Лайм

"Щедрик" Леонтовича має стати нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО – Герман Макаренко

У світі не всі знають, що ця найвідоміша різдвяна мелодія належить українському композитору

Народний артист України, Артист ЮНЕСКО в ім'я миру Герман Макаренко виступив з ініціативою занести наше національне надбання - "Щедрик" Миколи Леонтовича - до числа об'єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, створити музей і міжнародний день "Щедрика", за аналогією з днем вишиванки.

"Ми повинні повернути "Щедрику" українське громадянство, тому що навіть в музичному середовищі в світі не всі знають, що ця найвідоміша різдвяна мелодія належить українському композитору. Для України це дуже важливо підкреслювати, тільки у нас в оркестрі "Київ-Класік" є п'ять варіантів виконання "Щедрика" і ми їх намагаємося включати в більшість наших міжнародних програм гастролей", - уточнив маестро. Він додав, що як художній керівник одного з перших недержавних симфонічних оркестрів в Україні – Kyiv Classic Orchestra - намагається постійно популяризувати музику вітчизняних композиторів у численних зарубіжних турне.

Символічно, щоKyiv Classic Orchestra з'явився п'ятнадцять років тому вельми нетривіально: маестро Герман Макаренко зібрав той перший колектив для свого першого ж виступу в Парижі, в штаб-квартирі ЮНЕСКО, де якраз відзначали ювілей участі України в цій міжнародній організації. Але першим випробуванням нового колективу стала звичайна паризька публіка - оркестру запропонували виступити в величному соборі Ла Мадлен, успіх окрилив музикантів. Саме відтоді оркестр і його художній керівник, який вже став Послом української культури, популяризують європейську музику в Україні і українську в світі.

Днями в Києві відбувся уже дванадцятий щорічний "Штраус-концерт", авторський проект Германа Макаренка, який став візитівкою передноворічної різдвяної столиці України і Національної опери.

Гастролі оркестру проходять із завидною постійністю у Франції, Італії, Бельгії, Чехії, Норвегії, Китаї, на Кіпрі і в багатьох інших куточках планети. Іноді Kyiv Classic Orchestra дає по 15 концертів на місяць - перебуваючи між Києвом, Парижем і Пекіном. У цих містах все частіше звучить музика Лисенка, Станковича, Скорика та багатьох інших українських класиків. Втім, маестро жартує, але до певної міри і Моцарта українці мають право вважати своїм композитором. До програм концертів Kyiv Classic Orchestra часто включають європейських класиків - Моцарт, Гайдн, Гріг, Адан і багато інших. Втім, не класикою єдиною - фольк, естрада і джаз теж не чужі відомому колективу - всього в програмі кілька тисяч творів і понад півтори тисячі концертів. Безумовно, є проекти, які хотілося б повторити. У 2005 році Kyiv Classic Orchestra представив авторський проект "Музика всіх континентів" на урочистостях з нагоди 65-річчя ООН, і зрозуміло, що цю ідею слід розвивати, впевнений Герман Макаренко, прихильник культурної дипломатії. І ще в планах повторити великий проект "Українські музиканти Китаю": вперше представлений тамтешній публіці в 2010 році, він викликав великий резонанс в Піднебесній, адже в цій країні зростає інтерес до української культури.

Щороку саме Kyiv Classic Orchestra під керівництвом Германа Макаренка створює художню програму Благодійного віденського балу в Києві, під його акомпанемент традиційно вперше виходять тридцять пар дебютантів на паркет - прекрасна традиція, велична подія, котра проходить у багатьох столицях світу.

З особливим трепетом Герман Макаренко відноситься до програм для дітей, тому що це найбільш вдячна публіка, для якої хочеться грати. Перед Різдвом в столиці України відбувся другий щорічний "Штраус-форум" для дітей, які постраждали від військових дій на Донбасі, дітей учасників АТО: юні глядачі змогли не тільки послухати класичну музику в опері, а й потрапити в оркестр, пограти на музичних інструментах. Особливою популярністю користувалися великі барабани, а до контрабасу навіть вишикувалася черга. У найближчих творчих планах оркестру ще кілька соціальних ініціатив, в тому числі і для дітей, соціально малозабезпечених, які можуть і повинні бути долучені до прекрасного. Адже не дарма диригент втрачає по два кілограми за кожен концерт… це особлива місія, спосіб життя.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПодії
Теги: Щедрик

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами