Лайм

​Українців застерегли про ризики у вівсянці

Фото: pixabay.com

Попри всю корисність у вівсянці – як каші, так і пластівцях – існують ризики.

Які саме, йдеться у відео рубриці українського телеведучого Костянтина Грубича "Знаю Споживаю" в "Сніданку з 1+1".

За словами Грубича, на відміну від пшениці чи рису, вівсянка рідко піддається генетичним модифікаціям. Це означає, що її природний склад зберігається краще, ніж у багатьох інших злаків. Крім того, містить амінокислоту триптофан, яка сприяє виробленню серотоніну – гормону радості.

На українському ринку вівсянка представлена двома видами: крупа і пластівці.

Вівсяна крупа – корисніша, бо містить більше клітковини, мінералів та має нижчий глікемічний індекс. Довше засвоюється, забезпечуючи тривале відчуття ситості.

А вівсяні пластівці – менш корисні, особливо швидкого приготування, оскільки обробка зменшує кількість корисних речовин і підвищує глікемічний індекс. Але якщо вибирати "Геркулес" (грубі пластівці), то вони будуть ближчими за користю до вівсяної крупи.

Зокрема кандидат технічних наук товарознавець Дмитро Антюшко закликає надавати перевагу все ж таки крупі, але попереджає уважно стежити за її якістю. Зокрема, важливо, щоб вівсяна крупа була чистою і без шкідників.

"Маю застерегти, що у вівсянці – як каші, так і пластівцях – існують ризики. Які саме? Фітинова кислота – у великих кількостях вона заважає засвоєнню кальцію, магнію та заліза. Високий глікемічний індекс – особливо у пластівців швидкого приготування, що може призводити до різких стрибків цукру в крові. Добавки та цукор – у пакетованих "швидких" вівсянках часто є підсолоджувачі, ароматизатори та навіть трансжири. Можливий вміст залишків пестицидів та важких металів – якщо виробник не контролює якість сировини", - пояснює експерт.

Тому, щоб отримати максимум користі, обирайте:

  • Цільнозернову вівсянку або грубі пластівці (варяться 15-20 хвилин). Вони містять більше клітковини й не провокують різких стрибків цукру.
  • Без доданого цукру та ароматизаторів. У складі має бути лише "вівсянка" або "вівсяна крупа".
  • Органічну або перевірених брендів. Це мінімізує ризик залишків пестицидів.
  • Перевіряйте країну походження. Українська, європейська чи канадська вівсянка зазвичай кращої якості.

"Якусь обмежену кількість, нехай там 10 грамів пластівців закинути в рідину, чим більше там пилу і полови, якщо вони спливають, це буде свідчити, що ці пластівці будуть менш якісними", - радить Антюшко процедуру для перевірки вівсянки.

Раніше українців попереджали про головну ознаку небезпечних йогуртів.

Новини партнерів

Читайте також