Лайм

Вчені звинуватили гени неандертальців у важких випадках коронавірусу

Гени ризику несуть 16% європейців і половина жителів Південної Азії

Генетики зі Швеції і Німеччини повідомили, що успадковані від неандертальців гени можуть виявитися причиною деяких важких випадків хвороби Covid-19. The Guardian повідомляє, що ланцюг ДНК, переданий від зниклих більше 50 тис. років тому представників роду людей, збільшує ризик розвитку ускладнень в три рази.

Фото: Wikipedia

Про генах ризику стало відомо, коли вчені порівняли ДНК найважчих пацієнтів з Covid-19 з ДНК неандертальців та іншого вимерлого підвиду людей - денисовців. Виявилося, що ділянка ДНК, що підвищує ймовірність серйозних ускладнень, дуже схожа на ДНК неандертальця.

"Я мало не впав зі стільця, тому що сегмент ДНК був точно таким же, як і в геномі неандертальця", - сказав Хуго Зеберг з Каролінського інституту в Стокгольмі.

Вчені підозрюють, що гени неандертальців збереглися у сучасних людей, бо колись допомагали боротися з іншими інфекціями, яких сьогодні не існує. Їхня зворотна сторона проявилася тільки тепер, з появою нового коронавірусу.

Один з генів ризику грає роль в імунній відповіді, а інший пов'язаний з механізмом, який вірус використовує для вторгнення в клітини людини. При цьому дослідники чесно зізнаються, що не знають, який з них є критичним для Covid-19.

Гени неандертальців несуть 16% європейців і половина жителів Південної Азії. "Деякі з них корисні, а деякі - шкідливі. Деякі підвищують чутливість до болю, а інші знижують ризик викидня, - сказав Зеберг. - Це був двосічний меч".

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Свідомо обираю цей шлях: після повернення з Польщі українська режисерка вступила до лав ЗСУ

Олена Апчел, яка 4 роки жила у Польщі, повернулася в Україну та поповнила лави ЗСУ - режисерка прокоментувала рішення

Рятуюся знеболювальними: Віктор Павлік висловився про своє самопочуття після операції на серці

Віктор Павлік розповів, як себе почуває після операції на серці - артист висловився про заборони та період реабілітації

Пропагандист Нікіта Джигурда, який є уродженцем Києва, може долучитися до російської армії

Росіянин Нікіта Джигурда збирається вступити до лав російської армії - про це заявила російська преса та озвучила подробиці