RU  UA

Дізнатися

82-річна жінка вирушить у космос разом із Джеффом Безосом - вона чекала свого шансу 60 років

Уоллі Фанк здійснить суборбітальний політ на кораблі New Shepard

82-річна Уоллі Фанк стане однією з чотирьох пасажирів космічного корабля New Shepard, який вирушить у суборбітальну подорож 20 липня. Найбагатша людина сіту Джефф Безос обрав її в якості почесного гостя в першому пілотованому туристичному польоті корабля Blue Origin, про що розповів в Instagram.

Крім Уоллі Фанк, в капсулі також будуть знаходиться сам Джефф Безос, його брат Марк і поки не названий переможець аукціону, який заплатив за квиток більше 28 млн доларів.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Jeff Bezos (@jeffbezos)

82-річна Фанк чекала можливості вирушити в космос 60 років. У 1961 році вона стала наймолодшою учасницею програми "Меркурій 13", що навчала жінок польотам у перших космічних програмах NASA. Вона краще за всіх пройшла тренування та іспити, і навіть провела 10 годин 35 хвилин у резервуарі сенсорної депривації, перевершивши відомого астронавта Джона Гленна. Крім того, Фанк є досвідченим пілотом: вона налітала більше 19 тисяч годин і навчила управляти літаками понад 3000 осіб.

Фото: Getty Images

Програму "Меркурій 13" згорнули, але мрії Фанк про космос здійсняться у 52-ту річницю висадки Ніла Армстронга і Базза Олдріна на Місяць.

"У 1961 році Уоллі Фанк була кращою в своєму класі в рамках програми "Меркурій 13". Незважаючи на завершення навчання, програму скасували, і ніхто з тринадцяти не полетів. Час прийшов. Ласкаво просимо в команду, Уоллі. Ми раді, що ви полетите з нами 20 липня як наша почесна гостя", - написав Безос.

Капсула New Shepard після приземлення Фото: Wikipedia

New Shepard - повністю автономний космічний корабель, успішні випробування якого проводилися з 2015 року. Після розгону ракетою-носієм капсула, призначена для 6 осіб, відокремиться на висоті 40 км і підніметься по інерції до висоти близько 100 км. На кордоні між атмосферою і космосом (суборбіті) пасажири проведуть кілька хвилин, після чого апарат почне зниження. Передбачувана тривалість місії - 10 хвилин.

  • Відомо, що Уоллі Фанк раніше придбала квиток на борт суборбітального космолета Unity-22, побудованого компанією Річарда Бренсона Virgin Galactic. Перший комерційний рейс прямих конкурентів Blue Origin має відбутися 11 липня. Unity-22 проведе в польоті більше двох годин, але, як і у випадку з New Shepard, в невагомості на висоті 100 км пасажири проведуть всього кілька хвилин.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Кто такая Розали Номбре,которая стала прототипом цифрового представительства МИД Украины Виктории ИИ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Российская блогерша и бывшая ведущая "Орла и Решки" Настя Ивлеева съездила в оккупированный Мариуполь - циничный поступок экс-коллеги прокомментировал Андрей Бедняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Когда начинается "Евровидение-2024" и в каком полуфинале выступят представительницы Украины alyona alyona и Jerry Heil