Лайм

Люди все ще вірять в існування "дев'ятої планети", але вчені знайшли нові докази проти цієї теорії

Вчені змоделювали рух космічних тіл і вказали на цікавий факт

Вчені Енн-Марі Медіган та Олександр Здерік продовжили розвивати гіпотезу, яка спростовує популярну теорію про існування так званої дев'ятої планети (або "планети Х").

Як пише Naked Science з посиланням на свіжу статтю вчених, вони припускають, що аномалії в орбітах транснептунових об'єктів, якими раніше підкріплювали теорію існування дев'ятої планети, можна пояснити їх власної гравітацією.

Фото: pixabay.com

Вперше цю гіпотезу колеги висунули в 2018 році. Тоді Медіган та Здерік вивчили рух одного з найвідоміших транснептунових об'єктів - Седни. Вона зближується з Сонцем на 76 астрономічних одиниць, а в далекій точці видаляється на 937. Пояснюється ця аномалія гравітаційним впливом на них нібито загадкової дев'ятої планети. Але так як знайти її досі не вдалося, вчені почали шукати інші гіпотези.

Так колеги з'ясували, що в своєму русі Седна та інші об'єкти час від часу зближуються та взаємодіють, в результаті чого і набувають своїх незвичайних орбіт.

Медіган і Здерік змоделювали рух та гравітаційну взаємодію не тільки дрібних відособлених транснептунових об'єктів, а й сусідніх більших планет. Надавши їм віртуального руху, астрономи помітили, що траєкторії невеликих тіл дійсно змінюються і поступово приходять до того аномального вигляду, який спостерігається насправді.

Разом з цим колеги зазначають, що на початковому етапі загальна маса таких об'єктів повинна становити не менше 20 мас планети Земля. "Теоретично це можливо, але явно суперечить загальним уявленням", - зазначив в науковому матеріалі Медіган.

Нагадаємо, теорія про існування так званої дев'ятої планети полягає в тому, що гігантська планета, яка щонайменше в десять разів перевершує Землю, впливає на тіла за орбітою Нептуна, чим змушує їх здійснювати певні аномальні пересування. Вперше версія про існування цієї планети прозвучала в 2014 році.

  • Раніше вчені виявили комету, яку в липні можна побачити неозброєним оком. Небесне тіло досягне найближчої точки до Землі.
  • Читайте також на theLime, як астронавт Боб Бенкен зробив фото з МКС і показав кордон дня і ночі. Конспірологи одразу ж "викрили" його брехню, хоча спершу любителям теорії змови варто було просто погуглити інформацію про космос.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПодії
Теги:

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами