Лайм

Лауреатом Міжнародної Букерівської премії вперше став французький письменник: що ми знаємо про книгу Давида Діопа

Шукаєте, що почитати?

Романіст Давид Діоп став першим французом-лауреатом Міжнародної Букерівської премії за всю історію її існування. Перемогу цього року письменнику принесла книга "Родинна душа" (Frère d'âme), яка одночасно вийшла й англійською мовою, та в перекладі письменниці Анни Московакіс отримала назву "Вночі будь-яка кров чорна" (At Night All Blood is Black).

Згідно з інформацією на сайті премії, в знак рівного визнання заслуг Діоп та Московакіс розділять грошовий приз у розмірі 50 тисяч фунтів стерлінгів (близько 2 млн гривень).

Фото: thebookerprizes.com

"Родинна душа" розповідає про молодого сенегальця, який боровся за Францію в роки Першої світової. Після смерті приятеля на фронті головний герой починає проявляти крайню жорстокість до німецьких солдатів. Як зазначила голова журі, історикиня Люсі Хьюз-Халлетт, "історія Діопа про війну, любов та божевілля має жахливу силу".

"За сюжетом головного героя звинувачують у чаклунстві, і є щось незвичайне в тому, як розповідь впливає на читача, - додала вона. - Ми, судді, погодилися, що його подібна закляттям проза і темний, блискучий погляд викликали у нас вихор емоцій та вразили нашу свідомість. Ми зачаровані".

  • Міжнародного Букера вручають щорічно з 2005 року. Премія присуджується творам іноземних авторів, виданих англійською мовою у Великобританії та Ірландії.
  • Раніше ми також розповідали про те, що невидані нариси Толкіна про Середзем'я вийдуть вже цього року ось що наразі відомо про "скарб" письменника - збірнику "Природа Середзем'я", яка побачить світ у червні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита