Лайм

"Елвіс" у будівлі: яким вийшов біографічний фільм про короля рок-н-ролу

Байопік показують у кінотеатрах України з 30 червня

Елвіс Преслі – ікона популярної культури. Досі його наслідують тисячі музикантів по всьому світу, у Штатах процвітає ціла індустрія імітаторів Елвіса, пісні артиста досі видаються на найбільших лейблах і, цілком імовірно, десь у Мемфісі, штат Теннессі (де Преслі і сформувався як музикант під впливом ритм-енд-блюзу, кантрі та госпелу) є релігія з Елвісом у якості найвищого розуму. Відповідно, США просто не могли зняти поганий фільм про Короля. У чому глядачі й упевняться.

Фото: https://www.instagram.com/elvis/

На капітанський місток картини запросили австралійця – База Лурмана. В арсеналі цього режисера не так багато фільмів, але практично всі вони знакові: "Ромео+Джульєта", "Великий Гетсбі", "Мулен Руж".

Творчий шлях Преслі (Остін Батлер) показаний у фільмі через призму взаємин із його менеджером – полковником Паркером (Том Хенкс).

Заповзятливий ярмарковий імпресаріо на схилі років на одному з провінційних концертів у глухому клубі помічає щось велике - молодого, сповненого життєвої енергії артиста, який із такою віддачею співає і рухається, що дівчата в залі починають битися в екстазі. Полковник відразу ж розуміє, що якщо зіграти на бажаннях натовпу і вміло продати цей талант, то можна озолотитися на все життя. Паркер відразу бере в обіг Елвіса і вже не відпускає артиста до кінця його недовгого, але яскравого життя.

Фото: https://www.instagram.com/elvismovie/

Практично весь екранний час ми спостерігаємо боротьбу між бізнесом та творчістю, між грошима та духом бунтарства. Зусиллями Паркера Елвіс стає птахом, замкненим у золоту клітку, яка почувається у вільному польоті тільки на сцені в оточенні натовпу, який його обожнює. Ця боротьба в лінії взаємин Паркер-Преслі показана настільки переконливо, що 2,5 години хронометражу фільму проходять непомітно, у помітній емоційній напрузі.

Не останню чергу в екранному магнетизмі фільму грає акторський тандем маловідомого українському глядачеві Остіна Батлера та визнаної голлівудської величини Тома Хенкса. Якщо ви звикли бачити вічно доброго старовину Хенкса в позитивних амплуа, то в "Елвісі" про "хорошого" Хенкса доведеться забути. Загримований під нахабного, хитрого товстуна, Том Хенкс у стрічці думає лише про власну наживу. Ще б пак, адже Преслі - один із найбільш комерційно успішних артистів XX століття. У полковника Паркера у виконанні Хенкса лише одна позитивна риса – він відкрив світові Елвіса Преслі.

Фото: https://www.instagram.com/elvismovie/

Окреме задоволення - музика до фільму: госпел, рок-н-рол, кантрі, ритм-енд-блюз, змішані у божевільному енергетичному коктейлі авторства Преслі. Баз Лурман створив таку собі кліпову атмосферу, що нагадує "Ромео + Джульєтту", з вилизаною картинкою в стилі "Великого Гетсбі". Так, глядача цим вже не здивувати, але все одно красиво.

До речі, "Елвіс" знаходиться в жанрових рамках мюзиклу, але це не той мюзикл, де актори ні з того ні з сього починають раптом співати та танцювати. Музична матерія картини органічно вплетена у сценарну дію.

Можливо, істині фанати Елвіса Преслі могли б лаяти фільм за зайву карикатурність головного героя, надто грубі мазки у відображенні характеру короля і недостатнє розкриття "темних" сторінок життя Преслі: зловживання медпрепаратами, ожиріння, депресія, нездатність впоратися з ношею всесвітньої слави, сім'єю… Дійсно, Елвіс у прочитанні База Лурмана здебільшого позитивний персонаж. Втім, пошук вад – доля біографів короля рок-н-ролу та документалок. А кінематографічне осмислення творчої спадщини Преслі – данина таланту та впливу на світову культуру Елвіса.

Як підсумок: "Елвіс" - чудове кіно, з якого українському глядачеві можна розпочати знайомство з музикою та життям короля. 8 світових хітів із 10!

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї