В одному з найстаріших молочних продуктів у світі - йогурті - можуть бути ознаки небезпеки. Зокрема це стосується термінів зберігання продукту.
Про це йдеться у відео рубриці українського телеведучого Костянтин Грубич "Знаю Споживаю" в "Сніданку з 1+1".
Грубич нагадав, що йогурт використовували ще за 5000 років до н.е. в Месопотамії, це сучасний Ірак. А за легендою, продукт "відкрили" випадково, коли молоко, залишене на тепло, заквасилося і стало густим.
"Йогурт допомагає знижувати рівень холестерину і покращує травлення. Якісний йогурт має мінімум добавок: молоко, закваска, можливо, цукор. Якщо ви бачите в складі штучні ароматизатори або барвники – такий продукт краще обійти стороною. Нагадую, що промислові йогурти діляться на дві основні категорії: питні і густі.
Питні мають рідку консистенцію, їх легко пити, як напій. І зазвичай більш водянисті й можуть бути в різних варіантах — з фруктами, ягодами або навіть без додатків. Густі (інколи їх ще називають "грецьким йогуртом") - мають значно більш кремоподібну та щільну текстуру. Вони часто використовуються для приготування десертів або як інгредієнт у різних стравах, адже їх можна легко намазувати", - зазначив телеведучий.
Також питні йогурти можуть містити менше білка і калорій через те, що в них більше рідини і менше молочних продуктів. А густі - часто мають вищу концентрацію білка та корисних бактерій, що робить їх кориснішими для травлення та здоров'я.
Однак для усіх видів йогурту спільним є важливість терміну зберігання. Йогурт – це продукт з обмеженим терміном зберігання. Якщо термін придатності на упаковці занадто довгий, ймовірно, йогурт містить консерванти.
Так, кандидат технічних наук Дмитро Антюшко бачить саме у задовгому терміну придатності основну можливу небезпеку від йогуртів.
"Для того, щоб подовжити термін зберігання йогуртів, можуть використовувати різноманітні добавки, консерванти. У першу чергу ризик тут основний може бути в тому, що вони зберігаються упродовж більш тривалого часу, ніж це передбачено. І коштом того, що виробники можуть механічно якось включати якісь сторонні механічні домішки. Взагалі це дуже дієтичний продукт, в першу чергу, який споживається дітьми і який буде сприяти більш такій оптимальній роботі мікрофлорі кишечника", - говорить експерт.
Водночас для того, щоб йогурт дійсно був корисним, у складі повинні бути зазначені живі культури, такі як Lactobacillus bulgaricus або Streptococcus thermophilus.
"Багато хто вибирає низькожирний йогурт, але варто пам'ятати, що для організму важливий баланс. Тому якщо ви обираєте йогурт без жиру, переконайтесь, що в ньому немає надмірної кількості цукру чи інших замінників. Якщо йогурт значно дешевший за конкурентів, але виглядає так само, це може бути підозрілим. Найчастіше низька ціна свідчить про використання дешевших інгредієнтів або замінників", - додав Грубич.
Раніше Костянтин Грубич розповідав, чи шкідливий попкорн в кінотеатрі.