Лайм

Історик знайшов лист Стенлі Кубрика Борису Пастернаку: про що в 50-х писав режисер

Режисер мав намір екранізувати найвідоміший роман Пастернака

Британський історик Джеймс Фенвік розшукав архівний лист Стенлі Кубрика Борису Пастернаку - в 1959 році режисер звертався до письменника з пропозицією екранізувати його роман "Доктор Живаго".

Як пише The Guardian, у головній ролі Кубрик бачив актора Кірка Дугласа. При цьому режисер сподівався, що зйомки відбудуться в СРСР.

Борис Пастернак Фото: Getty Images

"Остання картина, яку ми зняли, "Стежки слави", отримала нагороду за кращий фільм року в Бельгії, Бразилії та Фінляндії, - писав Кубрик. - Зараз ми хотіли б придбати права на екранізацію "Доктора Живаго".

Розповідаючи про зміст листа, Фенвік зазначив, що був дуже здивований планами Кубрика, адже в 50-х він був відомий як режисер кримінальних картин. Пізніше історик виявив серед паперів Кубрика записи, в яких той пояснив свої думки щодо "Доктора Живаго".

"Момент абсолютного успіху для режисера - це коли йому дозволяють екранізувати величний літературний твір обсягом понад 600 сторінок, який він не дуже добре розуміє, і який в будь-якому випадку неможливо екранізувати належним чином через складність сюжету або невловимості його форми чи змісту", - розмірковував він.

Екранізувати роман Пастернака Кубрику так і не вдалося. Замість нього в 1965 році це зробив британський режисер Девід Лін - його картина стала п'ятикратним лауреатом премії "Оскар", при цьому отримала статуетку за кращий адаптований сценарій.

"Доктор Живаго" - найвідоміший роман Бориса Пастернака, який вийшов у 1955 році. В СРСР книга потрапила під заборону, після чого її контрабандою переправили за кордон, де публікацію взяло на себе італійське видавництво. У 1958 році Пастернака удостоїли Нобелівської премії з літератури, від якої він був змушений відмовитися. Кажуть, не без тиску радянської влади.

  • Раніше у Франції знайшли 100-річну записку часів Першої світової війни. Невідомий прусський піхотинець з Інгерсгайм надіслав її голубиною поштою, але птах, судячи з усього, так і не дістався до вищого офіцера.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита