В Дарницькому районі дуже не вистачає зелених зон. Вони є, але ми підрахували, щоб створити сквери та парки при будинках - потрібно 2 мільярди гривень. А грошей у міста зараз немає. Тож треба залучити до створення парку приватного інвестора", - розповів Артем.

Активісти вже отримали принципову згоду міської та дарницької районної влади. Посадовці готові сприяти інвестиціям у благоустрій. За задумом активістів, одна половина парку має стати місцем відпочинку, а друга важкодоступна - залишитися заповідною зоною прадавніх дніпровських плавень.

Серед попередніх планів - прокласти доріжки, на яких можна було б проводити київський марафон, не перекриваючи для цього центр міста. Також логічно було б обладнати місця для риболовлі. У 50-тиметровій прибережній зоні варто розташувати спортмайданчики, майданчики для дітей. Торгові ятки із кавою та тістечками. Приватні інвестори зможуть заробити на благоустрої, а городяни отримають іще один парк. Втім, будь-який благоустрій має бути узгоджений із місцевою громадою. Члени ГО "Національний парк збереження та збагачення флори і фауни "Осокорки" кажуть, що останнє слово належатиме мешканцям Осокорків. Люди самі зможуть визначити подальшу долю озера.

Активісти припускають, що на реалізацію проєкту благоустрою Тяглого знадобиться від двох до п’яти років.