Лайм

Автор антиутопії "Оповідь служниці" отримала другого "Букера": про що її нова книга

Новий роман письменниці став сиквелом бестселера "Оповідь служниці"

Увечері 14 жовтня на урочистій церемонії в Лондоні назвали лауреатів Букерівської премії (Booker Prize), яку присуджують в галузі літератури англомовним письменникам. Цього року їх двоє - британка Бернардин Еваріст (за роман "Дівчина, жінка, все інше") та канадська письменниця Маргарет Етвуд, автор антиутопії "Оповідь служниці" з новою книгою "Заповіти".

Примітно, що це вже друга Букерівська премія для Маргарет Етвуд. У 2000 році письменниця також була нагороджена нею за роман "Сліпий вбивця". Що ж стосується книги "Заповіти", вона стала сіквелом "Оповіді служниці" (1984), який увійшов в основу популярного серіалу стрімінгового сервісу Hulu. Ми згадали вересневу презентацію роману в Лондоні і максимально коротко розповідаємо, про що ж нова книга Етвуд.

Як і планувала раніше письменниця, дія книги відбувається через 15 років після подій бестселера "Оповідь служниці". В цілому ж роман присвячений Республіці Гілеад та її внутрішній будові.

Головною дійовою особою "Оповіді служниці" була служниця Джун Осборн (Фредова) - в однойменному серіалі Hulu її зіграла Елізабет Мосс. На відміну від бестселера, в "Завітах" розповідь ведеться від імені трьох інших жінок, в їх числі і тітка Лідія.

"Нехай я не могла вже продовжити історію Фредової, я зосередилася на трьох інших персонажах, пов'язаних з подіями книги і розповіді початку кінця Гілеада, тому що ми знаємо з "Оповіді служниці", що врешті-решт республіка припинить своє існування, - згадувала в Лондоні Маргарет Етвуд. - Як все валиться, як закінчуються подібні режими. Мені було цікаво розібратися в цьому".

З планів письменниці також стало відомо, що червоні роби служниць стануть зеленими. У романі також з'являться нові групи жителів Гілеада в нових костюмах, яких не було в оригінальній книзі. Наскільки відомо, стрімінговий сервіс Hulu та кінокомпанія MGM вже розмірковують про екранізацію нового роману "Заповіти".

  • Раніше Комітет Нобелівської премії назвав імена її лауреатів в галузі літератури за 2018 та 2019 роки. Ними стали польська письменниця Ольга Токарчук та австрійський письменник Петер Гандке.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами