Лайм

В яких країнах Різдво відзначають 7 січня: шматочок історії та традиції свята

Чому Різдво в деяких країнах святкують 25 грудня, а в інших - 7 січня

І дорослі, і діти щороку чекають улюблені свята - Новій рік і Різдво. І якщо Новий рік більшість країн відзначає в ніч з 31 грудня на 1 січня, то з Різдвом не все так просто. theLime вирішив розповісти трохи про історію свята і чому одні країни святкують його 25 грудня, а інші - 7 січня.

Різдво Христове - велике релігійне свято, яке знаменує народження Ісуса Христа, Сина Божого в християнстві. В Біблії значиться, що він народився в палестинському місті Віфлеємі. Однак точна дата появи на світ Ісуса Христа невідома.

В середині IV століття Західна християнська церква встановила датою Різдва 25 грудня, яку пізніше прийняли на Сході. Однак православні християни в Східній, Центральній Європі та інших місцях світу справляють Різдво 7 січня, тобто через 13 днів після того, як безліч країн світу (США, Канада, Австралія, Великобританія та ін.).

Дата святкування Різдва залежить від того, яким календарем користується церква в тій чи іншій країні. Якщо церква не перейшла на григоріанський календар з юліанського, вона відзначає Різдво 25 грудня "за старим стилем", а якщо перейшла - 7 січня. Наприклад, в Румунії, Болгарії та Греції святкують 25 грудня, незважаючи на те, що вони є православними.

Фото: pixabay.com

Відзначимо, що 7 січня відзначають Різдво в Росії, Ізраїлі, Сербії, Грузії, а також на Афоні. А в Албанії, Білорусії, Молдавії, Україні відразу два державних свята для Різдва - 25 грудня і 7 січня. Це дозволяє людям самостійно вибирати дату.

В Україні більшість громадян відзначають Різдво 7 січня. Йому передує 40-денний піст, під час якого віруючі відмовляються від м'ясних, молочних продуктів і яєць. У різдвяний святвечір 6 січня готують 12 пісних страв, ввечері сім'я вирушає до церкви на святкове богослужіння і святить кутю. Після цього вона збирається за столом.

Урочисті богослужіння в ніч з 6 на 7 січня проводяться також в Росії та Грузії.

У Грузії після богослужіння по всій країні проходять грандіозні святкові ходи з піснями "Аліло", мета яких - благодійність. Учасники ходи збирають подарунки, які потім віддають їх у дитячі будинки.

У Сербії напередодні Різдва заготовляють або купують різдвяний букетик, який називається "бaдняк". Він складається з гілочок дуба зі збереженими з осені жовтим листям і пучка соломи. Після богослужінь парафіяни розводять багаття біля церков, і кожен спалює свій "бадняк". Вважається, що разом з дубовим хмизом у вогні зникають проблеми, хвороби і прикрощі. А чим більше іскорок дає різдвяний букетик, тим більше щастя чекає його господаря у новому році.

Фото: pixabay.com

Схожа традиція є і в Чорногорії. Також там напередодні Різдва рано ввечері лягають спати, а вранці встають, вмиваються крижаною водою, одягаються у святковий одяг і йдуть до церкви. Після богослужіння приходять додому, випивають чарку ракії і заїдають сухофруктами. Потім накривають на стіл і чекають якогось важливого і шановного гостя, якого називають "полозані". Серед традиційних страв на святковому столі - печенніца (смажена на рожні свинина), тушкована капуста, боби та ін.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Поділилися зворушливими привітаннями та показали родинні фото: як зірки відсвяткували Великдень-2024

Як українські знаменитості відсвяткували Великдень-2024 - Лілія Ребрик, Ольга Сумська, Злата Огнєвіч та інші показали фото

Відкриття "Євробачення-2024": представниці України з'явилися у символічних образах та нагадали про війну

Якою була поява alyona alyona і Jerry Heil на відкритті Євробачення-2024 - артистки показали образи з символізмом та принесли паску

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ