Лайм

Більше ніж фото: в Канаді скинули статую королеви Єлизавети II

Люди протестують проти жорстокого поводження з дітьми корінних народів у британських школах-інтернатах

1 липня в День Канади у місті Вінніпег протестуючі повалили статуї британських королев - Вікторії та Єлизавети II. Вандалізм влаштували після того, як у провінції Саскачеван на місці колишньої католицької школи-інтернату знайшли сотні безіменних могил дітей корінного населення, пишет Guardian.

Фото: Shannon Vanraes / Reuters

Протестуючі покрили статуї червоними відбитками долонь і залишили табличку з написом: "Ми були дітьми".

Відкриття безіменних могил корінних жителів спричинило заклики до скасування національних свят. Мішенню протестуючих стали символи імперії і колоніалізму, в тому числі статуї королев та католицькі церкви.

Понад 150 000 дітей з числа корінного населення Канади у XIX і XX століттях змушені були відвідувати католицькі школи-інтернати з метою асиміляції. Учнів часто розміщували в погано побудованих, неопалюваних і антисанітарних приміщеннях, і близько 6000 з них померли.

715 безіменних могил в Саскачевані - не перша знахідка такого штибу в Канаді. Раніше на місці католицької школи в Камлупсі знайшли останки 215 дітей.

Муніципалітети по всій Канаді скасували урочистості, а статуї фігур, пов'язаних зі школами-інтернатами, були спаплюжені або повалені. У Вінніпезі тисячі людей вийшли на вулиці, щоб вшанувати пам'ять жертв і підтримати громади корінних народів. "Ми не будемо святкувати вкрадені землі корінних народів і вкрадені життя корінних народів. Замість цього ми зберемося, щоб вшанувати пам'ять всіх загиблих", - заявили активісти.

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо визнав, що цього року федеральне свято справедливо затьмарене. "Жахливі знахідки останків сотень дітей на території колишніх шкіл-інтернатів у Британській Колумбії і Саскачевані справедливо змусили нас задуматися про історичні невдачі нашої країни і несправедливість, яка все ще зачіпає корінні народи. Ми, канадці, повинні бути чесні з самими собою щодо свого минулого", - заявив він.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Після виїзду в України Потап показався в новій країні: де зараз перебуває репер

Український репер і продюсер Потап показав фото із Софії – столиця Болгарії – чим займається артист за кордоном

Міша Коллінз у Києві: відомий актор показав фото та зізнався в любові до України

Американський актор Міша Коллінз приїхав до України та показав фото на тлі знищеної російської техники, що виставлена у Києві

Jerry Heil вразила вишуканим образом на червоному хіднику у Каннах

Jerry Heil показала смілий образ на Каннському кінофестивалі - який вигляд мала співачка, яка була ціль її візиту