Попри всю корисність у вівсянці – як каші, так і пластівцях – існують ризики.

Які саме, йдеться у відео рубриці українського телеведучого Костянтина Грубича "Знаю Споживаю" в "Сніданку з 1+1".

За словами Грубича, на відміну від пшениці чи рису, вівсянка рідко піддається генетичним модифікаціям. Це означає, що її природний склад зберігається краще, ніж у багатьох інших злаків. Крім того, містить амінокислоту триптофан, яка сприяє виробленню серотоніну – гормону радості.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

На українському ринку вівсянка представлена двома видами: крупа і пластівці.

Вівсяна крупа – корисніша, бо містить більше клітковини, мінералів та має нижчий глікемічний індекс. Довше засвоюється, забезпечуючи тривале відчуття ситості.

А вівсяні пластівці – менш корисні, особливо швидкого приготування, оскільки обробка зменшує кількість корисних речовин і підвищує глікемічний індекс. Але якщо вибирати "Геркулес" (грубі пластівці), то вони будуть ближчими за користю до вівсяної крупи.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

picture

Зокрема кандидат технічних наук товарознавець Дмитро Антюшко закликає надавати перевагу все ж таки крупі, але попереджає уважно стежити за її якістю. Зокрема, важливо, щоб вівсяна крупа була чистою і без шкідників.

"Маю застерегти, що у вівсянці – як каші, так і пластівцях – існують ризики. Які саме? Фітинова кислота – у великих кількостях вона заважає засвоєнню кальцію, магнію та заліза. Високий глікемічний індекс – особливо у пластівців швидкого приготування, що може призводити до різких стрибків цукру в крові. Добавки та цукор – у пакетованих "швидких" вівсянках часто є підсолоджувачі, ароматизатори та навіть трансжири. Можливий вміст залишків пестицидів та важких металів – якщо виробник не контролює якість сировини", - пояснює експерт.

Тому, щоб отримати максимум користі, обирайте:

  • Цільнозернову вівсянку або грубі пластівці (варяться 15-20 хвилин). Вони містять більше клітковини й не провокують різких стрибків цукру.
  • Без доданого цукру та ароматизаторів. У складі має бути лише "вівсянка" або "вівсяна крупа".
  • Органічну або перевірених брендів. Це мінімізує ризик залишків пестицидів.
  • Перевіряйте країну походження. Українська, європейська чи канадська вівсянка зазвичай кращої якості.

picture

"Якусь обмежену кількість, нехай там 10 грамів пластівців закинути в рідину, чим більше там пилу і полови, якщо вони спливають, це буде свідчити, що ці пластівці будуть менш якісними", - радить Антюшко процедуру для перевірки вівсянки.

Раніше українців попереджали про головну ознаку небезпечних йогуртів.