Лайм

Три українські фільми, які претендують на нагороди Венеціанського кінофестивалю 2021

"Відблиск", "Носоріг" і "Цензорка" поборються за перемогу на одному з найпрестижніших кінофестивалів світу

1 вересня в Італії відкрився 78-й Венеціанський міжнародний кінофестиваль, на якому традиційно проходять найбільш очікувані світові прем'єри. У 2021 році до програми кінофестивалю потрапило відразу три українські фільми, і один із них вперше за 30 років дістався до основної секції. Ось, що відомо про новинки до того, як глядачі та критики залишать про них перші відгуки.

"Відблиск" Валентина Васяновича

Постер фільму "Відблиск" Фото: https://www.facebook.com/valentyn.vasyanovych.5

У 2019 "Атлантида" Валентина Васяновича перемогла у програмі "Горизонти", а його нова стрічка взяла вищу сходинку і побореться за "Золотого лева" - головну нагороду Венеціанського кінофестивалю.

Головний герой "Відблиску" - український хірург Сергій, який потрапляє в полон російських збройних сил у зоні військового конфлікту на сході України. Там він стикається з жахливими приниженнями, насильством і байдужістю до людського життя. Під час обміну військовополоненими Сергія звільняють, і він повертається до своєї комфортабельної квартири і колишнього цивільного життя. Чоловік намагається знайти мету в житті, відновлюючи стосунки з дочкою і колишньою дружиною. Він вчиться знову бути людиною, батьком і допомагати своїй дочці, яка потребує його любові і підтримки.

На відміну від "Атлантиди", в якій знімалися справжні українські ветерани та волонтери, в новому фільмі задіяли переважно професійних акторів. Головну роль виконав Роман Луцький, знайомий глядачам за фільмами "Параджанов", "Сторожова застава", "Віддана" і "Безславні кріпаки". З'явиться у "Відблиску" і Андрій Римарук, якого Васянович зняв у "Атлантиді".

Щоб не спотворювати події російсько-української війни, режисер задіяв у роботі над фільмом військових консультантів. Одним із них став журналіст і письменник Станіслав Асєєв, який 2 роки пробув у полоні "ДНР". У фільмі він зіграв офіцера ФСБ.

"Ми були вражені емоційним і візуальним впливом стрічки. Це фільм, який неможливо забути. Мені кортить показати це світу", - сказав Variety генеральний директор дистриб'юторської компанії New Europe Ян Нашевскі.

Бюджет "Відблиску" - 31,3 млн грн, більша частина з яких була отримана від Держкіно України. В основному конкурсі Венеціанського кінофестивалю фільм Васяновича покажуть уже 6 вересня.

"Носоріг" Олега Сенцова

Постер фільму "Носоріг" Фото: https://www.facebook.com/RhinoMovie/

Кримінальна драма Олега Сенцова виграла пітчинг Держкіно ще в 2012 році, але розпочати знімання режисер не встиг: у 2014 році його викрали і незаконно ув'язнили в Росії. Через п'ять років звільнений Сенцов зміг нарешті приступити до роботи над фільмом, державна підтримка якого виросла з 3,9 млн грн до 25 млн.

У центрі сюжету "Носорога" - бандит, який орудував у лихі 90-е. Його життя звертає на несподівану стежку після знайомства із загадковим чоловіком. "Фільм про 90-ті, кримінальна драма, в центрі якої шлях бандита з 1983 до 2003 року. 20 років проходить. І це не тільки його особиста історія. Це історія країни. Це не фільм про бандитів, це більш широко про наше суспільство" , - розповів Сенцов про свою стрічку в інтерв'ю "Гончаренко рулить".

Головну роль у "Носорогу" зіграв Сергій Філімонов - активіст, учасник бойових дій у російсько-українській війні, лідер молодіжного руху Гонор, колишній керівник суспільно-політичних рухів правого спрямування "Цивільний корпус Азов" і "Національний корпус" у Києві.

Прем'єра фільму відбудеться 9 вересня в секції "Горизонти", де Сенцов змагатиметься з іще одним українським фільмом.

"Цензорка" ("107 матерів") Петера Керекеша

Постер фільму "Цензорка" Фото: https://www.facebook.com/Cenzorka/

Фільм словацького режисера Петера Керекеша знятий у копродукції Словаччини, Чехії та України, а значить має повне право називатися українським. Крім фінансової підтримки Мінкульту у розмірі 2,9 млн гривень (10% від загального бюджету), "Цензорка" ("107 матерів") пов'язана з Україною сюжетно, а в її створенні брала участь українська кінокомпанія "Arthouse Traffic".

Героїня картини - українка Леся, яка вбиває невірного чоловіка і отримує 7 років ув'язнення в одеській в'язниці. Вона нещодавно народила сина Колю, і тепер потрапляє у світ, населений тільки жінками: співкамерницями, медсестрами і наглядачками, жінками різного віку, дружинами і вдовами, дочками, сестрами, вагітними жінками та жінками з дітьми. Леся не хоче, щоб її дитина потрапила до притулку, і бачить нову можливість після знайомства з 40-річною охоронницею Іриною.

Петер Керекеш розповів, що кілька років відвідував справжню жіночу в'язницю, де намагався зблизитися з ув'язненими і навчитися їх знімати. Зйомки проходили у Чорноморської виправної колонії №74, тому стрічка поєднує в собі елементи художнього і документального кіно. Прем'єра "Цензорки" в секції "Горизонти" відбулася 1 вересня.

Крім українських фільмів, на Венеціанському кінофестивалі 2021 також покажуть кілька очікуваних стрічок іменитих режисерів. Серед них - "Дюна" Дені Вільньова, "Остання дуель" Рідлі Скотта, "Паралельні матері" Педро Альмодовара, "Собача влада" Джейн Кемпіон, "Спенсер" Пабло Ларраіна, "Рука бога" Паоло Соррентіно.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації