Лайм

Як пройшов Нацвідбір на "Євробачення-2022" та чому перемогла Аліна Паш: усі підсумки концерту

В Україні завершився відбір на міжнародний пісенний конкурс

12 лютого відбувся фінал Національного відбору на "Євробачення-2022". За право представляти Україну на пісенному конкурсі змагалися 8 учасників – Аліна Паш, Cloudless, Kalush Orchestra, Barleben, Michael Soul, Our Atlantic, ROXOLANA та Wellboy. Проте переможця потрібно було обрати лише одного, і нею стала Аліна Паш.

Шляхом голосування члени журі Джамала, Тіна Кароль та Ярослав Лодигін разом із глядачами визначили, хто поїде представляти Україну до італійського міста Турін. Ведучою основною сценою Нацвідбору була Маша Єфросиніна, а за лаштунками учасників підтримував Тимур Мірошниченко. theLime простежив за прямим ефіром і розповість про найяскравіші події та виступи на шоу.

Відкрили відбірковий концерт минулорічні переможці Нацвідбору – гурт Go_A. Колектив виконав пісню "Шум", з якою представляв Україну на "Євробаченні-2021" у Роттердамі.

Чоловічий колектив Cloudless з'явився на сцені під номером 1 і виконав пісню All Be Alright – про неідеальність світу та віру в краще. "Ви – ваш найлютіший ворог! Важливо усвідомити, що іноді ми можемо бути засліплені емоціями, які не дозволяють нам мислити правильно. Ми думаємо, що нічого не можемо змінити, бо ми такі. All Be Alright - це зіткнення з власними думками та пристрастями, які нищать нас зсередини", - пояснив докладніше зміст композиції лідер гурту.

Виступ музикантів у прямому ефірі не обійшовся без неприємного інциденту. Під час виконання розпочалися проблеми зі звуком, і хлопці не змогли продемонструвати пісню повною мірою. За правилами Євробачення, якщо на сцені відбувається технічний збій, колектив може виступити ще раз. Cloudless заспівав після виступів усіх фіналістів, і цього разу у хлопців все вийшло. Проте, судді оцінили пісню лише в 1 бал, а глядачі дали 4 бали.

Другим свою конкурсну пісню представив білоруський музикант Michael Soul (справжнє ім'я – Михайло Сосунов). Він брав участь у 8 сезоні шоу "Голос країни", а у 2019 році представляв на "Євробаченні" Білорусь. 2021 року музикант перебрався жити до столиці, а цього року вирушив підкорювати Нацвідбір.

Майкл вийшов на сцену в костюмі насиченого синього кольору, блискучому корсеті та з яскравим макіяжем та виконав ліричну баладу Demons. Джамала відзначила талант, харизму та вокальні дані співака, але у неї були питання щодо пісні. "Ти сильніший, ніж пісня, - сказала переможниця "Євробачення-2016" - Мені подобається Майкл, але я не можу сказати, що мені шалено сподобалася пісня". Оцінка журі – 2, глядачів – 1.

Під номером 3 виступив гурт Our Atlantic - новачок на великій сцені. Колектив утворився у 2017 році та описує свій музичний стиль як інді-поп із домішками диско, фанку, соулу, натхненого українським "усатим" фанком 70х-80х років. Також особливістю бенду є те, що вокаліст виконує пісні фальцетом – найвищим регістром чоловічого голосу.

Хлопці підготували для Нацвідбору композицію "Моя любов". Своїм конкурсним треком музиканти хотіли донести глядачам важливий меседж – звернути увагу суспільства на тему аб'юзу.

Тіна Кароль привітала Our Atlantic з першим професійним виступом та назвала хлопців "няшками", а їхню музику - "сексуальною". "Яка аура, яка енергетика - захопилася співачка. - Ви не поступаєтеся нікому, це було реально професійно, реально музично". "Ви просто кайф, ви – настрій, – додала Джамала. – Мені це дуже близько. Музика фанк взагалі – музика настрою, музика ритму".

Our Atlantic отримали від суддів 5 балів, 2 – від глядачів.

Barleben (справжнє ім'я – Олександр Барлебен) отримав можливість представити Україну на "Євробаченні" після дискваліфікації співака LAUD. У Нацвідборі він продемонстрував глибокий виступ, виконавши ліричну пісню Hear My Words. Олександр у минулому капітан СБУ, він побував на війні і під час виконання не зміг стримати сліз.

"Hear My Words – це меседж, який має бути почутий саме зараз. Він про те, що в часи страху та ненависті, агресії та напруги, нам необхідно згадати про кохання, і, хоч на якийсь час, наповнити ним своє серце", – заявив Barleben раніше.

Судді перейнялися піснею, чуттєвим виконанням та особистою історією Барлебена, Тіна Кароль навіть аплодувала стоячи, а в її очах блищали сльози. Однак у членів журі виникли побоювання щодо того, чи зможе лірика перемогти на "Євробаченні".

Судді поставили 4, а глядачі оцінили артиста у 3.

Гурт Kalush Orchestra на Національному відборі виконав пісню Stefania. "Стефанія – так звати мою маму. Це пісню присвятив їй. Це щирий та душевний трек, в якому є український етнокод. Європа дуже кайфує від цього стилю", – розповів засновник та соліст Kalush Олег Псюк.

Хлопці запалили публіку драйвовим виступом, а Джамала активно підспівувала протягом усього виступу. "Хіп-хоп зараз - найпопулярніша музика у світі. Ми чуємо англійською хіп-хоп, французькою, португальською. Нам подобається вайб, ми іноді не розуміємо слів, але просто подобається грув. І мені здається, в цьому випадку дуже цікавий експеримент як саме сприймуть хіп-хоп українською вперше. Я і переживаю за це, і я за експерименти на конкурсі Євробачення", - прокоментувала артистка.

Kalush Orchestra – це другий проект відомого гурту Kalush. Колектив створює реп з фольклорними мотивами та максимальною кількістю автентики. З їхньою участю у конкурсі також пов'язаний скандал, адже раніше Аліна Паш звинуватила своїх колег по сцені у плагіаті. За словами дівчини, гурт Kalush Orchestra у своїй останній роботі використав дуже схожий музичний мотив з її піснею "BOSORKANYA".

Загальний бал від суддів – 6, а глядачі поставили найвищу оцінку – 8.

Амбітна українська співачка ROXOLANA (справжнє ім'я – Роксолана Сирота) виступила на відборі з треком Girlzzz. Композиція написана англійською мовою, але один куплет – українською. На його створення Роксолану надихнула народна пісня "Летіла зозуля". У пісні глядачі у судді почули етнічні мотиви, які також у своїй конкурсній пісні "Шум" використав гурт Go_A - представники України на "Євробаченні-2021".

Публіка зустріла Роксолану бурхливими оваціями, а суддям не вистачило енергії та віри у себе. "У тебе все є: тембр, стиль, краса, пісня, але хочеться трохи більше впевненості", - сказала Джамала.

Учасниця погодилася із зауваженнями журі та подякувала їм за коментарі. "Я дуже всім вдячна. Дійсно, ROXOLANA на великій сцені всього лише 9 місяців, і я думаю, що це величезний наш стрибок. Я із задоволенням зростатиму в тому ж напрямку і набиратимуся впевненості", - сказала артистка-початківець. Члени журі поставили Роксолані лише 3 бали, а глядачі дали 5.

Автор популярного хіта "Гусі" Антон Вельбой виконав пісню Nozzy Bossy, яку презентував за день до фіналу – 11 лютого. За словами виконавця, це трек-висловлювання про нашу сильну країну, яка міцно стоїть на своїх ногах, на своїй землі. "Nozzy Bossy" - про силу села, про всіх босоногих людей, що йдуть по цій планеті. Я вважаю себе босяком. Іду кудись, не знаю куди. Але я йду босоніж і мені це в кайф. І ця пісня – про всіх таких людей, з якими завжди сила села, землі, що дає тобі енергію. У цій пісні багато глибоких речей", – зізнався Антон.

Антон - звичайний хлопець із маленького села і хоче підкорити Європу простотою, а не "пір'ям" та "яскравим макіяжем". Вельбой вийшов на сцену у строкатому костюмі та великим соняшником на грудях, і запалив публіку не менш яскравим номером.

"Крута весела пісня, щаслива сонячна Україна, яку ми хочемо бачити, - сказала Тіна Кароль. А ось Ярослав Лодигін зазначив, що якби до Турину поїхали "Гусі", то Велбой міг би повторити успіх Андрія Данилка на "Євробаченні", а ця пісня, на його думку, набагато слабша.

Думки двох суддів щодо пісні розділилися, проте номер не сподобався обом. Велбой виступив у супроводі танцівниць, на яких сів у фіналі виступу. Але, оскільки, Євробачення – все ж таки конкурс пісні, журі поставили Антону досить високу оцінку – 7. Глядачі оцінили виступ артиста у 6 балів.

Реп-виконавиця Аліна Паш вийшла на сцену останньої. За участю співачки у Нацвідборі пов'язаний недавній скандал: артистці пригадали, як вона їздила до Криму через Москву у 2015 році. У відповідь на такі звинувачення Аліна назвала негативні коментарі, у яких її поведінку називають нечесною, "заказухою".

У фіналі Нацвідбору Аліна виступила з піснею "Тіні забутих предків", написаною спеціально для конкурсу. Автором слів виступила сама виконавиця, яка хоче донести, що завдяки нашим предкам ми впевнено рухаємось уперед. У своїй композиції співачка згадує не лише предків, а й світових "світил", які свого часу вплинули на неї та людство загалом.

Під час номеру Аліни Тіна Кароль та Джамала не змогли стримати сліз. "Це було вау!, - сказала Джа. - Це був той випадок, коли виконавець кожною нотою, кожним словом долучає тебе до пісні. І навіть якщо ти не розумієш слів, англійської чи української, ти розумієш емоцію". Аліна Паш отримала найвищий бал від журі – 8 балів, та 7 – від глядачів. В результаті співачка здобула найвищий бал і представить Україну на "Євробаченні-2022".

Нагадаємо, 66-й пісенний конкурс "Євробачення 2022" пройде в італійському місті Турін на арені Pala Olimpico. Півфінали відбудуться 10 та 12 травня, а гранд-фінал – 14 травня. У конкурсі візьме участь 41 країна, у тому числі Вірменія, яка не брала участі у ньому у 2021 році, та Чорногорія, яка робила дворічну перерву. Білорусь, яка була дискваліфікована минулого року, не зможе брати участь у "Євробаченні 2022".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня