Лайм

Чи правда, що в Португалії можна зустріти учнів Хогвартса? Ну майже. Чим студенти Коїмбри надихнули Джоан Роулінг

Цікавий факт: на створення Хогвартса письменниця надихнулася португальським університетом

Португалія - далеко не найбільша країна Європи, але пам'яток у ній повнісінько. Причому на будь-який смак та колір, починаючи від мису Рока, з якого можна побачити "край світу", і закінчуючи фантастичними за своєю архітектурою абатствами та палацами.

А ще саме в Португалії британська письменниця Джоан Роулінг частково надихнулася на написання серії книг про Гаррі Поттера. Найвідданіші шанувальники вже можуть здогадатися, що мова піде про університет міста Коїмбра, де нещодавно побував Іван Дорн в рамках нового сезону тревел-шоу "Орел & Решка".

Університет у Коїмбрі Фото: Pixabay

"Коїмбра - перша столиця Португалії. Тут знаходиться найстаріший університет країни, він входить до п'ятірки найстаріших університетів Європи. Життя цього маленького міста будується навколо університету, - розповів ведучий в ефірі Нового каналу. - Тут навчаються студенти, з яких Джоан Роулінг скопіювала образи учнів Хогвартса. Вони кожного дня ходять у чорних мантіях та дотримуються дивних традицій".

Студенти та викладачі Коїмбрського університету справді мають особливу форму, яку також подарувала своїм персонажам Роулінг: чорні мантії, прикрашені стрічками. Кольори стрічок означають факультет, а їхня кількість - рік навчання. В середині травня, після іспитів, студенти Коїмбри спалюють свої стрічки та влаштовують свято - це одна з місцевих традицій.

Universidade de Coimbra Фото: Instagram / @ucoimbra

Фото: Instagram / @pedroomartinss

Ще одна незвичайна традиція - посвята в студенти. Першокурсників галасливими компаніями ведуть містом старшокурсники. Новачків із ослячими вухами та іншими вигаданими знаками на обличчі та одязі змушують викрикувати речівки, співати пісні та всіляко привертати до себе увагу.

Сама ж будівля університету побудована в стилі бароко. На його каплиці знаходиться старовинний дзвін, який колись звучав на початку та кінці занять.

Universidade de Coimbra Фото: Instagram / @ucoimbra

До речі, університетська форма - не єдине, чим надихнулася Роулінг поки проживала та подорожувала Португалією. В історії про "хлопчика, який вижив", зустрічається персонаж Салазар Слизерин - його ім'я письменниця запозичила у 67-го прем'єр-міністра Португалії Антоніо Салазара.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків

Винна я: Оля Цибульська повідомила про аварію і показала розбиту автівку

Українська співачка Оля Цибульська потрапила у ДТП в Києві та розбила свій автомобіль - артистка врізалася у паркувальний бар'єр