Лайм

Як заснути в умовах постійної тривоги: поради психолога

Використовуйте для відпочинку усі можливі інтервали часу

В умовах постійної тривоги та небезпеки для життя вкрай важливо бути в продуктивному стані, приймати рішення та мислити критично. Сон – одна з головних складових цього.

Психолог Вікторія Горбунова розповіла про кілька важливих правил, які допоможуть відновити здоровий режим сну. Перше, що для цього необхідно – обладнати комфортне місце для відпочинку. Воно має бути в безпечному доступному укритті.

Фото: unsplash.com

  • Друге – теплі речі. Спальні мішки, ковдри, теплий одяг. Дітям також важливо мати поруч іграшки, не забороняйте їм.
  • Наступне – максимальна звукоізоляція по можливості. Використовуйте беруші, можна обмотати голову шарфом, одягнути шапку, зробити заглиблення з одягу та ковдр.
  • Обіймайтеся. Це допоможе зігрітися, трохи зменшить тривогу, вирівняє серцебиття. Дітей гладьте по спині, голові, притискайте до себе, заколисуйте, наспівуйте колискові.
  • Обмежте читання новин. Виберіть два-три джерела, з яких ви отримуєте новини та перевіряйте інформацію у фіксовані періоди часу. Наприклад, вранці та ввечері.
  • Використовуйте всі можливі інтервали часу для сну. Намагайтеся заснути не лише вночі, а й у будь-які доступні періоди часу вдень.

Фото: unsplash.com

  • Дізнайтеся, що таке провина вцілілого і як її позбутися. Війна країни-агресора Росії проти України розпочалася 24 лютого і триває вже сьомий день. Надзвичайна ситуація негативно позначилася не лише на фізичному стані людей, але й вплинула на їх психологічний стан. Спочатку була паніка та нерозуміння, що робити далі. Зараз у деяких громадян з'явилася так звана "провина вцілілого", адже вони вижили.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не лише у Єфросиніної і Денисенко: у кого з відомих українок чоловіки служать у ЗСУ

Чимало знаменитих жінок чекають своїх чоловіків з війни. Серед них - Маша Єфросиніна, Наталка Денисенко, Марічка Падалко, Людмила Барбір

Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"

Павло Зібров побував на вершині величного монументу Батьківщина-Мати. Він показав красиві краєвиди Києва

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерій Харчишин розповів, що думає про мобілізацію артистів. Музикант активно допомагає українській армії