RU  UA

Кiно

6 акторів-тварин з радянського кіно, які зіграли ключову роль в знаменитих сценах

Чотириногі таланти радянського кінематографа

Нерідко ключові ролі в кіно грають не люди, а різні тварини. Як їм це вдається, які казуси трапляються на зйомках і чому така робота може закінчитися трагедією? Про все це ми розповімо в цьому матеріалі.

Лев Вася, фільм "Смугастий рейс"

Почнемо з найбільш драматичної історії. Для зйомок у знаменитій картині "Смугастий рейс" потрібні були не тільки тигри, якими майстерно управляла дресирувальниця Маргарита Назарова, але і лев. Його купили в Одеському зоопарку. На рахунку Васі вже було кілька ролей в кіно, але Маргариту він спочатку не сприйняв. Пізніше вони все-таки подружилися, а ось з тиграми у Васі спілкування ніяк не йшло. Знімальну групу лев теж не злюбив. І, як з'ясувалося пізніше, неспроста.

У сцені, де цар звірів повинен заснути, нібито наївшись люміналу, лева не змогли нагодувати снодійним. Дротики та інші методи теж не подіяли. Тоді кіношники вирішили піти на жахливу міру - вбити тварину. Це зголосився зробити піротехнік, попередньо випивши склянку горілки. Кажуть, чоловік убив лева пострілом в голову. Потім кров витерли, рану якось залатали, поклали тіло лева на носилки і швидко дозняти епізод. Дресирувальниця Маргарита ніяк не могла зупинити сльози. Вона відмовлялася працювати і мало не зірвала останні знімальні дні.

Стьопка та Денді, "Білий Бім Чорне вухо"

Знаменитого пса з цієї кінокартини грали двоє собак-акторів. Чотириногими зірками займався кінолог Віктор Сомов. За його словами, деякі сцени було непросто зняти. Наприклад, перед зйомками моменту, коли у письменника трапляється напад, а Бім його жаліє, акторові довелося спочатку завоювати довіру і симпатію собаки.

Все йшло непогано, але і ця кіношна історія, на жаль, завершилася сумно. Через кілька місяців після зйомок одного з псів, Стьопки, не стало через серцеву недостатність.

Брех, "Пес Барбос і незвичайний крос"

З забавним псом на ім'я Брех на майданчику працював дресирувальник Ігор Брейтщер. Чоловік відмінно ладнав з собакою, на репетиціях з акторами теж все йшло добре. Але під час самих зйомок Брех здорово поганяв знімальну групу. У сцені, де пес повинен гнатися за акторами з динамітом в пащі, хвостатий артист весь час то кидав свою ношу, то тікав кудись у ліс.

Урал, Байкал і Дейк, "До мене, Мухтар!"

У цьому фільмі Мухтара грали відразу троє собак. Вся справа в тому, що в різні моменти картини у чотириногого героя абсолютно різний характер. Тому для повноцінної передачі персонажа довелося "найняти" трьох хвостатих зірок. Цікаво, що міліцейські собаки Урал і Байкал не змогли знятися в епізоді з хуртовиною, їх дуже лякав шум вітродува. А ось Дейк, якого привіз собаківник з Києва, з легкістю впорався з цим завданням.

Лев Кінг, "Неймовірні пригоди іноземців в Росії"

Ще одна сумна історія за участю лева сталася на зйомках картини "Неймовірні пригоди іноземців в Росії". Господар лева Лев Берберів (яке цікавий збіг з ім'ям) запевняв, що його вихованець може виконати будь-які трюки. Але звір ніяк не хотів робити в кадрі взагалі хоч щось. Це доводило до сказу режисера Ельдара Рязанова. Також проблемою було те, що лева боялися актори. Першим подружитися з царем джунглів зголосився хоробрий Андрій Миронов. Тільки після нього інші почали намагатися знайти спільну мову з хижаком.

Одного разу лева з його господарями поселили на вулиці Мосфільмовській на час зйомок одного з епізодів. Там же по сусідству жив студент Валентин Марков. Він прогулювався з дівчиною і собакою, собака втекла, ну а господар змушений був побігти за нею і махнути через паркан. Тоді з-за рогу вийшов красень Кінг.

Він повалив хлопця на землю, сильно його подряпав і схопив голову переляканого бідолахи зубами. Дівчина Валентина почала кричати, на звук прибігли люди, серед яких був міліціонер Олександр Гуров. Він, не довго думаючи, випустив в лева весь магазин свого пістолета. На жаль, від цих пострілів лев загинув. Але зате міліціонеру вдалося врятувати нещасного Маркова.

Чингіз, "Пригоди Електроніка"

Відому собаку Рессі зіграв ердельтер'єр на ім'я Чингіз. Ця порода була дуже популярною в той час. Також Чингіз причарував режисера і знімальну групу своїми навичками і гострим розумом. Пес був дуже розумним і виконував всі команди практично з півслова. Також кажуть, що команда фільму не змогла знайти в "Дитячому світі" плюшеву собаку будь-якої іншої породи, тому довелося зупинитися на ерделі.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Как в домашних условиях сделать пастуший пирог со шпинатом, горохом, картофелем и фаршем, чтобы разнообразить привычное меню своей семьи