RU  UA

Дізнатися

У Нідерландах останки корабля, який затонув у 1749 році, перетворять на підводний музей: фото

Музей планують відкрити біля берегів Амстердама в 2025 році

Архітектурна фірма в Нідерландах побудує підводний музей навколо останків вантажного судна Голландської Ост-Індської компанії "Амстердам", яке затонуло в 1749 році. Таким чином корабель зможуть побачити всі бажаючі.

Як пише Artnet News, 271 рік тому вантажне судно поверталося з першого рейсу, але його заскочив сильний шторм. Капітану довелося вирулити до суші неподалік від англійського міста Гастінгс, де корабель сів на мілину й затонув. Всі ці роки його останки знаходяться в товщі піску.

Останки судна Фото: news.artnet.com

Судно планують підняти з дна Ла-Маншу і перевезти до узбережжя Нідерландів у спеціальному рятувальному доці. Архітектори зведуть навколо корабля подобу капсули зі скла та сталі, яка дозволить відвідувачам музею обійти 40-метровий борт і розглянути останки, які вціліли. Зокрема, фрагменти самого корабля, пляшки з-під вина, столові прибори моряків та інші предмети.

У залах музею також облаштують маленькі кімнати-лабораторії, де можна буде розглянути різноманітні артефакти, знайдені на дні.

Макет підводного музею Фото: news.artnet.com

Фото: news.artnet.com

Фото: news.artnet.com

Точне місце розташування музею ще обговорюється, при цьому архітектори вважають, що найкращим варіантом буде берег Амстердама. Що ж стосується термінів, вони теж ще не визначені. За попередніми оцінками, транспортування останків судна може зайняти не один рік. В цілому ж відкриття музею може відбутися у 2025 році.

  • Читайте також на theLime, як родина загиблого у Першій світовій солдата вперше за 90 років відкрила його валізу і дізналася, як виглядає "набір справжнього чоловіка". Ніхто й не підозрював, які унікальні речі весь цей час припадали пилом на горищі.
  • А ось історія про те, як фотограф успадкував цілу колекцію плівок свого діда - вона виявилася справжньою машиною часу з доставкою у 50-ті, адже дідусь встиг наклацати близько п'яти тисяч унікальних кадрів.

Найцікавіші новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

У мережі пліткують про розлучення Дженніфер Лопес з Беном Аффлеком: співачка відреагувала

В сети подозревают, что Дженнифер Лопес и Бен Аффлек разводятся - певица сделала неоднозначное заявление

Електронна черга не діє: Анатолій Анатоліч розповів про невдалу спробу потрапити в ТЦК

Анатолий Анатолич заявил, что электронные очереди в ТЦК не работают – шоумен поделился своим опытом и выводами

Артем Пивоваров відверто висловився про рідного батька, з яким намагався налагодити стосунки

Артем Пивоваров впервые прокомментировал тему отношений с отцом, который ушел из семьи - певец пытался наладить общение с ним