Лайм

Японські вчені навчилися друкувати яловичину в лабораторії - для цього не потрібно вбивати корів

Стейк створили стейк за допомогою 3D-біопринтера зі стовбурових клітин

Вчені з японського Університету Осаки знайшли спосіб друкувати преміальну мармурову яловичину за допомогою 3D-біопринтера. Команда вважає, що одного разу це полегшить доступ до екологічно чистого штучного м'яса, яке дуже нагадує оригінальний продукт, пише Insider.

Використовуючи стовбурові клітини корів вагю, вчені вирішили створити структуру з характерною мармуровість, яка відрізняє її від іншої яловичини. Вони організували розташування м'язів, кровоносних судин і жиру, а потім сформували тканини у вигляді стейка, використовуючи 3D-біодрук - технологію створення об'ємних біологічних конструкцій за допомогою 3D-друку.

Дослідники підкреслили, що їхнє м'ясо з пробірки походить від справжнього, що відрізняє його від таких рослинних продуктів, як Beyond Meat.

"Покращуючи цю технологію, можна буде не тільки відтворити складні структури м'яса, але також внести тонкі коригування у жирові і м'язові компоненти", - сказав учасник проекту Мічія Мацусака.

Одного разу клієнти зможуть замовляти культивоване м'ясо з бажаною кількістю жиру, і така їжа буде адаптованою до їхніх смаків і проблем зі здоров'ям.

Японська преміальна яловичина вагю коштує понад 200 доларів за 500 грамів, а дорослі корови продаються за ціною більше 30 000 доларів. У 2019 експорт вагю з Японії приніс країні рекордний прибуток у 268 мільйонів доларів.

Стейки не вперше створюють за допомогою біопечаті. У лютому біоінженери Ізраїльського технологічного інституту Техніон створили стейк рібай з використанням справжніх клітин корови.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil