Лайм

126 років тому у Франції пройшли перші автомобільні перегони: в мережі збереглися унікальні кадри

Учасники змагання повинні були подолати 126 км за 12 годин

Вранці 22 липня 1894 року в Парижі стартували перші в історії автомобільні перегони. Ініціатором заходу виступив головний редактор місцевої газети Le Petit Journal П'єр Жиффар. Згідно з умовами змагання, учасники мали подолати на своїх автомобілях маршрут Париж-Руан - на шлях у трохи більше 120 км було відведено 12 годин.

Заявки на участь подали 102 претенденти. Серед них знайшлися винахідники автомобілів зі різними конструкціями: 39 машин уже мали двигуни внутрішнього згоряння, їм протистояли 28 "паровиків", 5 електро-, 5 пневмоавтомобілей, і ще 25 самохідних пристроїв, які потрапили до категорії "Інші". Унікальні кадри 126-річної давності публікує Goodwood Road & Racing.

Автомобільне змагання Paris-Rouen Trial, 1894 рік Фото: goodwood.com

Відбіркові етапи вдалося пройти далеко не всім, і в підсумку до заїзду допустили лише 21 автомобіль - 14 з бензиновими та 7 з паровими двигунами. О 8 годині ранку учасники перегонів стартували у напрямку до Руану з інтервалом в 30 секунд. Тоді ж практично відразу лідером змагання стали маркіз Альбер де Діон та його паровий автомобіль "Де Діон-Бутон".

Автомобільне змагання Paris-Rouen Trial, 1894 рік Фото: goodwood.com

Автомобільне змагання Paris-Rouen Trial, 1894 рік Фото: goodwood.com

Незважаючи на відносно короткий за сьогоднішніми мірками шлях, фінішну лінію в Руані вдалося перетнути лише 17 автомобілям. Найбільшу швидкість за час перегонів зумів розвинути автомобіль де Діона - більше 22 км/год. Але так як змагання, перш за все, мало на меті продемонструвати можливості нового виду транспорту, головний приз розділили між двома бензиновими авто марок Peugeot та Panhard-Levassor. Їх визнали найнадійнішими.

У тому числі і через це прийнято вважати, що перші в історії справжні автомобільні перегони відбулися вже за рік на маршруті Париж-Бордо-Париж (1200 км). Тоді передбачалося, що учасники змагання пройдуть цю дистанцію за 100 годин, але переможцю вдалося тримати середню швидкість на позначці в 24 км/год і подолати весь шлях за 48 годин і 48 хвилин.

Автомобільне змагання Paris-Rouen Trial, 1894 рік Фото: goodwood.com

Автомобільне змагання Paris-Rouen Trial, 1894 рік Фото: goodwood.com

  • 13 липня 1871 року в лондонському Кришталевому палаці відбулася перша в світі виставка кішок. Її організатором став ілюстратор-анімаліст і знавець тварин Гаррісон Вейр. theLime публікує архівний знімок, якому цього місяця виповнилося 149 років.
  • 97 років тому в США з'явився культовий знак Голівуду. Читайте також на theLime, як і чому він став місцем смерті актриси Пег Ентуісл.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПодії
Теги:

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами