Лайм

В Австралії від опіку кубомедузи помер підліток: що про неї відомо

Кубомедуз називають найбільш отруйними тваринами на планеті

В австралійському штаті Квінсленд 17-річний юнак помер від опіку кубомедузи, і за 15 років це перша зареєстрована смерть такого роду на материку, пише The Guardian.

Підліток помер через тиждень після інциденту під час купання на пляжі невеликого містечка Бамага. Він перебував у відділенні інтенсивної терапії лікарні Таунсвілла, але лікарям не вдалося йому допомогти.

Кубомедуза Chironex fleckeri називають Морський осою - найотрутнішим тваринам в світі Фото: Wikipedia

Кубомедуз часто називають "морськими осами" і "найбільш отруйними істотами у світі", оскільки кілька видів цього класу своїми жалкими клітинами можуть завдати людині смертельних опіків.

Як тільки щупальце цієї істоти прилипає до шкіри, воно виділяє нематоцисти з отрутою, викликаючи печіння і сильний біль. Нейротоксична отрута кубомедузи викликає в організмі витік калію, який за 2-5 хвилин може привести до серцево-судинного колапсу. Найчастіше жертвами кубомедуз стають діти, що пов'язано з їхньою меншою масою тіла.

"Яд кубомедузи "блокує серце" у стиснутому стані. Коли це відбувається, справи йдуть дуже погано, дуже швидко і безповоротно. Тому що ви не можете розблокувати стиснуте серце. Ви не можете розтиснути м'яз, - говорить біолог і експерт з медуз доктор Ліза-Енн Гершвін. - Ви не можете провести серцево-легеневу реанімацію, бо у крові немає проходу, а дефібрилятор не працює".

Смерть 17-річного юнака від кубомедузи - 79-та з тих пір, як Австралія почала вести облік у кінці 1800-х років.

Попереджувальний знак на пляжі в Австралії Фото: Wikipedia

Гершвін говорить, що загибель підлітка можна було б запобігти за допомогою зусиль уряду і кращої освіти населення.

"Є освітні програми, є сітки від медуз, є захисний одяг. Все це ми використовуємо у більш густонаселених районах Квінсленда, в Кернсі, Таунсвилле і Маккей. Але віддалені спільноти цим не володіють", - говорить вона.

Носіння колготок з лайкри, костюмів для дайвінгу або гідрокостюмів - ефективний захист від опіків кубомедузи. Також уздовж пляжів в Австралії натягують спеціальні сітки, які не пропускають жалких тварин до людей.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування