Лайм

Дешева китайська чашка виявилася рідкісним антикваріатом 15 століття - її оцінили в сотні тисяч

До наших днів збереглося всього шість подібних артефактів

Маленька порцелянова чаша, куплена на розпродажі у Коннектикуті (США) всього за 35 доларів, виявилася унікальним китайським антикваріатом XV століття, пише CNN.

На аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку чашу оцінили в $ 500 тис., оскільки за часів правління китайської династії Мін вона належала імператорському палацу.

Фото: Courtesy Sotheby's

Особу власника цінної посудини не розкривають, але відомо, що незабаром після придбання він відправив її фотографії фахівцям аукціонів, які підтвердили її історичну цінність.

Експерти вивчили біло-блакитну чашу з квітковим орнаментом і зробили висновок, що вона належала двору імператора Юнле, що правив Китаєм з 1403 по 1424 рік. Такі вироби називали "чашами лотоса" через схожість з бутоном квітки. Сьогодні їх оцінюють у $300-500 тис., що в 14 тисяч разів перевищує суму, за яку посудину купиди на барахолці.

Фото: Courtesy Sotheby's

Під час правління імператор Юнле вивів фарфорове ремесло на новий рівень і посилив контроль над імперськими печами у Цзіндечжены - найважливішому місті Китаю з виробництва фарфору. Так утилітарний посуд перетворився на мистецтво, техніка якого постійно вдосконалювалася.

За даними Sotheby's, до наших днів дійшло лише шість подібних чаш, які зберігаються у найбільших музеях світу.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкологічної хвороби

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували