Лайм

"Вавилон" впаде, і це варто побачити: яким вийшов новий фільм із Бредом Піттом та Марго Роббі

Картина в українському прокаті з 19 січня

19 січня в український прокат вийшла стрічка "Вавилон" режисера Дем'єна Шазелла ("Ла-Ла Ленд"), і цієї зими вона, ймовірно, стане найкращим подарунком для синефілів.

"Вавилон" – це кіно про кіно. Екстер'єр – Голлівуд 20-х років минулого століття. Золота ера розквіту німого кінематографа у США, епоха "мовчазних" зірок. Атмосфера тотального бардаку та пияцтва на знімальному майданчику, в метушні яких народжується чудова пригода на екрані, передана Шазеллом ідеально. Все це приправлено яскравою іронією та гумором (далеко не завжди тонким).

Читайте також: Найкращі фільми 2022 року нагородили премією "Золотий глобус": список переможців.

Окремий уклін касту "Вавилона". Після відвертого провалу "Амстердама", напханого суцільно одними зірками, проект "Вавилон", який зібрав під дахом своєї вежі Бреда Пітта, Марго Роббі і навіть людину-дружелюбність Тобі Магуайра, міг так само вистрілити у "молоко". Але цього, на щастя, не сталося. За зірковими акторами тут не ховається погана історія. Навпаки, "Вавилон" розповідає пронизливу історію молодості, пристрасті, надій на причетність до "великого". І пристрасть ця у всіх героїв одна - кіно!

А зіркові актори лише вміло допомагають розповісти цю історію. Справді, кому як не Бреду Пітту зараз іронізувати на тему Голлівуду.

У картині Пітт грає актора Джека Конрада - зірку в амплуа героя-коханця кіноепохи 20-х. Конрад багато п'є, у нього багато жінок, він до біса самовпевнений, але яка б божевільна вечірка минулої ночі не впала йому на голову, перед об'єктивом плівкової камери він перетворюється на супермена (коли і супермена ще й не вигадали). А все тому, що Конрад не мислить свого життя без кіно, а іноді навіть потай відвідує кінотеатри, де крутять стрічки за його участі.

Неллі Ларой (Марго Роббі) така сама: напивається на вечірках, страшенно самовпевнена і амбітна. З однією лише відзнакою - вона ще не зірка, як Конрад, але пристрасно бажає нею стати. І так само не мислить свого життя без кіно.

Читайте також: У 2022 році вийшов бойовик із Бредом Піттом "Швидкісний потяг": чому його варто подивитися.

Безпосередньо сюжетні лінії Конрада та Ларой у "Вавилоні" ніяк не пов'язані, але спільне у них те, що залежність від зйомок, ніжних круасанів на знімальному майданчику, кохання і навіть ненависті глядачів - спочатку піднімає їх до самого неба, перетворюючи на зірок, а потім безжально кидає на землю, як цеглини Вавилонської вежі. Нащадки ж подивляться все це у кіно, і лише засміються, хоча акторам, котрі творили у той час, хотілося б гірко заплакати.

І причина цієї туги така сама, як і тисячу років тому - різниця мов. У випадку з "Вавилоном" - кіномов, адже каталізатором трагедії у стрічці став перехід від німого кіно до звукового. І якщо тримати цю метафору режисера протягом усього фільму в голові, то післясмак від "Вавилона" стане ще вишуканішим.

Але у самого "Вавилона" з кіномовою все на рівні. Оскільки це кіно про кіно, Дем'єн Шазелл буквально викупався в кожному з класичних жанрів. Картина є полотном, склеєним зі шматочків сцен, і кожна сцена - данина окремому жанру. Є тут і класична love story, і комедія, і фільм-переслідування, і міська трагедія і навіть горор (за що окреме спасибі Тобі Магуайру).

Читайте також: Замість Марго Роббі: Леді Газі запропонували роль Харлі Квінн у продовженні фільму "Джокер".

Ну і звичайно музика! Адже "Вавилон" зробив автор "Ла-Ла Ленда" та "Одержимості" (премія "Оскар" за найкращий звук). Головна мелодія фільму спочатку вибухає шаленим африканським ритмом, але в міру розвитку сюжету трансформується в мінорну тему і падає какофонією в оркестрову яму звуків у самому фіналі. Все це в симбіозі із соковитою картинкою, адже сцени божевільних вечірок у маєтках кіновертів зняті з такою увагою до деталей та загальної атмосфери, що у "Вавилон" можна закохатися ще й очима.

Як результат, "Вавилон" - це неймовірно успішна новинка зими, якій сміливо можна було б віддати 9 "Оскарів" із 10.

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї