Лайм

Лілія Ребрик привітала українців із Днем вишиванки та знялася в атмосферному відео

Зірка вирішила нагадати підписникам історію появи свята

Українська акторка та телеведуча Лілія Ребрик, яка нещодавно написала зворушливого листа Харкову, привітала своїх шанувальників із Днем вишиванки. Вона зазначила, що вишита сорочка - наш генетичний код, частинка душі нашої нації, духовна броня наша. Зараз, у період протистояння українського народу російській агресії, це свято має особливе значення.

На своїй сторінці в Instagram знаменитість виклала пост, у якому поділилася своїми думками, пов'язаними із цим днем, а також згадала засновницю Дня вишиванки - Лесю Воронюк. На той момент ще студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонувала ідею акції "Всесвітній день вишиванки". Це сталося у 2006 році.

Фото: instagram.com/liliia.rebrik

Фото: instagram.com/liliia.rebrik

"Наш генетичний код, частинка душі нашої нації, духовна броня наша - вишиванка. Сьогодні її день і, мені здається, цього року він має особливе, сакральне, надважливе значення - мабуть, як ніколи раніше. Українці по всьому світу вдягнуть сьогодні вишиванки. Для мене дуже символічно, що я сьогодні провела ефір "Ранку з Україною" у Чернівецькому університеті: саме тут у 2006 році студентка Леся Воронюк запропонувала відзначати День вишиванки. Місцеві студенти часто вдягали вишиванки на пари, а Леся запропонувала їм вибрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Відтоді за 16 років існування свята його не скасовували жодного разу. Лесю, світ вдячний тобі за цю ідею", - написала Ребрик.

Фото: instagram.com/liliia.rebrik

Також акторка у День вишиванки опублікувала атмосферне відео, в кому теж з'явилася у красивій вишитій сукні. Вона позувала в кадрі під патріотичну композицію Макса Барських "Буде весна".

Поштовхом до реалізації ідеї та святкування Дня вишиванки стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він часто одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся Воронюк запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку у вишиванках прийшли кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Лідер гурту "МЕРІ" пригадав Олегу Виннику форму російського офіцера

Лідер гурту "МЕРІ" Віктор Винник висловився про Олега Винника, який живе за кордоном під час війни

Вєрка Сердючка раптово скасувала виступ на фестивалі

Вєрка Сердючка не виступатиме на фестивалі ATLAS UNITED 2024 - команда Андрія Данилка назвала причину скасування виступу

Племінник Ольги Сумської відповів, чи порозумівся з акторкою після конфлікту в мережі

Український актор В'ячеслав Хостікоєв розповів, чи порозумівся зі своєю тіткою Ольгою Сумською після його інтерв'ю про Антоніну Паперну в Москві