Лайм

Вибачатися пізно: Олександр Роднянський висловився про російську культуру після різанини в Бучі

Продюсер вважає культуру винною в "оскотиненні" росіян

Олександр Роднянський – український режисер, продюсер та медіа-менеджер, який з початку 2000-х жив та працював у Росії. Роднянський вважається одним із найвпливовіших телепродюсерів країни-окупанта. Він був членом Європейської кіноакадемії від Росії, гендиректором каналу "СТС" та головою "СТС Медіа", "Національної медіа групи", опікунської ради російського кінофестивалю "Кінотавр". Серед фільмів, які він продюсував - "9 рота", "Сталінград", "Населений острів", "Дуелянт".


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Олександр Роднянський (@alexander.rodnyansky)

У лютому 2022 року Роднянський виступив проти вторгнення Росії в Україну, і в якості "покарання" міністр оборони РФ Шойгу наказав виключити його з "культурної повістки". Тепер продюсер звинуватив російську культуру та всіх до неї причетних у нелюдських злочинах у Бучі. При цьому Роднянський не уточнив, чи звинувачує себе - одного з найвідоміших представників культури РФ.

"Я не хочу більше ні з ким сперечатися. Переконувати, що не всі росіяни підтримують війну. Що є інші. Світлі. Культурні. Це було можливо до того, що трапилося у Бучі та інших українських містах та селах. До того, як було виявлено тіла сотень закатованих, зґвалтованих, убитих українців. У багатьох із розстріляних пострілами в потилицю людей були зав'язані руки за спиною. Білими стрічками, які російська армія вимагала від українців носити на одязі як знак їхньої етнічної приналежності, - написав продюсер. - Побачивши ці кадри, я втратив дар мови. І право говорити про "російську культуру". Як і всі люди, які мають до неї хоч якесь відношення".

За словами Роднянського, "цинічні, брехливі та підлі" політики, пропагандисти та військові Росії створили та виховали "радісну гопоту". Культура при цьому не впоралася зі своїми завданнями і призвела до "оскотинення" людей.

""Писати вірші після Освенциму - це варварство", - здається так сказав Теодор Адорно. Після Бучі не можна більше говорити про російську культуру. Вона не вберегла російську людину від варварства, від звірства і оскотинення. Вона винна. Всі до неї причетні винні, - вважає Родянський. - Має бути довгий шлях переродження. І покаяння. Просити вибачення пізно. І ні в кого. Їх убили, згвалтували і кинули в ями в Бучі, Ірпені, Гостомелі..."

Новини партнерів

Читайте також

У США пройшов бал Інституту костюма Met Gala 2024: найкращі образи зірок

В якому вбранні зірки з'явилися на килимовій доріжці Інституту костюма Met Gala 2024

У Мальме проходить "Євро­­бачення-2024" - онлайн-трансляція першого півфіналу

7 травня о 22:00 за Києвом стартує "Євробачення-2024" - дивитись онлайн трансляцію першого півфіналу конкурсу

alyona alyona впала на репетиції перед "Євробаченням-2024": в якому стані реперка

alyona alyona впала під час генеральної репетиції на Євробаченні-2024 - реперка запевнила, що почувається добре - відео