Лайм

Злив Калуша: чому перемогу Аліни Паш у Нацвідборі на "Євробачення-2022" назвали нечесною

Kalush Orchestra заявили про фальсифікації у підрахунку голосів

12 лютого пройшов фінал Нацвідбору на "Євробачення-2022", в якому перемогла Аліна Паш: судді конкурсу поставили їй максимальні 8 балів, а глядачі - 7. Група Kalush Orchestra взяла гору за результатами голосування глядачів, але посіла друге місце: суддя Нацвідбору та член правління Суспільного мовника Ярослав Лодигін поставив музикантам лише 3 бали, суттєво знизивши їхні шанси на перемогу. Після завершення конкурсу команда Kalush Orchestra заявила про фальшування відбору, пояснивши це помилками під час оголошення результатів.

Фото: https://www.instagram.com/vova_ostapchuk/

На сцені конкурсу ведучий Тимур Мірошниченко отримав конверт від Олени Волкової – представника аудиторської компанії PwC Україна, яка займається підрахунком голосів у Нацвідборі вже 6 років. Зачитуючи бали, він кілька разів помилився, і це здалося підозрілим гурту Kalush Orchestra та багатьом глядачам Нацвідбору.

"Від глядачів 1 бал отримує Michael Soul. 2 бали від глядачів отримує Our Atlantic. Я перепрошую, 2 бали - Cloudless. Тут багато цифр, я не відразу орієнтуюсь, я вперше бачу цей протокол. 3 бали отримує, все-таки, група Our Atlantic. 4 бали від глядачів отримує Барлебен. Давайте нагадаємо, хто скільки балів отримав. 1 бал від глядачів отримав Michael Soul. 2 бали отримала група - все-таки я мав рацію на самому початку - Our Atlantic. 3 бали отримав Барлебен. 4 бала від глядачів отримує Cloudless. 5 балів від глядачів отримує Роксолана", - зачитав Мірошниченко.

Таблиця з балами голосування глядачів не з'явилася на екрані. "Ми побачимо обов'язково загальний результат. Таблицю виправлять, і все ми побачимо остаточно на сцені та в ефірі", - сказав Мірошниченко. Пізніше її опублікували в соцмережах Суспільного.

Фото: https://www.instagram.com/suspilne.eurovision/

Після цього член Ярослав Лодигін почав самостійно підраховувати результати голосування журі та глядачів "дідівським" способом - ручкою на листі паперу.

"6 балів від глядачів отримує Велбой. На думку глядачів найвищий бал отримує група Kalush Orchestrs - 8 балів. І переможцем стає із сумою 15 балів Аліна Паш", - підсумував результат конкурсу Мірошниченко. Таблиця з оцінками глядачів і фінальний підрахунок балів так і не з'явилися на екрані.

Після завершення концерту учасники гурту Kalush почали вимагати в організаторів показати їм роздруківку з оцінками, але отримали відмову. Лідер Kalush Олег Псюк розповів, як представниця PwC Україна, в руках якої був документ, передумала відповідати на їхній запит.

"У нас немає питань до Аліни Паш. У нас є питання до Суспільного мовника. Ми хочемо побачити голоси симпатій глядачів. Перед нами зачинили двері, сказали, що не покажуть нам листок з результатами. Після цього вони розійшлися. Ми хочемо справедливості. Якщо немає фальсифікацій, все прозоро і чітко - покажіть нам результати. Ми хочемо справедливості, адже за нас вся Україна проголосувала, - сказав Псюк. - Людина, яка говорила результати, 2 рази заплуталася, на екран нічого не вивели. Це максимально незрозуміло. Якби нам одразу показали картку, одразу все вирішилося б. Знайте, що на нашому Суспільному є ситуація: перед людьми, які прийшли і поставили питання, фамільярно зачинили двері".

Головна вимога гурту – щоб їм показали результати голосування глядачів. Музиканти впевнені, що вони посіли перше місце. У соцмережах організація Нацвідбору також зустріла бурхливу критику: до неї приєдналися навіть публічні люди. Телеведучий Володимир Остапчук у Instagram різко прокоментував непрозорий підрахунок голосів.

Фото: https://www.instagram.com/vova_ostapchuk/

Також Остапчук записав відео, в якому висміяв оголошення результатів.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Vladimir Ostapchuk (@vova_ostapchuk)

У коментарях глядачі відреагували ще різкіше: "Голоси глядачів усі сказали. Браво, Суспільне, наступного року не потрібно проводити відбір заради відбору. Обирайте тоді вже самі", - пишуть користувачі мережі.

Аліна Паш виграла Нацвідбір на "Євробачення-2022". Дивіться, яким був виступ переможниці, яка у травні представить Україну в Турині на міжнародному конкурсі пісні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкології

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували

Український актор Євген Шумілов загинув на фронті, захищаючи пораненого побратима

На фронті загинув український актор театру та кіно Євген Шумілов, який захищав Україну від початку повномасштабної війни