Лайм

Чим відмити пляму на дивані, якщо немає спеціального засобу: топ-10 лайфхаків

Ці методи добре відомі досвідченим господиням

Кожен із нас хоча б раз у житті стикався з різними забрудненнями в побуті. Особливо це стосується тих сімей, де є маленькі діти та домашні улюбленці. І якщо ви вже знаєте, як почистити матрац від плям, радимо звернути також увагу на прості поради, як позбутися від плям на дивані. theLime ділиться з вами перевіреними лайфхаками з народними засобами.

Фото: pinterest.com

Чим вивести жирну пляму на дивані?

Щоб вивести плями від жиру, достатньо посипати всі місця забруднення сіллю, тальком, крохмалем або крейдою. Потім за допомогою пилососа прибираємо залишки цих засобів і протираємо місця мильним розчином.

Чим вивести пляму від крові?

Холодна вода

Позбутися плями від крові необхідно якнайшвидше. Для цього знадобиться звичайна холодна вода та невеликий шматочок тканини. Бажано промочувати пляму (рухами від краю до середини плями), а не розтирати, щоб не збільшити площу забруднення. Якщо плями засохли – можна взяти кілька кубиків льоду та прикласти до забруднених ділянок.

Оцет

Необхідно взяти 0,5 л води та 2 ст. л. 9-відсоткового оцту. Отриманий розчин наносимо на ганчірку або ватний диск і проходимо по плямах. Потім промиваємо водою з мильним розчином.

Чим вивести пляму від кулькових ручок та фломастерів?

Такі плями допоможуть вивести нашатирний та етиловий спирт, ацетон, рідина для зняття лаку, а також молоко та лак для волосся.

Молоко

Якщо чорнило ще не ввібралося, його необхідно швидко промокнути серветкою, а потім залити теплим молоком. Залишаємо приблизно на 2 години, потім можна повторити процедуру. Згодом промити місце забруднення мильним розчином і підсушити.

Лак для волосся

Засохлу пляму від чорнила можна спробувати видалити за допомогою лаку для волосся. Бризкаємо на забруднення і відразу ж витираємо це місце паперовим рушником.

Фото: pinterest.com

Чим вивести пляму від червоного вина?

Сіль

Необхідно постаратися відразу ліквідувати пляму: присипаємо слід від вина кухонною сіллю, залишаємо до повного вбирання. Потім струшуємо кристали солі щіткою і при необхідності повторюємо. Наприкінці промиваємо слід етиловим спиртом, мильним розчином і проточною водою.

Гліцерин та яйце

Впоратися з плямами від вина допоможе також простий народний засіб. Необхідно змішати білок одного яйця з гліцерином та нанести отриману масу на плями. Залишити в такому вигляді приблизно на одну годину, а потім витерти місце вологою губкою.

Чим вивести плями від сечі?

Оцет

З плямами від сечі допоможе впоратися звичайний оцет. Спочатку протираємо їх паперовими рушниками або сухим феном. Потім готуємо розчин: змішуємо 10 ст. л. води із 2 ст. л. оцту. Наносимо засіб на пляму, чекаємо як мінімум 20 хвилин, а потім видаляємо залишки ганчіркою, змоченою в мильному розчині.

Прибрати плями від сечі та неприємний запах також допоможуть сода, сіль, перекис водню та лимонний сік.

Чим вивести плями від фруктового соку чи овочевого пюре?

Аміак

Для їх видалення стане в нагоді розчин аміаку. Після очищення протираємо тканину чистою сухою ганчіркою і добре провітрюємо приміщення.

Чим вивести плями від лаку для нігтів чи помади?

Лимонний сік та сода

Для того, щоб вивести пляму від помади, необхідно приготувати розчин на основі лимонної кислоти або соку та соди. Наносимо на забруднення, чекаємо, а потім промиваємо чистою губкою, змоченою у воді.

Лак для нігтів або фарбу можна очистити розчинником, засобом для зняття лаку, господарським милом та ацетоном.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Життю нічого не загрожує: після складної операції на серці Віктор Павлік вийшов на зв'язок у соцмережах

Віктору Павліку зробили складну операцію на серці - артист вийшов на зв'язок у соцмережах та розповів про свій стан

Віталій Козловський похрестив новонародженого сина Оскара: у мережі показали фото

Віталій Козловський і його дружина Юлія Бакуменко похрестили новонародженого сина Оскара у Михайлівському Золотоверхому монастирі

У Києві відбулася музична премія YUNA-2024: хто опинився у списку переможців

YUNA 2024 назвала переможців - хто здобув перемогу в рамках щорічної Національної музичної премії - повний список