Лайм

Головну премію Венеціанського фестивалю взяв фільм "Подія": успіхи України та повний список призерів

Цього року гості фестивалю побачили 21 фільм

Увечері 11 вересня на італійському острові Лідо завершився 78-й Венеціанський кінофестиваль, в якому брали участь три українські стрічки. Головний приз - статуетка Золотого лева - цього року дісталася картині "Подія" француженки Одрі Діван. А от фільм "Цензорка" словацького режисера Петера Керекеша, знятий у копродукції Словаччини, Чехії та України, удостоївся призу за найкращий сценарій у програмі "Горизонти". theLime публікує повний список призерів, а також розповідає про найкращий фільм на думку журі найстарішого кінофестивалю у світі.

Призери основного конкурсу

  • Золотий лев: "Подія", Одрі Діван (Франція)
  • Гран-прі: "Рука Бога", Паоло Соррентіно (Італія)
  • Найкращий режисер: Джейн Кемпіон, "Сила собаки" (Нова Зеландія, США, Канада, Британія, Австралія)
  • Найкращий сценарій: "Зникла дочка", Меггі Джилленгол (США)
  • Найкраща акторка: Пенелопа Крус, "Паралельні матері" (Іспанія)
  • Найкраща чоловіча роль: Джон Арсіл, "На роботі 2: Зникла вісімка" (Філіппіни)

В основному конкурсі 78-го кінофестивалю також брала участь картина українського режисера Валентина Васяновича "Відблиск" про український хірурга, який намагається відновитися та почати нове життя після того, як пробув у полоні у проросійських бойовиків на сході України та пережив там тортури, насильство і приниження. Цього року "Відблиск" також позмагається за право представляти країну на кінопремії "Оскар".

Призери програми "Горизонти"

  • Найкращий фільм: "Паломники", Лаурінас Барейша (Литва)
  • Найкращий режисер: Ерік Гравель, "Повний робочий день" (Франція)
  • Найкращий сценарій: "Цензорка", Петер Керекеш та Іван Островський (Чехія, Україна, Словаччина)
  • Найкращий актор: Пісет Чхун, "Білий дім" (Камбоджа)
  • Найкраща акторка: Лорі Келамі, "Повний робочий день" (Франція)

В рамках програми "Горизонти" відбулися прем'єри фільму "Носоріг" Олега Сенцова про лихі 90-ті та злочинця на прізвисько Носоріг, а також драми "Цензорка" Петра Керекеша, який був знятий за підтримки Мінкульту України. Стрічка розповідає про українку, яка вбиває невірного чоловіка і отримує сім років ув'язнення в одеській в'язниці. Ситуацію суттєво ускладнює той факт, що вона щойно народила сина і не хоче, щоб він потрапив до притулку. Героїня бачить певну можливість виправити ситуацію після знайомства з 40-річною охоронницею.

Постер фільму "Цензорка" ("107 матерів")Фото: Facebook / @Cenzorka

Що ми знаємо про картину "Подія" Одрі Диван

Сюжет драми "Подія" розгортається у 1963 році навколо молодої студентки. Блискуче майбутнє дівчини опиняється під загрозою, коли вона дізнається про вагітність. Аборти в її країні в цей час були під забороною і героїня намагається знайти вихід із ситуації. Фільм "Подія" став другим повнометражним у колекції Одрі Діван.

  • Раніше український оскарівський комітет назвав 5 фільмів, які візьмуть участь у відборі на кінопремію "Оскар". Фільм-кандидат визначать вже 24 вересня.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Герцогиня Единбурзька, яка приїхала до Києва, зустрілася з Зеленськими: що відомо про її візит

В Україну вперше з 2014 року приїхала представниця королівської родини герцогиня Единбурзька - що відомо про її поїздку, фото та подробиці

Тримаємо Часік: військовослужбовець Олег Сенцов поділився подробицями з фронту та показав фото

Олег Сенцов показав нове фото з фронту та повідомив, що наразі разом з побратимами захищає місто Часів Яр у Донецькій області

Путіністка Сніжана Єгорова розкритикувала доньку Стасю Ровінську за її проукраїнську позицію

Сніжана Єгорова прокоментувала проукраїнську позицію своєї доньки Стасі Ровінської - ведуча заявила, що та не знає життя