Лайм

Коли в Україні відзначають День святого Миколая: традиції свята та ідеї подарунків

Мета цього свята – навчити дітей вірити у дива

Чимало людей полюбляють початок зими через низку свят та радісну атмосферу, яку можна створити вдома навіть за допомогою звичайних речей. А ще всі діти, а іноді й дорослі, чекають на День святого Миколая, сподіваючись побачити подарунок під подушкою. theLime вирішив докладніше розповісти вам про це свято, а також підібрав ідеї презентів на будь-який смак.

Згідно з легендами, святий Миколай або, як його ще називають, Миколай Чудотворець був реальною людиною і народився приблизно в 270 році в стародавньому лікійському місті Патара (зараз територія Туреччини) у сім'ї заможних батьків. Він відрізнявся релігійністю з раннього дитинства та повністю присвятив своє життя християнству. Був священиком, а за іншою версією – єпископом Мири. Через те, що на той час розгорнулося гоніння на християн, Миколаю довелося перенести безліч тортур, а також ув'язнення.

Святий Миколай Чудотворець Фото: pinterest.com

За переказами, він здійснив безліч чудес, серед яких воскресіння з мертвих, порятунок від бурі, зцілення від хвороб тощо. У християнстві Миколай шанується як чудотворець, на Сході є покровителем подорожуючих, ув'язнених та сиріт, на Заході – дітей. Згодом святий Миколай став прообразом Санта Клауса – добродушного старого з червоним ковпаком та мішком подарунків.

День Святого Миколая християни західного обряду (католики) відзначають 6 грудня, а православні – 19 грудня. Більшість мешканців України вшановують цього святого саме 19 грудня.

Існує традиція: вночі перед святом залишати слухняним дітям подарунки під подушкою, у тапочках, під ліжком або у спеціальних шкарпетках, що вішають на камін, куди Миколай закидає подарунки. Можливо, її витоки – у середньовічній Німеччині, коли батьки дарували дітям новий зимовий одяг, а потім замінили його на простіші подарунки, як, наприклад, солодощі, шкільне приладдя, іграшки. Згодом це стали робити таємно, вночі, щоб діти вірили у чудеса святого.

Зазначимо, що, згідно з легендою, неслухняним дітям святий Миколай кладе зв'язку різок та записує їхні імена у спеціальну Золоту книгу, тому кожна дитина напередодні свята намагається поводитися добре і виконувати всі прохання дорослих. Згодом також з'явилася традиція писати листи святому, де діти перераховують свої добрі справи, вибачаються за погані та розповідають, який саме подарунок хочуть отримати.

Останнім часом в Україні багато родин цього дня вітають не лише дітей, а й дорослих членів сім'ї.

Фото: pinterest.com

Якими ж подарунками можна побалувати своїх дітей та рідних у День святого Миколая?

По-перше, звичайно різними солодощами. Це може бути як готовий подарунок з цукерками, так і власноручно приготовлене імбирне печиво.

По-друге, можна подарувати іграшки. Це необов'язково має бути дорога іграшка – важливо навчити дитину цінувати навіть невелику машинку чи ляльку.

По-третє, для дітей чудовим подарунком буде розвиваюча іграшка, наприклад, конструктор, пазли, набори для творчості чи малювання тощо.

Якщо ви хочете порадувати сестру, кохану дівчину, дружину або дорослу доньку, пригляньте біжутерію, парфум чи набір косметики. Якщо ви не можете визначитися з вибором, подаруйте сертифікат на певну суму.

Чоловікові, старшому братові, батькові або бойфренду підійде практичний подарунок. Це може бути набір інструментів, нове портмоне, ключниця, візитниця, теплий шарф, фляжка або набір чарок.

Якщо ви хочете здивувати – підберіть креативний подарунок, наприклад, горнятко або пазл зі спільними фотографіями.

Також для будь-якого дорослого, як і дитини, в наш час важливі враження. Тому подарунок у вигляді квитків на концерт улюбленого виконавця або сертифіката на відвідування конюшні завжди актуальний.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкології

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували

Український актор Євген Шумілов загинув на фронті, захищаючи пораненого побратима

На фронті загинув український актор театру та кіно Євген Шумілов, який захищав Україну від початку повномасштабної війни