RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

День вишиванки 2022: історія та цікаві факти з фото

Всесвітній День вишиванки відзначається кожного року в третій четвер травня - цьогоріч святкування припадає на 19 травня. Головне на цьому святі - вишивана сорочка - унікальний витвір українського народу, що став справжнім символом самоідентифікації українців.

"Апостроф" зібрав найцікавіші факти про свято Дня вишивашки, його історію та традиції.

Вишиванка - елемент одягу, що сповнений українським колоритом та майстерністю нашого народу, який здатний створювати красу з усього. Повага до вишитої сорочки насправді велика - на її честь створили свято Дня вишиванки для популяризації традицій та культури української нації.

Історія свята

Вперше День вишиванки відзначався у 2006 році за ініціативи студентки факультету історії Чернівецького національного університету. У той рік настільки багато студентів долучилося до святкування, що згодом День вишиванки набув міжнародних масштабів. З того часу почали проводити конкурси на найкращу вишиванку чи найкраще фото у вишиванці.

Окрім того, у 2015 році започаткували акцію "Подаруй вишиванку захиснику", у якій взяло участь близько 50 країн світу.

Історія вишиванки

Вишиванням українці займаються більше тисячі років, переважно це робили дівчата, які готували до шлюбу спеціальну скриню з посагом. Дівчата з сімей малого достатку мали 30-40 вишиванок, середього - 50-70, а дівчата із заможних сімей більше ста сорочок з вишивкою.

Також у народі вірили, що вишита матір'ю сорочка для немовляти стане сильним оберегом, тому під час її створення жінки співали пісень та молилися. Зазвичай сорочки пряли з конопель або льону, тому що вважали ці рослини природними захисниками від усього лихого.

Сакральне значення вишиванок складно переоцінити, оскільки в них було важливо все: нитки, походження тканини, орнамент, кольори, кількість стібків. Найдавнішою вишивкою є білими нитками по білій тканині. Такому рукоділлю передувала довга процедура трирічного вибілювання ниток.

До того ж у вишивальниць було і є своє свято - День Варвари, що відзначається 17 грудня - у цей день не можна прибирати, прати, місити глину, однак варто було займатись вишиванням.

Вишиванка символізує красу, здоров'я та щасливу долю, а також вона оберігає власника від усього лихого. Українці передають вишиванки з покоління в покоління, тому ця річ ще й зберігає єдність сім'ї. Фахівці стверджують, що український народ закодовував щастя, долю, життя та волю в орнаментах вишивки, які були унікальними для кожного регіону України, однак мали й багато спільного.

Наприклад, борщівську вишиванку з Тернопільщини легко впізнати, оскільки в ній переважає чорний колір. За легендою, під час набігу татарів усі місцеві чоловіки загинули, тому жінки заприсяглися впродовж семи поколінь вишивати лише чорні сорочки.

Водночас буковинська сорочка неодмінно має бути оздоблена яскравими квітами, а от в космацькій переважають помаранчеві та жовті кольори. Полтавчани ж зберегли тисячолітню традицію та продовжували вишивати білим по білому.

Звідки пішла мода на вишиванки

Все завдяки Івану Франку: він у 19 столітті почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом. Його сучасники казати так: "Де б він не з'явився, неодмінно привертав увагу своїм піджаком та вишиваною сорочкою поміж пишних комірців та краваток".

Тоді наприкінці 19 століття вся Європа заговорила про традиційний одяг українців. І в 1876 році Олена Пчілка видала альбом українських вишивок, орнаменти яких зачарували європейських модниць. Водночас і в самій Україні розпочалися перші наукові дослідження вишиванок.

Зараз елементи української вишиванки використовують визнані світові модельєри та будинки моди, а також наший традиційний одяг носять зірки світового масштабу.

Цікаві факти про вишиванку

  • Дослідження стверджують, що вишиванки почали робити ще до 6 століття, однак наразі немає збережених сорочок з тих часів;
  • Легенди говорять, що чумаки довіряли прати вишиту сорочку лише одній дівчині, якій таким чином заприсягалися у вірності;
  • Перша школа вишивки з'явилася в 11 століття - її заснувала сестра Володимира Мономаха Анна. Там опановували мистецтво гатування золотом та сріблом;
  • Найбільшу кількість людей у вишиванках зареєстрували в 2011 році в Рівному та занесли в Книгу рекордів України. На День Незалежності на центральний майдан міста прийшло 6570 людей у вишиванках.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Джамала продає на аукціоні сукню-вишиванку, у якій відкривала "Євробачення" в Києві.