Лайм

5 простих продуктів із вітаміном D, які не будуть зайвими в карантин

Які продукти допоможуть зміцнити імунну систему

Під час пандемії коронавірусу ми всі намагаємося знайти способи, які допоможуть зміцнити імунітет або перенести хворобу в легшій формі. Поряд з усіма загальновизнаними методами профілактики слід приділити увагу правильному харчуванню, що включає продукти з високим вмістом вітаміну D.

До слова, вчені провели ряд досліджень і зазначили, що вітамін D значно знижує ризик вірусних інфекцій дихальних шляхів, в тому числі Covid-19. Абсолютна стійкість організму до вірусу після вживання продуктів з вмістом вітаміну D, природно, не доведена, однак вони в будь-якому випадку будуть корисними в похмурі осінні дні.

У яких же доступних продуктах ми можемо знайти такий необхідний зараз вітамін D?

Оселедець

Найбільша кількість вітаміну D міститься у свіжому атлантичному оселедці - 1628 МО на 100-грамову порцію, у маринованому оселедці - в середньому 680 МО на 100 г. При тому що необхідна добова доза для людей у віці від 1 до 70 років становить 15 мкг (600 МО в міжнародних одиницях).

Підійдуть інші види жирної риби:

- палтус - 600 МО на порцію;

- скумбрія - 360 МО на порцію;

- сардини - близько 270 МО на порцію.

Фото: pixabay.com

Печінка тріски

Печінка тріски, а саме її жир, також є джерелом вітаміну D - в одній чайній ложці міститься близько 450 МО. Зазначимо, що і оселедець, і печінка тріски - досить бюджетні продукти, які можуть собі дозволити всі.

Фото: pixabay.com

Креветки

У креветках міститься значно менше вітаміну D, ніж в рибі, - приблизно 150 МО на 100 г. Але, на відміну від філе морських риб, цей морепродукт має мінімальну кількість жиру.

Фото: pixabay.com

Яйця

Якщо ви не любите рибу, то джерелом вітаміну D для вас можуть стати яйця. Правда, вони містять всього близько 18-41 МО (одне велике яйце).

Фото: pixabay.com

Гриби

Єдина рослинна їжа, з якої ви можете почерпнути порцію вітаміну D, це гриби. Гриби, вирощені у відкритому ґрунті, та ті, що мали доступ до сонячного або штучного світла, здатні синтезувати вітамін D. У грибах міститься від 5 МО до 2300 МО вітаміну D на 100 г.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil