Лайм

Як Євген Моргунов ледь не втратив роботу через жартівливий лист Сталіну

27 квітня артисту могло б виповнитися 94 роки

Актор Євген Моргунов, відомий глядачам за фільмами "Пес Барбос і незвичайний крос", "Самогонники", "Операція "И" та інші пригоди Шурика", "Кавказька полонянка" міг так і не потрапити на екрани. А все через імпульсивну витівку, яка могла вартувати йому кар'єри і навіть свободи. Як це було, і чому лист, відправлений Сталіну, став відправною точкою в кар'єрі артиста, згадуємо далі в матеріалі.

Євген виріс з мамою-одиначкою, яка працювала в пологовому будинку. Коли почалася війна хлопцеві було всього 14 років, він рвався на фронт, але також боявся залишити маму одну. Також є версія, що в армію хлопця не взяли через вік. Як би там не було, коли ситуація в країні стала більш спокійною, майбутній актор почав на всю мріяти про свою майбутню професію.

Але, як часто буває з акторами, йому ніяк не діставалися великі ролі. Євген дуже любив пожартувати, практично всі знайомі артиста запам'ятали його великим веселуном. І в юнацтві ця його риса вже виявлялася. Тому одного разу Моргунов вирішив, раз його не беруть в кіно, потрібно зробити рішучий крок. І написати лист самому Сталіну. У ньому говорилося наступне:

"Шановний Йосипе Віссаріоновичу, прийміть мене в мистецтво. Я робочий Сокольничеського вагоноремонтного заводу СВАРЗ, болваночнік, хочу бути в мистецтві, брав участь у самодіяльності, працював у масовці на "Мосфільмі". Але директор нашого заводу перешкоджає цьому прагненню. Я хочу бути, як Станіславський, Немирович-Данченко".

У той час таку поведінку запросто могли розцінити, як насмішку. І позбавити хлопця не тільки можливості зніматися, але й взагалі посадити до в'язниці. Але, з якоїсь невідомої причини, сталося прямо протилежне. Відправлений лист повернувся з відповіддю. Правда, до цих пір досконально невідомо, хто саме написав ці рядки, сам Сталін або ж хтось із його оточення. Як би там не було, у відповіді було сказано:

"Направити товариша Моргунова Є. А. на вступ до театру імені Таїрова в якості актора допоміжного складу".

У Кремлі все переплутали, і керівником Моргунова був Олександр Таїров, а театр називався Камерний. Але це було вже незначною деталлю, адже робота у Євгена нарешті закипіла. У театрі хлопцеві довелося не солодко, адже багато хто бачив у ньому родича когось із радянських керівників. Тому через рік артист вирішив перевестися до ВДІКу.

Сергій Герасимов прийняв Євгенія на свій курс. Так Євген отримав роль в "Молодій гвардії", а за нею, завдяки Леоніду Гайдаю, пішли і інші роботи, саме він дав хлопцю роль в короткій стрічці "Пес Барбос і незвичайний крос", яка практично врятувала артиста від клейма профнепридатності. У той час Моргунов почав набирати вагу, і з Театру кіноактора, в якому він грав, його кілька разів намагалися вигнати.

У цю ситуацію втрутився і Олександр Довженко. Він написав Євгену рекомендацію з наступними словами:

"Чи талановитий Моргунов? Цього я не знаю, але якщо в експедиції застрягне машина, Моргунов тут же її витягне. Чи талановитий Моргунов? Цього я не знаю, але Моргунов чудово переносить спеку і холод, і якщо треба - невибагливий у їжі. Чи талановитий Моргунов? Цього я не знаю, але він прекрасно вміє доїти корову і переносить на ногах грип. Такий, як Моргунов, в експедиції незамінний. Чи талановитий Моргунов? Цього я не знаю, але ж ви знаєте, чи талановитий Моргунов".

Фото: aif.ru

Євген залишався жартівником майже все життя. На жаль, його оптимізм не допоміг впоратися з хворобою, коли відбулося горе - молодший син актора загинув в автокатастрофі. Через рік після цієї трагедії у артиста відбулися два інсульти. Але до тих пір, поки Моргунов ще міг ходити, він зустрічався з глядачами, жартував і намагався не сумувати.

Навіть в той момент, коли лікарі повідомили дружині актора, що у чоловіка немає шансів, Моргунов залишився собою, скрутив дулю і відповів: "Ви не винесете мене звідси, бо я - Не-ви-но-си-мий!". Але, незважаючи на цю веселу заяву, 26 червня 1999 року Євген Моргунов все-таки пішов з життя.

  • У червні актриса Наталія Селезньова, та сама "хороша дівчинка Ліда" з комедії Гайдая, відзначила свій 75-й день народження. Читайте також на theLime, як живе і про що шкодує сьогодні знаменитість.
  • Раніше ми розповіли про 6 відомих фільмів, в яких вік головних акторів виявиться для вас сюрпризом.

Найцікавіші новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї