RU  UA

Дізнатися

Злив Калуша: чому перемогу Аліни Паш у Нацвідборі на "Євробачення-2022" назвали нечесною

Kalush Orchestra заявили про фальсифікації у підрахунку голосів

12 лютого пройшов фінал Нацвідбору на "Євробачення-2022", в якому перемогла Аліна Паш: судді конкурсу поставили їй максимальні 8 балів, а глядачі - 7. Група Kalush Orchestra взяла гору за результатами голосування глядачів, але посіла друге місце: суддя Нацвідбору та член правління Суспільного мовника Ярослав Лодигін поставив музикантам лише 3 бали, суттєво знизивши їхні шанси на перемогу. Після завершення конкурсу команда Kalush Orchestra заявила про фальшування відбору, пояснивши це помилками під час оголошення результатів.

Фото: https://www.instagram.com/vova_ostapchuk/

На сцені конкурсу ведучий Тимур Мірошниченко отримав конверт від Олени Волкової – представника аудиторської компанії PwC Україна, яка займається підрахунком голосів у Нацвідборі вже 6 років. Зачитуючи бали, він кілька разів помилився, і це здалося підозрілим гурту Kalush Orchestra та багатьом глядачам Нацвідбору.

"Від глядачів 1 бал отримує Michael Soul. 2 бали від глядачів отримує Our Atlantic. Я перепрошую, 2 бали - Cloudless. Тут багато цифр, я не відразу орієнтуюсь, я вперше бачу цей протокол. 3 бали отримує, все-таки, група Our Atlantic. 4 бали від глядачів отримує Барлебен. Давайте нагадаємо, хто скільки балів отримав. 1 бал від глядачів отримав Michael Soul. 2 бали отримала група - все-таки я мав рацію на самому початку - Our Atlantic. 3 бали отримав Барлебен. 4 бала від глядачів отримує Cloudless. 5 балів від глядачів отримує Роксолана", - зачитав Мірошниченко.

Таблиця з балами голосування глядачів не з'явилася на екрані. "Ми побачимо обов'язково загальний результат. Таблицю виправлять, і все ми побачимо остаточно на сцені та в ефірі", - сказав Мірошниченко. Пізніше її опублікували в соцмережах Суспільного.

Фото: https://www.instagram.com/suspilne.eurovision/

Після цього член Ярослав Лодигін почав самостійно підраховувати результати голосування журі та глядачів "дідівським" способом - ручкою на листі паперу.

"6 балів від глядачів отримує Велбой. На думку глядачів найвищий бал отримує група Kalush Orchestrs - 8 балів. І переможцем стає із сумою 15 балів Аліна Паш", - підсумував результат конкурсу Мірошниченко. Таблиця з оцінками глядачів і фінальний підрахунок балів так і не з'явилися на екрані.

Після завершення концерту учасники гурту Kalush почали вимагати в організаторів показати їм роздруківку з оцінками, але отримали відмову. Лідер Kalush Олег Псюк розповів, як представниця PwC Україна, в руках якої був документ, передумала відповідати на їхній запит.

"У нас немає питань до Аліни Паш. У нас є питання до Суспільного мовника. Ми хочемо побачити голоси симпатій глядачів. Перед нами зачинили двері, сказали, що не покажуть нам листок з результатами. Після цього вони розійшлися. Ми хочемо справедливості. Якщо немає фальсифікацій, все прозоро і чітко - покажіть нам результати. Ми хочемо справедливості, адже за нас вся Україна проголосувала, - сказав Псюк. - Людина, яка говорила результати, 2 рази заплуталася, на екран нічого не вивели. Це максимально незрозуміло. Якби нам одразу показали картку, одразу все вирішилося б. Знайте, що на нашому Суспільному є ситуація: перед людьми, які прийшли і поставили питання, фамільярно зачинили двері".

Головна вимога гурту – щоб їм показали результати голосування глядачів. Музиканти впевнені, що вони посіли перше місце. У соцмережах організація Нацвідбору також зустріла бурхливу критику: до неї приєдналися навіть публічні люди. Телеведучий Володимир Остапчук у Instagram різко прокоментував непрозорий підрахунок голосів.

Фото: https://www.instagram.com/vova_ostapchuk/

Також Остапчук записав відео, в якому висміяв оголошення результатів.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Vladimir Ostapchuk (@vova_ostapchuk)

У коментарях глядачі відреагували ще різкіше: "Голоси глядачів усі сказали. Браво, Суспільне, наступного року не потрібно проводити відбір заради відбору. Обирайте тоді вже самі", - пишуть користувачі мережі.

Аліна Паш виграла Нацвідбір на "Євробачення-2022". Дивіться, яким був виступ переможниці, яка у травні представить Україну в Турині на міжнародному конкурсі пісні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Боюся найбільше у житті: Костянтин Грубич висловився щодо можливої мобілізації сина

Украинский телеведущий Константин Грубич признался, что боится отпускать на фронт своего 27-летнего сына Ярослава

Наталія Могилевська показала теплі обійми з прийомною донечкою: рідкісне фото

Наталья Могилевская показала младшую дочь Софию по случаю Дня вышиванки - что известно о девочках, которых удочерила певица

Молодий Чарльз і Єлизавета II: палац показав небачені раніше портрети королівської родини

Букингемский дворец показал архивные портреты королевской семьи – на кадрах позировали Чарльз III, Елизавета II и другие