Лайм

Скільки полуниці корисно їсти влітку та як перевірити ягоду на нітрати

Відповіді на найпопулярніші питання про сезонну ягоду

Коли настає сезон полуниці, то важко зупинитися і не з'їсти відро цієї ароматної соковитої ягоди. Однак споживання всіма улюбленого літнього продукту має бути обмежене. Скільки ж ягідок має входити до раціону, щоб забезпечити себе вітамінами та не нашкодити організму?

На це питання виданню "Сегодня" відповів лікар-дієтолог, лікар спортивної медицини та лікар-алерголог, засновник Дієт-центру здорового харчування доктора Куща Олександр Кущ.

Фото: pixabay.com

За словами дієтолога, полуниця корисніша в сирому вигляді, але перед споживанням її потрібно добре обробити, так як є ризик отримати кишкове отруєння.

Що стосується добової дози цього продукту, то вона становить 300-400 г. Але це стосується лише тих людей, у яких немає протипоказань. Як відомо, полуниця - алерген і досить часто викликає харчову реакцію. Тому тим, у кого є схильність до алергії, слід з обережністю їсти цю ягоду.

Протипоказано вживати полуницю і діабетикам, оскільки в ній міститься велика кількість цукру. Не рекомендується включати ягоду в раціон людям з хворобами суглобів та шлунково-кишкового-тракту.

Як перевірити полуницю на нітрати?

У полуниці, як і в інших сезонних ягодах, можуть міститися нітрати, пестициди та інші шкідливі хімічні речовини, якщо це звичайно не ягода зі свого городу. Але, на жаль, визначити їх "на око" неможливо. Зробити це можна за допомогою приладу нітратоміра або експрес-тестів (спеціальних лакмусових папірців).

Тому, якщо у вас немає спеціалізованих тестерів, то перед вживанням намагайтеся ягоду обробляти. Звичайно, термічна обробка зруйнує деякі поживні речовини, зате позбавить від попадання нітратів до організму.

Фото: pixabay.com

  • Полуницю також смачно додавати у молочні коктейлі. Читайте на theLime три рецепта прохолодних напоїв з морозивом та ягідними сиропами.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита