Лайм

"Євробачення" буде в Україні: міністр культури відповів на пропозицію інших країн провести конкурс

Олександр Ткаченко вірить, що у 2023 році організувати його не буде проблемою

Гурт Kalush Orchestra переміг на "Євробаченні-2022" з піснею "Stefania" і приніс Україні право приймати конкурс у 2023 році. Враховуючи повномасштабну війну з Росією, ракетні атаки та обстріли населених пунктів, у багатьох виникли сумніви, чи зможе наша країна провести захід.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у коментарі "Сніданку з 1+1" розповів, чи розглядає Україна таку можливість.

Фото: Getty Images

"Головне – у нас є досвід проведення двох конкурсів "Євробачення". Тому організувати наступне для нас не буде проблемою. Як відповідають керівники "Євробачення" на запитання, де буде наступний конкурс: "Видихніть та святкуйте перемогу". Я думаю, ми зробимо все, щоб майбутнє "Євробачення" відбулося в Україні", - заявив він.

На чутки про те, що Швеція та Іспанія вже запропонували прийняти "Євробачення" замість України, міністр рішуче відповів: "Фінансову допомогу ми приймаємо, але проводити "Євробачення" будемо в Україні, 100%".

В історії "Євробачення", яке проводиться з 1956 року між країнами-членами Європейського мовного союзу (ЄВС), було 6 випадків, коли країна-переможиця не приймала конкурсу наступного року. Причина насамперед полягала в тому, що мовники не могли дозволити собі провести захід:

  • 1956: Перемогла Швейцарія - "Євробачення-1957" пройшло у Франкфурті, Німеччина.
  • 1959: Перемогли Нідерланди - "Євробачення-1960" пройшло в Лондоні, Великобританія.
  • 1962 - Перемогла Франція - "Євробачення-1963" пройшло в Лондоні.
  • 1971: Перемогло Монако - "Євробачення-1972" пройшло в Единбурзі, Великобританія.
  • 1973: Переміг Люксембург - "Євробачення-1974" пройшло у Брайтоні, Великобританія.
  • 1979: Переміг Ізраїль - "Євробачення-1980" пройшло в Гаазі, Нідерланди.

Тим часом Kalush Orchestra не сумніваються, що Україна встигне здобути головну перемогу та провести конкурс у себе вдома.

"Якщо ми переможемо, "Євробачення-2023" пройде в Україні. Це буде нова, розвинена та квітуча Україна", - говорив в інтерв'ю лідер гурту Олег Псюк.

Фото: Getty Images

Щоб Україна змогла прийняти у себе "Євробачення-2023", вона має виконати вимоги щодо пропускної спроможності, економічності, логістики та безпеки. Якщо Україна не вижене Росію з країни і війна затягнеться, конкурс може бути проведений в іншій країні Європи.

ЄВС, який відповідає за конкурс пісні, заявив, що місце проведення "Євробачення-2023" обговорюватиметься за кілька тижнів після гранд-фіналу. "Цей процес розпочнеться за кілька тижнів після "Євробачення-2022", незалежно від того, хто переможе", - казав NBC News Мартін Остердал, виконавчий супервайзер конкурсу.

Нагадаємо, що після перемоги Kalush Orchestra президент України Володимир Зеленський заявив у Instagram:

"Наступного року Україна прийматиме "Євробачення"! Втретє у своїй історії. І вірю – не востаннє. Ми зробимо все, щоб одного разу учасників та гостей "Євробачення" приймав український Маріуполь. Вільний, мирний, відбудований!"

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків

Винна я: Оля Цибульська повідомила про аварію і показала розбиту автівку

Українська співачка Оля Цибульська потрапила у ДТП в Києві та розбила свій автомобіль - артистка врізалася у паркувальний бар'єр

Усі зберігають оптимізм: друг онкохворого Чарльза III розповів про стан його здоров'я

Стан здоров'я Чарльз III, який лікується від онкології, погіршився - про це розповів друг короля - що відомо