Лайм

Як відрізнити справжню чорну ікру від підробки: корисні лайфхаки до Нового року

На що орієнтуватися, вибираючи делікатес

Під час новорічних та різдвяних свят хочеться побалувати себе і сім'ю делікатесами. І якщо багато хто з нас вже навчився розбиратися досить добре в червоній ікрі, то чорну деякі люди жодного разу в житті не пробували. theLime вирішив розповісти вам, як правильно обрати її для святкового застілля.

Для початку необхідно візуально розбиратися в чорній ікрі.

Як відомо, чорну ікру дають риби сімейства осетрових: білуга, осетер, севрюга і стерлядь. Найбільш поживною і смачною вважається ікра білуги. Її ікринки мають чорний, сріблястий, темно-сірий або навіть платиновий колір, вони досить великі - приблизно 3,5 мм, а також мають горіховий присмак.

Осетрова ікра трохи меншого розміру - близько 2 мм, вона може бути сірого, коричневого або трохи жовтуватого, темно-бронзового або чорного кольору. Смак ікри різкіший, ніж у білуги, в ньому явно простежуються відтінки моря і йоду, іноді також присутній горіховий післясмак.

У севрюги ікринки ще менші - 1 мм, їх колір - чорний, темно-сірий або платиновий, а смак багатьом людям здається занадто нав'язливим. Ікра стерляді теж дуже маленька (1 мм), вона має темно-сірий колір.

Фото: pixabay.com

Оцінюючи зовнішній вигляд продукту, пам'ятайте, що ікринки повинні бути міцними, пружними, без деформацій. У той же час чорна ікра не буває ідеальною за розміром і формою - всі вони можуть бути різного розміру, іноді й різного відтінку. Якщо ви бачите, що всі вони ідеально чорного кольору, продукт може бути штучним. Також якщо на поверхні ікри є білий наліт - це може бути ознакою підробки.

Щоб перевірити чорну ікру, візьміть стакан з теплою водою і помістіть туди кілька ікринок. Справжня ікра осетрових риб не повинна втратити свій колір і розчинитися.

Якщо ікринки розм'якшилися або розчинилися у воді - це штучна ікра, зроблена з желатину і водоростей.

Якщо ж вода забарвилася - ви купили ікру іншої риби, яку пофарбували в чорний колір.

Друга ознака, за якою можна визначити підробку, запах і смак. Справжня чорна ікра має ледь вловимий запах моря, який здатні відчути не всі люди. Якщо ж у ікри їдкий рибний запах - це або підробка, або вона не дуже якісна і свіжа.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня